Skocz do zawartości
dymy

WYGODNA KLAWIATURA czyli zmiana działania klawiszy

Rekomendowane odpowiedzi

Problem pewnie dla wielu mało istotny ale...

Przy pracy z netbookiem pojawiły się irytujące przyzwyczajenia ze standardowej klawiszologii...

Krótka spacja w moim Samsung N130 spowodowała, że umieszczony za nią przycisk ContextMenu często myliłem z prawym ALTem :/

ContextMenu jest dla mnie praktycznie bezużyteczny ale te denerwujące trafienia powodujące wyskok z właściwego okna aplikacji okazały się na tyle irytujące, że postanowiłem rozwiązać sprawę w najprostszy możliwy sposób - podmapować pod niego taką samą funkcję jaką pełni RightAlt.

Najwygodniej użyć do tego zewnętrznej specjalnie dedykowanej aplikacji takiej jak np. KeyTweak 2.3.0

Wprowadziłem ustawienie:

Key #64 remapped to 'Right Alt' (default='Context Menu')

i po problemie :)

Mam nadzieję, że komuś również ułatwi to życie :)

Myślę, że w ten sposób każdy zsynchronizuje sobie ustawienia klawy z desktopa z lapkiem czy netbookiem.

Może banał ale może komuś się przyda :)

Pozdrawiam

post-879-099180600 1286723975_thumb.jpg

KeyTweak_install.zip

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można poradzić sobie również bez zewnętrznej aplikacji ale...

to znaczniej więcej zabawy i chyba tak będzie dla wszystkich korzystniej, wygodniej.

jeśli ktoś uważa, że są inne dobre i warte popularyzacji sposoby to zapraszam do kontynuowania wątku nt personalizacji układu klawiatury :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi