Skocz do zawartości
Nessay

-1 pin na dysku :)

Rekomendowane odpowiedzi

witam... mam propozycje kupna dysku bez jednego pina (tego co sie wklada kabel ide), 20 gb Seagate za 35 zł...

teraz mam takie pytanie czy ten dysk jest sprawny? w sęsie czy nie bedzie jakiś komplikacji, typu zawieszka, strata danych, błędy itp?

dysk bedzie tylko do trzymania danych nie do systemu... brac czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idziesz do głupiego elektrycznego i tam Ci za 20 zł (albo i taniej) przylutują brakującego pina i wszystko bedzie ok.

Kumpel wyrwał chyba ze 3 piny (jak on to zrobił ?? 8O ) i naprawili - dysk działa do dzisiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sąsiad miał barracude bez jednego pina- wszystko było okej pozatym, że sie nie dało DMA właczyć za żadne skarby... także uważaj lepiej :) (acha, najlepsze że mu to na gwarancji na nówke wymienili :) :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z brakujacym pinem to moze byc fabrycznie, byly takie twarde (byly nawet tasmy do tych twardych z zaslepionym 20 pinem, lub 21 w zaleznosci od specyfikacji),

http://www.hardwarebook.net/connector/stor...tainternal.html <- ATA

http://www.hardwarebook.net/connector/stor...deinternal.html <- IDE

ale to bylo dawno ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przylutowalem 2 urwane piny w hdd i nie ma zadnego problemu. troche sie zdziwilem jak wsadzilem kieszen do kompa kolezanki a tu dysku nie wykrywal... dobrze ze spojrzalem na elektronike i urwane 2 piny... nie wiem jak to mozliwe, ale jakos sie urwaly. za 35zl to bym bral, tylko wczesniej dolutowal ten brakujacy pin i przelecial test powierzchni - przez noc 20gb spokojnie przejdzie (pewnie cos kolo 4 godzin)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przelecial test powierzchni - przez noc 20gb spokojnie przejdzie (pewnie cos kolo 4 godzin)

O w morde. To cos masz smutne doswiadczenia pewnie z testami powierzchni. U mnie na WCD 30 GB surface w scandisku nie dluzej niz godzine, no poltorej :wink: Jak by to mialo trwac 4 to bym w zyciu nie robil i walil te bad sectory :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na IBMie 20Gb przykleiłem pin(odpadł brudas jeden) na super gluta.Dysk działa już z rok bez problemu.Bierz.

to super glut przewodzi 8O :D

Chyba wezme miernik i sprawdze, bo jakos nie chce mi sie wierzyc :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przelecial test powierzchni - przez noc 20gb spokojnie przejdzie (pewnie cos kolo 4 godzin)

O w morde. To cos masz smutne doswiadczenia pewnie z testami powierzchni. U mnie na WCD 30 GB surface w scandisku nie dluzej niz godzine, no poltorej :wink: Jak by to mialo trwac 4 to bym w zyciu nie robil i walil te bad sectory :D

Hmm, jak w Norton Disc Doctor wlaczylem najdokladniejsze skanowanie powierzchni spod DOS na WD 80GB to po jakichs 12h bylo ok 10%, wiec jakies 4 dni chyba by skanowal :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja cały czas jade na dysku bez 1 pina

kiedyś wpychałem taśme od dyskietki do dysku :)) no i sie pozaginal troche:) teraz tylko nie świeci mi sie tylko dioda na obudowie komputera (ta która pokazuje prace dysku, zazwyczaj czerowna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super glut nie musi przewodzic, wystarczy, ze docisniesz pina i zakleisz od gory, wtedy na dole troche styka, ana gorze sie trzyma, ja jak urwalem pina, to dzialal hadek, ale bady sie robily, wimienili na gwarancji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam medalista bez 2 pinow (pierwsza lub ostatnia para zalezy jak liczyc:lol:) i dziala bez problemu. Dysk moze dzialac bez pierwszej i ostatnie pary pinow (gdzie tam jest pin od masy i Hdd reset)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...