Skocz do zawartości
BorysVasiliev

Modernizacja najtańszym kosztem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dawno nic nie modernizowałem, ale chyba nadszedł czas trochę odświeżyć kompa.

Głównie zmiana :

Procesor

Płyta Główna

Ram

Karta Graficzna.

Preferuje części używane, ale miło jakby były z gwarancją.

Niestety na allegro niektórzy ceny wystawiają takie za używki, że jak doliczę koszty wysyłki to nówka drożej wychodzi 20-30 zł.

Kompa używam głównie do :

Internetu 50%,Filmy HD na TV 30%, Muzyka 10%, Gry 10%.

Sprzęt do tych zastosowań nie jest zły, ale wypada coś na jakiś czas odświeżyć.

Procek AMD - tylko nie wiem co teraz opłaca się cena/wydajność (kwota 300-350 zł)

Płyta - musi mieć 6xSATA bo 5 mam zajętych , a jeden musi być wolny, i żeby można było na niej trochę pokręcić.Miłym akcentem byłoby USB 3.0 - chociaż nie wiem ile w tym marketingu.

Ram - 2x2GB wystarczy bo jakoś nie przekonany jestem do sytemu 64bitowego. Tutaj z tego co się zorientowałem wystarczy 1333 jakiś Goodram (na allegro mnóstwo licytacji to coś taniego wyhaczę)

Karta graficzna - hmm jeśli chodzi o to że tanim kosztem to mógłbym jej nie wymieniać,ale jeśli coś nie drogo można a wydajniej czemu nie :) Nowe gry ciągle wychodzą, a czasem mam ochotę popykać z 30minut w jakąś nowość.(a niechcę LOW i slajdów oglądać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytka bardzo fajna. W 99% ją wezmę i cenowo mi pasuje.

Jeśli chodzi o procka to cena wynika pewnie z odblokowania?

Odnośnie grafy to co można do tej konfiguracji brać?

GTX260/275 ? Chyba GTX460 byłaby przesadą?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, kurcze żeby się nie okazało że i tutaj jakieś będę miał problemy.

Pewnie chodzi o takiego procka Phenom II X2 555 @ X4 955 3,2GHz Black Edition BOX (1263360114) - Aukcje internetowe Allegro

W aukcji napisane jest :

Płyta główna z funkcją ACC, UCC (mostek od SB710) i zainstalowaną odpowiednią wersją Bios-u.

Może ktoś mi to wytłumaczyć na prosty język? Czy ten Asrock 770 Extreme3 będzie dobry do tego procka?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę w sumie szybko wymienić części:

Procek

Mobo

Ram

Zawsze kręciłem i raczej będe kręcił interesuje mnie najbardziej CENA/WYDAJNOŚĆ=OC

Pamięć - GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - z tego co wiem ram mało ważny byle najtańszy

Procesor - AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ - wszyscy polecają czyli dobrze się kręci?

Płyta - AsRock 770 Extreme3 /AMD 770/ zawsze byłem przeciwnikiem ASRocka ale widzę że robi furorę :). Wykręci coś w miarę przyzwoitego na tym ? Czy czegoś lepszego szukać ? Priorytet min. 6xSATA

Grafikę to zostawię swojego 88GT lub może coś wyhaczę GTX260 lub Radka w wolnej chwili.

Topower 500W wytrzyma chyba bez problemu?

Czy mój Thermalright Ultra 120 Extreme będzie pasować na AM3 ?

Z góry dzięki za wszystkie rady!

Edytowane przez BorysVasiliev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Sprzęt zakupiony X4 955 . Jaką grafa do tego?

Obecnie mam 88GT.

Radka 4850 - w cenie 200-250 zł?

Radka 4870 - w cenie 300-350 zł?

Która będzie optymalnym wyborem ? Nie gram dużo większość C&C oraz WOW. Czasem coś z nowości odpale.

W tych cenach szukać(żeby nie przepłacić)? Których unikać (chodzi o awaryjność) wiadomo jak używane bez gwarancji to zawsze większe jest ryzyko.

Edytowane przez BorysVasiliev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi