Skocz do zawartości
KapitanDamcio

Nowy komp...

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jaki masz zasilacz? tj marka, model i ilosc W a jesli mozna to odczytaj jeszcze ile A ma na linii(-ach) 12V

2. Jaka masz karte? moze byc cos tak slabego ze lepiej kupic mobo, ram, cpu i gpu za te 1200

3. Jaki masz monitor? Tj max rozdzielczosc

4. Jaka masz obudowe? tj marka, model lub jesli cos starego to tak ogolnie powiedz jak sie trzyma i jak z wentylacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo przyjemnie mi się to widzi ;) Napisz może jeszcze co masz teraz za sprzęt tam, bo możliwe że bardziej opłaci się modernizacja niż całkowita nowość (cpu + mobo + ram). Fundusze 1200zł tak ? Są jakieś szanse na coś więcej? :huh:

Wstępnie

Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 530 zł

Płyta Główna : ASRock 880GXH/USB3 - 339 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 299 zł

Razem : 1168 zł

Ps. Nie wiem ile zapłaciłeś za monitor, ale jak patrze na ceny to w okolicach 600 zł jest a za tyle już spokojnie można było mieć FullHD... Informacyjnie dodam że rozdzielczość jaką dysponujesz to 1680x1050 :P

Edytowane przez Prolog
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehe. Nie słuchaj takich ogólników bo to bez sensu. Trzeba przyznać, że Intel ma znacznie więcej fanboyów i to się negatywnie przekłada na ludzi niedoświadczonych bo ulegają często takim głosom.

Obaj producenci mają produkty oblewające wszystkie półki bo o to chodzi. Tak więc za 1200zł znacznie lepszy jest Phenom II 955 niż stary Q9550 który kosztuje więcej od i5 o.0 Zresztą już mi się odechciało pisać i wyjaśniać :P Zwyczajnie AMD ma tyle samo sensu co Intel i wygrywa tak często z Intelem jak i przegrywa (przy czym to Intel ma High-end). Gdyby było inaczej to ta grosza marka już by się nie utrzymała. A gadanie że piernik jest lepszy od wiatraka wynika z ludzkiej głupoty bo taki fanboy zamiast porównać produkt firmy A za x zł z produktem firmy B też za x zł porównuje A z jakimś C dlatego że np oba mają tyle samo rdzeni albo mają podobną nazwe no juz sam nie wiem xD Ponieważ 1200zł a 1800zł to znaczna różnica to dam wybór ;)

1200

Płyta Główna : ASRock 880GXH/USB3 - 320 zł

Razem : 1149 zł

1300

Chłodzenie Procesora : Scythe Mugen II Rev.B - 179 zł

Płyta Główna : ASRock 880GXH/USB3 - 320 zł

Razem : 1328 zł

1500

Procesor : Intel Core i5 760 - 735 zł

Płyta Główna : Gigabyte P55-USB3 - 430 zł

Razem : 1464 zł

1600

Procesor : Intel Core i5 760 - 735 zł

Chłodzenie Procesora : Scythe Mugen II Rev.B - 179 zł

Razem : 1643 zł

lub

Procesor : Intel Xeon X3440 - 899 zł

Razem : 1628 zł

1800

Procesor : Intel Xeon X3440 - 899 zł

Płyta Główna : Asus P7P55D-E - 515 zł

RAM : A-Data 2x2GB 2000MHZ Gaming - 399 zł

Razem : 1813 zł

Nie wiem jak wysoko chcesz podkręcać ale tak czy inaczej przydałoby się chłodzenie by było ciszej (szczególnie w budzie z oknem). Wydajność rośnie wraz z cena przy czym (tutaj Gi3r3k musisz się zgodzić :P) zestaw za 1300 zł w grach byłby wydajniejszy od zestawu za 1500 zł i koniec. I byłby dużo cichszy. Jeśli jednak masz fundusze to osobiście celowałbym w ten za 1628 zł i jakieś chłodzenie.

PS. Fortis, Flex i Performa w trakcie dostawy a wiec w tej chwili niedostepne. Skierowac pytanie do sklepu i jesli krotki okres czasu bedzie to warto kupic ktores z nich zamiast Mugen'a

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup po prostu 460 768 MB jak dysponujesz kwotą 500 zł. Dołożyć trzeba z jakieś 50 zł, ale dobrze na tym wyjdziesz. No i nie bardzo Cie rozumiem. To w końcu masz tą 260'tke czy nie masz ? Jak masz i chcesz kupić mocniejszą to ja bym odkładał na coś lepszego. Zmiana z 260 na 460 (768MB podkreślam! ) nie wiele Ci da. Lepiej dołożyć Gigabyte/Msi Cyclone 460 1GB, albo Twintech 465 i zmodować go do 470. Tylko nie daje Ci pewności, że na pewno się zmoduje. Ale paru osobom się udało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na to:

-MSI p55-gd65 MOA Edition

-OCZ StealthXStream 2 500W

-CORE i5-760

-NZXT TEMPEST

-Gainward GTX 260 albo GAINWARD GeForce GTX 460(zależy czy starczy mi kasy)

-OCZ DDR3 4GB 1600MHZ 2x2GB

Edytowane przez KapitanDamcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to ja nie wdzę sensu pakować się w i5. A tym bardziej do GTX 260.Albo zainwestuj w AM3 + GTX 460 były podawane konfigi również w tym temacie, więc nie będę się powtarzał. I tak zaproponowałbym to co inni, i to samo co w zestawach na październik. Jak chcesz Intela to dozbieraj do Xeon 3440 i DFI LanParty DK P55-t3eh9. Xeon po OC będzie w podobnej wydajności co i7 860 po OC. Gdyż tak naprawdę to jedno i to samo. Poszukaj zresztą info o tym procku to się dowiesz więcej. Sam zamierzam wziąć albo zestaw na AM3, albo tego Xeona. :) GTX 460 bierz w wersji 1GB. Do 1680x1050 lepiej już mieć tą wersje 1GB.

EDIT. No i jeszcze zapomniałem dodać, że można trafić na modowalnego Twintecha GTX 465 i zmodować go do GTX 470. Ale im poźniej tym ciężej będzie go kupić. Możesz też poczekać na nowe Radeony. Może od AMD trafi się coś lepszego w stosunku cena/wydajność. Albo premiera AMD spowoduje jeszcze większy spadek spadek cen GTX 460 i 470. Jak chcesz bardzo zaoszczędzić to jak napisałem na początku zainwestuj w AM3 i GTX 460 1 GB lub wspomniany GTX 465 od Twintecha, albo czekaj ;)

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi