Marcin79 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Witam.Mam problem polegajacy na tym ze komputer nie widzi karty graficznej.Komputer kupilem w maju 2008roku byl raz w serwisie gdzie uaktualniono BIOS.Od pewnego czasu pojawia sie ww.problem polega on na tym ze wylaczam komputer normalnie a gdy chce go wlaczyc to system sie uruchamia a na monitorze nic nie widac i monitor przechodzi od razu w stan oszczedzania energi.Poprzednim razem udalo mi sie to naprawic poprzez reinstalacje systemu ale przeciez nie bede robil tego raz na miesiac.Wczesniej pokazywal sie dymek ze sterownik ekranu przestal dzialac ale odzyskal sprawnosc.Zauwazylem tez ze jak podlacze drugi kabel do monitora i komputera(ten z mniejszymi wtyczkami) to obraz pojawia sie ale w bardzo malej rozdzielczosci.Jestem laikiem w sprawach komputerowych dlatego opisze moj zestaw komputerowy jaki kupilem bo nie wiem co moze sie przydac w rozwiazaniu tego problemu. System-vista home premium pl,procesor-intel core2 Quad Q9450,czestotliwosc taktowania procesora-2,66GHz,pojemnosc pamieci podrecznej procesora-12MB,czestotliwosc taktowania magistrali-1333MHz,chipsetplyty glownej-intel G33 zainstalowana pamiec RAM-4GB DDRAM2(w trybie dual chanel)(ograniczenie systemowe do3,25GB),czestotliwosc pamieci RAM-800MHz,pojemnosc dysku twardego-500GB,pamiec podreczna dysku twardego-16MB;interfejs dysku twardego-SATA2.Prosze o jakakolwiek podpowiedz jak uporac sie z tym problemem.Pozdrawiam Marcin. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Hmm... zamontuj inna karte w slocie pci-e i uruchom system. Jak karta ruszy, to prawdopodobnie winna jest Twoja 9800 gtx. Jak mozesz sprawdz 9800 gtx w innym komputerze. Podaj jaki masz zasilacz. Zmierz napiecia voltomierzem na liniach 3.3, 5 i 12 volt w czasie uruchamiania systemu i napisz te wartosci na forum. Na razie tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Miałem i nadal mam nie co podobny problem z moim GTX275. Podczas gry HAWX. Od czasu do czasu giera potrafi wyłączyć monitor, a następnie po resecie wyświetlić ten sam dymek. Chyba nigdy jej nie ukończenie :( Co do sprawy... Mój drogi serowniki Ci padają. Zainstaluj najnowsze, lecz wpierw uruchom komputer w trybie awaryjnym z obsługą sieci(wcikając F8 natychmiast przy włączeniu komputera) Usuń, ściągni i wgraj najnowsze oprogramowanie zielonych, albo usuń, włącz peceta i dopiero zassaj :) PS. Wolałbym specyfikację pc po nazwach. WTF "RAM z częstotliwościa 800 mhz"? :D Piszesz np. nazwę: OCZ Titanium 800mhz cl-4-4-4-12, dotyczy to także innych komponentów... PS2 Nie wydaje mi się aby był to problem sprzętu. Najwyżej jakiegoś oprogramowania. Spójrz na wyłączenie monitora podczas startu systemu. :] Sent from my HTC Magic using Tapatalk Edytowane 14 Października 2010 przez marcimix Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin79 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Witam. niestety nie mam jak sprawdzic innej karty poniewaz to jest moj pierwszy komputer nie liczac comodore c 64.co do gier to gram w metin2 a sterownik do nvidia mialem aktualny bo probowalem go niedawno aktualizowac.dane techniczne przepisalem z karty katalogowej ktora dostalem wraz z komputerem z vobisu Edytowane 14 Października 2010 przez Marcin79 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Temat o 9800 zamkneli?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...