Skocz do zawartości
maciekmokap

Xeon x3440 OC

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę się męczyłem z OC, ale w końcu udało mi się wykręcić stabilnie tę bestię na 3.8 Ghz.

Screen: Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym!

I teraz ustawienia i pytanie czy coś jeszcze można poprawić. Niepokoi mnie też temperatura w stresie z tego względu, że Mugen 2 rev.B chyba lepiej sobie powinien radzić z oddawaniem ciepła, tym bardziej, że buda to NZXT Tempest Craft.

Ustawienia:

W zakładce Cpu config:

Wszystkie opcje "Disabled" czyli HT etc.

Cpu cores "ALL"

Napięcia

CPu 1.3V

VTT 1.056v+0.252V

DRAM 1.8V

PLL 1.9V

PCH 1.05V

BCLK 200

Ratio 19x

speedstep i turbo na OFF

QPI 4.20Gt/s (zastanawiam się czy nie dać 4.80Gt/s, ogólnie to od czego to jest ?)

Dram frequency (miałem do wyboru 1200,1600,2000, wybrałem 1600, ponieważ nie umiem na razie puścić stabilnych 2000-cy, może ktoś pomoże)

Kiedy dawałem ramy na 1600 CL7 a command rate 1t to nie ruszały więc zmieniłem na CL8 @ 1.8V to dobrze ?

Proszę o rady czy coś mogę zmienić polepszyć ETC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę potrzebujesz do 3.8Ghz VTT 1.3V? Pamięci też jakoś wysoko, w specyfikacji mają 1.8V czy dałeś tak na pałę? PLL pewnie też wystarczy 1.8V. Jak dla mnie za wysokie napięcia jak na podkręcanie bez włączonego HT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę zniżał i sprawdzał czy będzie ok i dam znać.

EDIT

Poszło tak samo jak wtedy, ale:

CPU 1.296V

VTT 1.248V (Przy VTT 1.2V system się nie podnosił)

DRAM 1.664V

PLL 1.8

PCH 1.05V

Co mogę jeszcze poprawić, jak wyciągnąć 2000 mhz na ramie i jakie timingi dać.

Co to jest QPI i czy lepsze jest 4.20GT czy 4.80GT czy czuć jakąś różnicę.

Ewentualnie jak zrobić 1600 Mhz CL7

Edytowane przez maciekmokap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tych pamięciach co posiadasz chyba 2000 nie wyciągniesz, moim zdaniem 1600 na CL8 i tym napięciu co masz będzie ok. Dlaczego nie kręcisz z HT, po to kupowałeś X3440, aby go nie używać? Było kupić i5 750 jak HT ci nie potrzebne.

QPI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi