roniek83 Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Witam, mam wielki problem z ktorym nie moge sobie poradzic. Wszysko zaczelo sie od tego jak moj laptopik zaczol sie grzac i dosyc czesto wylaczac. Ktoregos dnia komp. nagrzal sie i wylaczyl jak to wczesniej bywalo ale po odczekaniu paru minut wlaczylem go ponownie pokazal sie napis czerwony napis toshiba (tak jak zwykle) potem pokazal taki jakby za mgla znaczek windowsa i stalo w miejscu. po paru dniach rozkrecilem go (ale tylko czesciowo) i przedmuchalem. odziwo laptop zadzialal slychac jak pracuje pala sie wszystkie diody dzwiek windowsa ale za to teraz mam czarny ekran. Podlaczylem do lapika monitor zewnetrzny i na nim wszystko dziala prawidlowo ale sam ekran laptopa wciaz nie dziala. Probowalem kombinacji Fn+F5 ale ciagle ciemny ekran. Dodam tylko ze mam windowsa xp, laptop Toshiby trzy letni. Prosze o jakas rade co to moze byc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Zamglony znaczek windowsa świadczył by o uszkodzeniu grafiki (artefakty)- jeśli jednak na zewnętrznym monitorze wszystko jest ok można to wykluczyć. Przyjrzyj się dokładnie ekranowi z wgranym windowsem- być może jest obraz ale ledwo widoczny- pooglądaj go pod różnymi kątami, pod światło... Jeśli obraz jest- padło podświetlanie matrycy- inwerter, świetlówka albo jakiś kabelek się poluzował i nie łączy. Jeśli obrazu brak- pewnie padła elektronika monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Jest jeszcze taka mozliwosc ze uwalona jest plyta glowna Kilka razy jzu to widzialem... Na ekranie lapka obraz jest znieksztalcony albo go poprostu nie ma, a na zewnetrznym wszystko tip top. Rozwarstwienie plyty i brak styku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roniek83 Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Przyjzalem sie dokladnie obrazowi i nic tam nie widze.kompletnie czarny. Tylko nadziwniejsze jest to ze nie mialem wczesniej problemow z ekranem tylko dopiero po rozkreceniu i skreceniu obudowy przestal dzialac. Macie moze jeszcze jakies pomysly co to moze byc lub jak to naprawic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 MOze cos niechcacy odczepiles... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roniek83 Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 tez myslalem ze moglem cos odczepic... moze tasme. tylko szczerze to mi sie nie wydaje bo doslownie odgiolem obudowe i zaczolem dmuchac. W sumie to nie jestem zadnym ekspertem wiec dlatego pytam sie was :) najgorsze ze nie jestem teraz w polsce i niezabardzo ma mi tam kto zerknac :( masakra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 No innego wyjscia nie masz jak otworzyc jeszcze raz i zerknac co zes zbroil ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roniek83 Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 No chyba naprawde nie mam innego wyjscia... tylko ze pamietam ze mialem problem z calkowitym rozkreceniem obudowy. Ciagle gdzies cos trzymalo. No ale trudno musze powalczyc nie mam innego wyjscia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Poszukaj w necie specyfikacji serwisowej (spory plik PDF) Dokladnie masz opisane jak rozebrac lapka Moze znajdziesz takowa do swojego modelu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Jaki to dokładnie laptop? (model, specyfikacja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roniek83 Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Toshiba SATELLITE P100-434 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2010 Na 99% padnięta grafika, bez interwencji serwisu sie nie obejdzie. Koszt naprawy to 150-450zł, w zależności co ktoś zrobi, jak, i jak sobie liczy. O ile mnie pamięć nie myli (a możliwe że pomieszałem z satelite A100) to ten model ma wymienną grafikę (mxm II, ale trochę inny format), nie wiem czy da się tam włożyć inną - mozliwe że to dedyk toshiby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roniek83 Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 dzieki wszystkim za podpowiedzi ale usterka okazala sie blachostka. udalo sie rozkrecic kompa i okazalo sie ze tesma byla odpiera :) podlaczylem ja i wszystko gra jak trzeba :) dzieki wszystki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...