Skocz do zawartości
maSTHa212

Szerokość klapy bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie nietypowe pytanie. Potrzebuje sprawdzic szerokosc klapy bagaznika w 4 autach: Golf, Civic, Leon i Nowa Astra. Oczywiscie chodzi o aktualne modele, wersje hatchback. O ile pojemnosc bagaznikow (szczegolnie po zlozeniu siedzen) jest na tyle duza ze w sumie jest to nieistotne, to szerokosci "otworow" jest cecha bardzo wazna. Wszedzie w danych technicznych jest i pojemnosc i wymiary, ale nigdzie tego konkretnego. Ktos wie ewentualnie, gdzie moge tego poszukac? Albo moze ktos przynajmniej "na oko" wie, ktory z tych samochodow bylby pod tym wzgledem najlepszy? Z gory dzieki.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze Talesem polecieć. Bierzesz fotkę tyłu każdego z aut, masz z netu dane nt. rozstawu kół. Proporcjami wyliczasz szerokość klapy. Chyba ciekawsza opcja niż latanie z miarką po mieście ;)

Edytowane przez stark

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak tylko koledze chodzi o szerokość otworu a nie klapy, bo klapa to zazwyczaj szersza jest od otworu pod nią ;)

podał byś w których modelach bo gofów było 7, civików chyba 8, leonów 2, :P

wydaje mi się jednak, że tu kolejność będzie taka, leon-golf-civic-astra... też zależy jaka wersja nadwoziowa.

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Słuszny temat bo dziurki są przeważnie bardzo wąskie i to może przeszkadzać osobom z 'dużymi' :-P ... bagażami oczywiście.

U mnie w nowym Bravo otwór jest nie za wielki, ale bagażnik największy w klasie - 400l.

Nie widze chyba innego wyjścia jak tournee po salonach. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie salony są zgrupowane parami lub w trójki w określonych lokalizacjach, takze przejażdżka po nich nie byłaby strasznie męcząca.

A przy okazji możesz przejechać się każdym z wybieranych autek. I porównać. Pomyśl też o FIATcie Bravo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podał byś w których modelach bo gofów było 7, civików chyba 8, leonów 2,

wydaje mi się jednak, że tu kolejność będzie taka, leon-golf-civic-astra... też zależy jaka wersja nadwoziowa.

Halo, halo - budzimy się. Oczywiscie chodzi o aktualne modele, wersje hatchback.

Nie widze chyba innego wyjścia jak tournee po salonach.

I do takiego wniosku wlasnie doszedlem, nijak w necie tego nie sprawdze. Dzisiaj Opel, Seat i VW. Honde jakos przy okazji sprawdze, bo w ogole nie po drodze.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłoby rewelacyjnie. Generalnie chodzi o to jaka maksymalnie szerokość tam wejdzie. O długość ani wysokość się nie martwie, ale szerokość jest kluczowa.

edit.

Udało mi się odwiedzić VW i Opla, Seat niestety już nie istnieje w miejscu gdzie rzekomo wg Zumi i Google Maps powinien być. Krótko: Golf szerszy. Różnica to jakieś 3-4 cm zarówno jeśli chodzi o sam otwór jak i środek. Wizualnie z zewnątrz Astra wydaje sie być znacznie wieksza, ale w srodku juz tak nie jest. Z Golfem na odwrot: z zewnatrz nawet niewielki sie wydaje, a w srodku przestronnie. No i pozycja za kolkiem zdecydowanie bardziej mi pasuje w VW. Facet w salonie twierdzi, ze Leon pod tym wzgledem wypadnie gorzej. Masakra tylko z czekaniem na fure: w najlepszym razie 2-3 miechy.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi