Skocz do zawartości
gieeres

Nowy komputer ( ograniczone fundusze)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam czegoś niezbyt wygórowanego za około 1000 - 1300zł, dysk, napęd oraz budę mam więc potrzebuję jedynie ram, procesor, zasilacz, płyta główna i karta graficzna. Komputer raczej nie będzie służył do gier (jeżeli już to starsze tytuły), raczej do programowania, żadne bardziej zaawansowane graficzne rzeczy nie wchodzą w grę.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w dobraniu podzespołów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Athlon II X3 435 - 295 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 149 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł

Płyta Główna : AsRock M3A785GMH - 280 zł

RAM : 2x GoodRam 2GB 1333MHZ - 398 zł

Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN - 169 zł

1311 zł.

Edytowane przez kelcior
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej wolałbym kartę graficzną osobno, czy chłodzenie, które jest razem z prockiem nie da rady? Myślę raczej, żeby teraz wrzucić 2GB ramu a ewentualnie później dokupić jeszcze 2. No i oczywiście wolałbym mimo wszystko trochę niżej cenowo.

Oczywiście dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaki to starsze tytuly ale integra HD4200 radzi sobie naprawde dobrze z wiekszoscia powszechnie uwazanych za starsze, gier :P Przy tym jest oszczedniej.

AMD Phenom II X4 945 - 529 zł

Asrock M3A785GM-LE - 234 zł

Goodram 2GB PC1333 CL9 - 167 zł

Bequiet PurePower L7 430W - 190 zł

Razem : 1120 zł

Nie wiem czym dziś jest programowanie ale masz :P Ew dolozyc do 4GB ram.

Jeśli grafika się liczy to:

AMD Athlon II X3 440 - 276 zł

Goodram 2GB PC1333 CL9 - 167 zł

Asrock M3A770DE - 229 zł

Gigabyte Radeon HD4670 1GB DDR3 - 264 zł

Fortron FSP500-60APN 85+ 500W - 171 zł

Razem : 1107 zł

Procesor do OC i doblokowania cache i/lub rdzenia.

To i tak troche bez sensu bo za 250zl na allegro mozna miec 88GT :P ktory wydajnoscia pozre te karte. Ale jest do gier starszych ok. Jeszcze powiedz jaki masz monitor. Jak czesto te gry, jakie programowanie (w sumie to i tak za 1100zl sie nie poszaleje:P).

Ceny z ram.net.pl

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor to Samsung 920NW więc szału nie ma z rozdziałką, gry dość często ale raczej mało wymagające (CS:S, W3, WoW), a programowanie to niezbyt wymagające C#,Java od czasu do czasu coś we Flashu no i projektowanie i tworzenie baz danych więc też nic co potrzebuje jakiejś świetnej maszyny.

Edytowane przez gieeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ew. to W miare wydajna, oszczedna karta. Nie musialbyss sie nawet ograniczac do starszych tytulow. Rzeczywiscie bardzo wymagajacych zadan nie masz dla pc wiec mysle ze mozesz sobie pozwolic na karte kosztem procka :P Jednak nie smienialbym x3, bo jesli udaloby sie odblokowac l3 i/lub rdzen to mialbys naprawde fajna maszynke ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za pomoc prawdopodobnie wezmę 2gi zestaw podany przez Ciebie ewentualnie z tą kartą, którą podałeś w poprzednim poście (jak z wydajnością między 4670 a 5670, różnica jest duża warto dorzucić te kilkadziesiąt zł?) możliwe, że do tego zestawu dorzucę jeszcze 2GB ramu zobaczę jak wyjdę finansowo. Jeszcze takie pytanie ten Athlon da rade na chłodzeniu boxowym bez OC?

Dziękuję bardzo za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Złożyłem taki oto zestaw i chciałem się poradzić Waszej opinii. Zaznaczę, że aktualnie komputer ma służyć jedynie do pracy (programowanie java,c++,c#, bazy danych) i do przeglądania internetu. Ewentualnie od czasu do czasu do gry w CS:S. To na teraz jednak chciałem w przyszłości zostawić sobie otwartą furtkę do np. dołożenia lepszej grafiki czy też większej ilości ramu. Mam nadzieję, że doradzicie czy coś zmienić czy może zostać tak jak jest.

Zasilacz Corsair CMPSU-430CXEU 163zł

Procesor AMD Athlon II X3 445, socket AM3, 3,1 GHz, BOX (ADX445WFGMBOX) 252zł

Płyta główna MSI 785G-E53 (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3/CrossFireX) 288,10zł

Pamięć GeIL GV32GB1333C9SC 143zł

Ceny są z morele.net, właściwie to jestem zdecydowany tam wszystko kupić więc miło gdyby ewentualne zamienniki były również w tym sklepie.

Mam jeszcze takie pytanie czy opłaca się dorzucać 60zł do płyty E53 czy może zmienić ją na E51? I drugie ważniejsze pytanie czy zasilacz da radę. Tzn to, że wystarczy moc to wiem tylko czy ogólnie ten model jest dobry bo jest on podejrzanie tani w stosunku do 400W.

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Edytowane przez gieeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi