Skocz do zawartości
Gość Hdd_Cut

Zestaw w granicach ok 4 tysięcy zlotych

Rekomendowane odpowiedzi

Chce złożyć nowy komputer, posiadam w sumie sporo części ze starego komputera, potrzebuje więc, procesor, płyte główną, zasilacz, grafikę i pamięć ram, obudowa, napędy i dyski zostają.

Chciałbym aby to był sprzęt który bez większych inwestycji zachowa świeżość przez najbliższe 2 lata.

Procesor, celuje w intela, konkretniej coś z serii i7, za ok 750zł, można dostać na allegro i7 920. do tego jakieś chłodzenie, tylko jakie. e8400 którego miałem dotychczas chłodziła ninja, ale domyślam się, że to jednak troche za mało do nowego procesora

Mobo, tutaj jestem kompletnie ciemny, Msi, czy Asus? byłem zadowolony z mojego P45-Neo2FR

Ram, 6, czy 8 gb? tylko nasuwa się jeszcze pytanie jaki producent, do tej pory nigdy nie zawiodłem się na OCZ

Grafika, potrzebuje czegoś co pozwoli na płynną rozgrywkę w nowe tytuły przy rozdzielczości full HD, jest sens pchać się w GTX 480, czy 470 wystarczy, może zachować obecnego 275 i poczekać na coś świeższego?

Zasilacz, tu chyba bez dłuższego zastanawiania się chyba bym brał chiefteca CFT 650, chyba, że warto brać coś o większej mocy?

nie ograniczam budżetu ściśle do 4000 PLN, kwote mogę przekroczyć jeśli udowodnicie mi, że warto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowania? I jaka obudowa.

Socket 1366 jest nieopłacalny, tak cały Intel... :P

Zalezy od potrzeb, najczesciej 4 to max jaki wtkorzystasz

Poczekac na premiere HD6 i kupic go albo cos co bardzo potanieje wtedy z poprzednich generacji :P

Fractal Design Newton R2 sprawdz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Multimedia wszelkiego rodzaju, gry, amatorski montaż filmów w 720 i 1080p

chce kupić ramu na zapas, dotychczas miałem 4gb, w nowym komputerze chce go troche więcej.

Czemu uważasz ze intel jest nieopłacalny? mógłbyś to jakoś uzasadnić? do tej pory korzystałem z procesorów intela i nigdy nie żałowałem wydanych na nie pieniędzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn na początek napiszę że trudno żałować pieniędzy nie mając porównania ;) Także jeśli napisał byś to o AMD to potraktowałbym to tak samo. Po to są testy porównawcze by dawać pogląd na to co jest warte ceny. Ale to tak poza tematem.

Co do nieopłacalności to chodziło mi to że Intel ma trzy sockety i na żaden nie wyjdzie nic nowego (poza odświeżaniem). Intel w przyszłym roku wypuszcza dwie nowe podstawki i to na nie beda nowe procesory. Ale to tylko taki pesymizm zyciowy i trzeba o tym pamietac, inna sprawa ze nie masz innego wyboru w tym budzecie jak kupic s1156 (1366 naprawde nie ma sensu) :P

Masz trzy opcje:

- poczekać do premiery nowych radeonów

- kupić teraz sprzęt cały (nieoplacalne bo masz dobre GPU)

- kupic czesc sprzetu a reszte kasy zostawic na karte jak juz sie ruszy rynek, tylko ile zostawic ??

Proponuję z przyklejonych:

Procesor : Intel Xeon X3440 - 799 zł

Płyta Główna : DFI LanParty DK P55-t3eh9 - 330 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 299 zł

Zasilacz: Fractal Design 650W Newton R2 - 430 zł

i ew. chłodzenie a reszte funduszy zostawić na GPU. OC oczywiście wskazane

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby lecieć po używkach, to da się fajny sprzęt sklecić pod S1366, i to niewiele drożej niż na S1156. Jednak tę podstawkę poleciłbym jedynie tym, którzy chcą mocno kręcić, czyli mają odpowiednie chłodzenie - topowe AC lub WC. Jeśli chcesz wykręcić na 3,8-4GHz i mieć spokój, to lepiej wziąć S1156 - wyjdzie taniej i wydajnościowo bardzo podobnie (~5% zegar w zegar mniej wydajnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel - nieopłacalne hmmm to tez zależny od wymagań przy takim budżecie dla mnie pewniakiem jest Intel bo jednak jest wydajniejszy ( a skoro sa pieniadze )

co do grafiki sam dwa dwa dni temu stalem przed podobnym wyborem czy sprzedac swojego radzia 4870x2 i kupic cos teraz czy czekac na serie 6xxx i jak widac kupilem 480 i jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z wyboru, ostro dalo po tylku 5870 oraz jakos nie wydaje mi sie zeby nowa seria przyniosła ze sobą spory wzrost wydajności

co do twojego zestawu to polecam cos na s1156

CPU xeon 3440

MOBO Asus P7P55D lub Gigabyte P55A-UD3

RAM DDR3 2x2GB GoodRam 1333 Mhz

Zasilacz - Fractal Design Newton R2 650W

polecam również zastanowic sie nad dyskiem SSD Intela 40 GB lub bo chyba teraz cena jakas zblizona Corsair f60 ( 60GB )

a co do grafiki ja kupiłem GF 480 i tez go polecam wydajność powalająca ( świetnie sie kreci )

ew. bo tez taka opcje rozważałem kupić dwa GF 460 1GB ale doszedlem do wniosku ze jak bedzie mi malo wydajności kupie druga 480

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrzejs mam 99% pewności że gdybyś kupił 5870 to pisałbyś to samo ;) bo skok względem poprzedniej karty (zwłaszcza że to x2) byłby podobnie powalający. Także skupmy się raczej na wadach kart niż wydajności, która bardzo dobrze obrazują testy np. ten na purepc. Bardzo dobrze tam widać różnice między GTX'em 480 a 5870 i mam nadzieje że sformułowanie "ostro dał po tyłku 5870" opierasz o test a nie o to że Ty masz GTX'a..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widzisz i tutaj sie bardzo mylisz bo 4870x2 ( moja wersja ktora mialem GLH ) miała prawie identyczna wydajność w grach jak 5870 a wiem to bo zanim kupiłem 480 pożyczyłem od kolegi 5870 i przekonałem się na własnej skórze .

I jak sam zauważyłeś w teście purepc 480 jest lepsza od 5870 we wszystkich przeprowadzonych testach

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widzisz i tutaj sie bardzo mylisz bo 4870x2 ( moja wersja ktora mialem GLH ) miała prawie identyczna wydajność w grach jak 5870 a wiem to bo zanim kupiłem 480 pożyczyłem od kolegi 5870 i przekonałem się na własnej skórze .

I jak sam zauważyłeś w teście purepc 480 jest lepsza od 5870 we wszystkich przeprowadzonych testach

Yhm. Na początku napisałbym że w CF i SLI połowa fps to puste fpsy, a w dwoprocesorowkach jakies 30% "wolniej to wyglada" niz prezentuje liczba. Jednak twierdzisz ze sprawdzales i dla Ciebie dziala 5870 tak jak poprzednia karta. To tez nie wiem gdzie tu ten duzy skok jest? :P Bo gdyby ktokolwiek napisal ze ma 5870 i chce GTX480 kupic to wiekszosc napisalaby ze to nonsens zmieniac bo wzrost będzie malutki...

Ps. nie neguje różnicy. Chodzi mi tylko o to że wyolbrzymiasz moim zdaniem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny Heretyk z AMD :D PShyX robi swoje, nawet powierzchownie widać różnice w działaniu.

Każdy jak kupuuje stara się przy najmniejszym nakładzie dostać najwięcej wiadomo, to nie przykręcaj do tego sytuacji z wymiana 5870 :)

Co do wad kart, grzeje się? No cóż trzeba zrobić porządek w obudowie i ją ogarnąć. Prądu więcej? Wyłącz w obudowie czasem diody lub pamiętaj o wyłączeniu żarówki po wyjściu z łazienki :D

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi