Skocz do zawartości
yemu

nowy sprzęt nie wstaje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wczoraj złożyłem sobie kompa z Athlonem II X4 konfiguracja taka:

- asrock 770 Extreme3

- goodramy 2x2gb 1333

- athlon x4 640

- zasilacz tacens valeo III 500W

- grafa ati 4850

niestety po zmontowaniu i odpaleniu jest bania. tj. wiatraki się kręcą i nic poza tym, nie ma sygnalu na karcie video, nie ma zadnych piskow z plyty itp.

procesor kupilem juz wczesniej i probowalem go zalozyc do mojej starej plyty gigabyte ga-m61-s2l (am2), która miała go obslugiwac. niestety po włożeniu proca system wydawał tylko w kółko długie piski i nic wiecej. wgralem najnowszy bios, niestety to samo. stwierdzilem, ze moze mam jakas starszą rewizję plyty, albo po prostu piszą bzdury w necie i tyle. postanowilem wymienic plyte na am3 + ddr3. teraz mam podejrzenia ze się pospieszylem - podejrzewam proca, ze moze byc walniety.

a nowa plyta probowalem zerowania biosu (zworka i wyjecie baterii). niestety bez zmian.

oczywiscie mozliwy jest tez ram lub grafa, ale to bede mogl sprawdzic dopiero w weekend u brata, ktory na szczescie ma tez ma am3.

co byście obstawiali ze jest walniete?

z gory dzieki za wszelkie sugestie

pozdr

y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpiałem taka dlugą + mała 4 pinowa (to do plyty chyba), i dwie cztero pinowe (to wlasnie chyba do proca). potem sprawdzalem z odpietymi tymi dwoma i takie same objawy tzn brak objawow:)

jeszcze jedna rzeczy mi przyszła do głowy - na stronie asrocka pisza ze ten x4 640 dziala od wersji biosu 1.30, a pierwsza wersja to 1.20 - kurde może mam jakis stary egzemplarz ze starym biosem i dlatego mi nie dziala? myslicie ze to mozliwe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinna wstać nawet na nieaktualnym BIOS'ie. Jak są dziwne piski to spróbuj dopchnąć wszystkie sloty rozszerzeń np. grafikę. Spróbuj z 1 kością RAM'u i jego różnymi konfiguracjami. Czy podpiąłęś wentylator na CPU? Sprawdź w Internecie co ten konkretny pisk oznacza (piski to kody), wtedy będziesz wiedział co jest problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednia płyta to ta > GA-M61SME-S2 (rev. 2.x) ?

JA tam nie widzę obsługi Athlona II x4 640.

Nie piszę tego złośliwie tylko z nadzieją, że nauczysz się czytać tabelę obsługi procesorów na stronie Gigabyte.

@chris1981 - piski miałem na starej płycie gigabyte, teraz nie ma kompletnie nic - zero reakcji

@Klaus - dzieki za odpowiedz, ale moja plyta miala koncowke s2l -http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-m61sme-s2l_20.html i powinna obslugiwac procesor X4 640 od biosu f5j a taki jej wgralem. nie piszę tego złośliwie :D, ale jak coś to czytaj posty dokładnie :D

pozdr

y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, jasne, staram się jak mogę.

... mojej starej plyty gigabyte ga-m61-s2l (am2)

...

Gdybyś napisał GA-M61SME-S2L to google znalazłby by mi co trzeba w pierwszej propozycji ;)

To życzę powodzenia, abyście doszli co padło bo najgorzej jak nie wiadomo co odsyłać. Jak będziesz robił przekładki ze sprzętem brata i płyta zagada to nie zapomnij biosu zaktualizować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To życzę powodzenia, abyście doszli co padło bo najgorzej jak nie wiadomo co odsyłać.

Sprzęt sprawdzony i niestety walnięty jest zasilacz...

kurde, jak kupuję zasilacza za 350 pln, to oczekuję, że przynajmniej będzie działać.

jutro jadę się awanturować i wymieniać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak nie ma jak awanturować się w sklepie, że zasilacz który kupiłeś nie działa :) Podejście godne typowego polaka :lol2:

:D na szczęście wymienili mi bez problemu, ale sytuacja się jeszcze bardziej skomplikowała, bo nie działa też na tym wymienionym...a działa na dwóch innych zasilaczach, w tym na starym 8mio letnim chyba trupie 400W. no i co teraz.

ludzie pomóżcie bo wpadam w depresje :(

podłaczam tak:

długą wtyczkę+4 pinową do długiego złacza na płycie. (próbowałem też podłączać bez tej 4-ro pinowej)

2 wtyczki 4-ro pinowe do złącza 2x4 na płycie głównej obok procesora (próbowałem tez podłaczac każdą z osobna do kazdego gniazda 4 pinowego).

złącze 6cio pinowe do karty graficznej, próbowałem też z przejsciówką z 6cio pinowego na molex

na tacensie [gluteus maximus] - włączam i tylko wiatrak się kręci

na starym trupie - odpala wszystko pięknie ładnie

raczej nie możliwe, żeby drugi tacens byl walniety, wiec juz nie wiem o co tu chodzi...

bede wdzieczny za wszelkie sugestie

y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdziłem z kompem w pracy i "niestety" zasilacz jest ok.

tylko nie chce działac z moim zestawem. podejrzewam, ze poprzedni tez byl mogl byc ok. bo komp brata, na ktorym sprawdzalem byl bardzo podobny do mojego (amd, na tym samym chipsecie 770, ale inny producent plyty - on ma msi). wiec moze ten tacens nie chce dzialac z plytami na tym chipsecie???? juz sam nie wiem.

na pewno musze wymienic zasilacz na inny i teraz mam prosbe o porade, moje typy to:

amacrox calmer 400W

zalman zm-500-HP

ocz modxtream 600W

be-quiet straight power 450W

wszystkie w okolicach 300 lub nieco ponad. moj priorytet to cisza, najbardziej mi ten amacrox sie podoba, w budzie i tak mam kilka wiatrakow, wiec nie wiem czy nie bylby fajnym rozwiazaniem. doradzcie cos prosze.

y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jest problem z wtyczkami coś najwyraźniej "nie łączy". No bo jak inaczej to wytlumaczyć?

ja tez nic juz z tego nie rozumiem... bo niby dlaczego moja plyta nie łaczy na tacensie a laczy na innym zasilaczu (sprawdziłem w sumie na dwóch) i dlaczego tacens nie łączy u mnie a łaczy na innym kompie (ten poprzedni nie łączył)

magia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez nic juz z tego nie rozumiem... bo niby dlaczego moja plyta nie łaczy na tacensie a laczy na innym zasilaczu (sprawdziłem w sumie na dwóch) i dlaczego tacens nie łączy u mnie a łaczy na innym kompie (ten poprzedni nie łączył)

magia...

udało mi się wymienić zasilacz na inny model - tagan 680. z nim wszystko działa w porządku.

przy okazji polecam sklep, w którym kupowałem - techsklep - naprawdę nastawiony frontem do klienta :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi