Serekzolty Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 Mam rivkę na AGP x4 i chcę ją podłączyć do płyty z AGP x8,będzie chulać i nic się nie spali?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 AGP – Wikipedia, wolna encyklopedia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 Tak wiem,byłem tutaj ale nie bardzo rozumiem. AGP 2.0 - napięcie sygnalizujące 1.5V oraz mnożniki 1x, 2x oraz 4x Czyli wynika z tego,że Rivka ma AGP 2.0 i w tabelce nie będzie współpracowąć z płytą z AGP 3.0 Ale dałbym sobie rękę uciąć,że miałem kiedyś grafę 4x w płycie z 8x i działało to,dlatego wolę spytać niż kierować się wiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 Były jakieś karty, które były robione w obu standardach chyba. Poszukaj oznaczeń na krawędzi karty. Ewentualnie patrz na nacięcia na karcie oraz na "wypustki" w złączu na płycie. Ostatecznie można szukać info w Sieci wklepując numer płytki drukowanej z karty. Zobacz też instrukcję obsługi płyty głównej i karty - jeśli ich nie masz, to są dostępne na stronach producentów. Rzuć też okiem tutaj: AGP compatibility for sticklers Jest tam lista popularnych kart oraz chipsetów - opisane, jakiego standardu AGP używają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Wypustki to zabezpieczenia. Jeśli fizycznie nic nie blokuje i da radę wsadzić w slot no na 99% będzie ok. Karty 2x chyba nie idzie wsadzić w AGP 3.0. Na 99% ponieważ nie jestem pewny na ucięcie głowy ale niegdyś dość ostro manewrowałem tym i nic nigdy nie spaliłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Karta z AGPx4 będzie śmigać na AGPx8 - miałem kiedyś pożyczoną Rive TNT2 na płycie z AGPx8 i działała jako AGPx4. Tak samo Radeon 9200SE (AGPx4) działa mi bez problemu na płycie z 1999 roku na AGPx2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirdan Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Co jak co ale starszą grafe do nowszej płyty to nie powinno popalić, gorzej odwrotnie. Przeczytaj dobrze instrukcę płyty głównej tam przeciez wszystko jest napisane po co pytać na forum, nawet nie podałes jaki to dokładnie model mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 (edytowane) Epox 8rda+.Niestety manuala nie mogę znaleźć (znalazłem tylko do 8rda,chyba że manual jest ten sam do wszystkich z serii 8rda).A wolę spytać bo często instrukcja jedno a praktyka drugie.Skoro mówicie,że będzie działać to nie pozostaje mi nic innego jak spróbować:) Edytowane 13 Października 2010 przez Serekzolty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 10 sekund mi zajęło ustalenie, że instrukcja jest wspólna dla 8RDA i 8RDA+. Natomiast na stronie z poprzedniego posta jak byk widać, że TNT2 miała 2 wersje AGP, Musisz więc zadać sobie trud ustalenia, którą wersję ma Twoja karta i sprawdzić w tabelce z Wiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Pytanie dodatkowe: jak to jest z Radeonem 9800 z 'szatkowanym' AGP (dwa nacięcia, łącznie 3x pasma złącz, tak, że mieści się do slotu AGP x2 bodajże [tego starszego]) i BXem? Zawsze mnie to zastanawiało. Słyszałem bardzo rozbieżne opinie, włącznie z taką, że płyty na tym chipsecie ubijały co nowsze i mocniejsze karty (lub też na odwrót). Wie ktoś coś na ten temat, ew. sam eksperymentował? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirdan Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Koledzy wybaczcie ale jestem po browcu a czasem wpienia mnie jak ktos wyręcza sie innymi, no zawsze każdą instrukcję da sie znależć na necie! i tam co pisze to jest prawda li tylko prawda, za reszte producent gwarancji nie daje i to są nieoficjale już informacje. pdf <hint> dziesiąta strona W skrócie: wsparcie dla AGP3.0 1.5V 8X/4X Teraz kwestia co karta graficzna potrafi. (I jaki model masz dokładnie...) Edytowane 14 Października 2010 przez sirdan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Ergo: Trzeba jeszcze sprawdzić kartę. Jak karta ma 2 wcięcia, to będzie działać. Jak jedno, to zapomnij. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 sirdan, to nie jest wysługiwanie się,wiem co jest w instrukcji czytałem ją ale wolę się spytać niż potem płakać, pozatym nie wszystko jest dla wszystkich jasne tak jak dla Ciebie a ja wole mieć pewność.Forum jest chyba po to,żeby wyjaśniać wątpliwości... Karta ma 2 wcięcia więc wnioskuje,że będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Riva z dwoma nacięciami będzie działać aczkolwiek są wyjątki od reguły 2 nacięcia=AGP 2.0, np Rage Fury Maxx(jak i jednordzeniówka) czy ostatki 3dfxa które działają @3.3V. Co do odwrotnej sytuacji tzn karty agp 8x z dwoma nacięciami wsadzanej do mobo agp 1.0 to nie miałem problemów z R9200SE, R9700 czy GFem 7600GS od Galaxy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 No i sprawdziłem i działa,nic się nie spaliło;) Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...