robrzesz Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Witam, Mam obecnie pamięć GoodRam 2GB 1600MHz CL9 w pojedynczej kości. Potrzebuję dołożyć jeszcze 2GB. W związku z tym mam pytanie, czy dokupić jeszcze jedną taką samą kość, aby chodziło w dualu, czy też sprzedać do co mam i kupić 2x2GB. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 oczywiscie ze dokupic jeszcze jedna taka sama kosc :) jak kupisz w zestawie 2x2 Gb to bedziesz mial to samo 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robrzesz Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 oczywiscie ze dokupic jeszcze jedna taka sama kosc :) jak kupisz w zestawie 2x2 Gb to bedziesz mial to samo A będą pracować w dualu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 pewnie ze tak , czy to w komplecie czy pojedynczo to sa te same kości, pamiętaj tylko zeby odpowiednio je umiejscowić na płycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robrzesz Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 pewnie ze tak , czy to w komplecie czy pojedynczo to sa te same kości, pamiętaj tylko zeby odpowiednio je umiejscowić na płycie Czyli jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 jaka masz plyte ? bedziesz mial cztery sloty na kosci Ram beda to dwie pary dwu kolorowe wiec musisz umieścić kosci ram w slotach tego samego koloru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robrzesz Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 jaka masz plyte ? bedziesz mial cztery sloty na kosci Ram beda to dwie pary dwu kolorowe wiec musisz umieścić kosci ram w slotach tego samego koloru Mam płytę AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) wkładasz kości w niebieskie sloty i tyle roboty :) ps. dobra plyta przy okazji w biosie masz ustawiony ram na nominalne taktowanie ? ( 1600 Mhz oraz timingi ? ) Edytowane 17 Października 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robrzesz Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) Dzięki. Mam jeszcze jedno pytanko: przycina mi się GTA-IV. Czy dodanie RAM-u pomoże? Niestety nie wiem, jakie mam ustawienia w biosie. Edytowane 17 Października 2010 przez robrzesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) ciężko jest cos doradzić skoro nie mam pojecia jaki masz sprzęt poza 2 Gb ramu i plyta glowna , co do GTA 4 gra ma duże wymagania szczególnie obciąża CPU, oczywiście 4 Gb ramu zrobi swoje . ściągnij CPU-Z tam będziesz miał podane taktowanie pamięci RAM oraz timingi- bo cos mi sie wydaje ze ten twoj ram to chodzi na 1333 Mhz Edytowane 17 Października 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robrzesz Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Sorki. Reszta sprzętu to: Procesor: AMD Athlon II X2 240 /2.8GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ Karta Graficzna: Asus Radeon HD4670 512MB DDR3 /128bit/ DVI HDMI Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN 400W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 napisz jeszcze w jakiej rozdzielczości grasz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robrzesz Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Hmm, trudno powiedzieć, nie wiem. Jest to sprzęt mojego syna i to on na nim gra. Ma monitor 15 cali, to chyba 1024 x 768. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) cóż, grafika jak i procesor sa strasznie słabe do tej gry dokupienie drugiej kości Ram wiele nie zmieni zjedz na minimum w ustawieniach grafiki w grze lekkie oc procka tez by sie przydalo ew. jeśli to jest komputer przede wszystkim do gier to pomysl o zainwestowaniu w nowe CPU i GPU Edytowane 17 Października 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robrzesz Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Fajnie. Tyle tylko, że ja go nie dawno kupiłem i na razie mnie nie stać na inwestowanie w rozbudowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) to tylko propozycja :) po-prostu GTA 4 to jest ciągle jedna z najbardziej wymagających gier na rynku i raczej na tej grze przy twoim configu nie ma co liczyć na płynna grę. jedyne co mogę poradzić to oc procka oraz kup ta dodatkowa pamięć wiele sie nie zyska ale zawsze coś a 2 GB więcej zawsze się przyda Edytowane 17 Października 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjDave Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) Jak już kupisz drugą kostkę to samo jej zamontowanie nie wystarczy do pracy w dualu. Również mam płytę Gigabyte i dopiero po zmianie w BIOSie opcji UNGANGED na GANGED kości pracują w dualu. Standardowo jest UNGANGED. A co do GTA 4 to gdzieś wyczytałem że koleś miał 6GB RAMu i po kilkunastu minutach gry miał zapełnione ponad 90% RAMu, więc jestem prawie pewien że dodanie drugiej kości zmniejszy zacinanie. Edytowane 17 Października 2010 przez DjDave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) Jak już kupisz drugą kostkę to samo jej zamontowanie nie wystarczy do pracy w dualu. Również mam płytę Gigabyte i dopiero po zmianie w BIOSie opcji UNGANGED na GANGED kości pracują w dualu. Standardowo jest UNGANGED. Co ty gościu za głupoty piszesz!!! GANGED i UNGANGED nie mają nic wspólnego z pracą w dualu. Zarówno w trybie GANGED i UNGANGED dual jest standardowo załączony, chyba, że mamy pamięci w złych slotach lub tylko 1 moduł. To w ogóle wiesz co te 2 tryby oznaczają i czym się różnią??? Dla potwierdzenia zrzut z cpuZ z mojego systemu. Dodam, że w UNGANGED jest większa wydajność... Edytowane 18 Października 2010 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjDave Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2010 To może łaskawie wyjaśnij co według ciebie znaczy UNGANGED. Bo UNGANGED oznacza że pamięci pracują w trybie 2x64bit a GANGED 1x128bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...