Skocz do zawartości
robrzesz

dodatkowa kość pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam obecnie pamięć GoodRam 2GB 1600MHz CL9 w pojedynczej kości. Potrzebuję dołożyć jeszcze 2GB. W związku z tym mam pytanie, czy dokupić jeszcze jedną taką samą kość, aby chodziło w dualu, czy też sprzedać do co mam i kupić 2x2GB.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wkładasz kości w niebieskie sloty i tyle roboty :)

ps. dobra plyta

przy okazji w biosie masz ustawiony ram na nominalne taktowanie ? ( 1600 Mhz oraz timingi ? )

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciężko jest cos doradzić skoro nie mam pojecia jaki masz sprzęt poza 2 Gb ramu i plyta glowna , co do GTA 4 gra ma duże wymagania szczególnie obciąża CPU, oczywiście 4 Gb ramu zrobi swoje .

ściągnij CPU-Z tam będziesz miał podane taktowanie pamięci RAM oraz timingi- bo cos mi sie wydaje ze ten twoj ram to chodzi na 1333 Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cóż, grafika jak i procesor sa strasznie słabe do tej gry dokupienie drugiej kości Ram wiele nie zmieni

zjedz na minimum w ustawieniach grafiki w grze

lekkie oc procka tez by sie przydalo

ew. jeśli to jest komputer przede wszystkim do gier to pomysl o zainwestowaniu w nowe CPU i GPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tylko propozycja :) po-prostu GTA 4 to jest ciągle jedna z najbardziej wymagających gier na rynku i raczej na tej grze przy twoim configu nie ma co liczyć na płynna grę.

jedyne co mogę poradzić to oc procka oraz kup ta dodatkowa pamięć wiele sie nie zyska ale zawsze coś a 2 GB więcej zawsze się przyda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już kupisz drugą kostkę to samo jej zamontowanie nie wystarczy do pracy w dualu. Również mam płytę Gigabyte i dopiero po zmianie w BIOSie opcji UNGANGED na GANGED kości pracują w dualu. Standardowo jest UNGANGED.

A co do GTA 4 to gdzieś wyczytałem że koleś miał 6GB RAMu i po kilkunastu minutach gry miał zapełnione ponad 90% RAMu, więc jestem prawie pewien że dodanie drugiej kości zmniejszy zacinanie.

Edytowane przez DjDave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już kupisz drugą kostkę to samo jej zamontowanie nie wystarczy do pracy w dualu. Również mam płytę Gigabyte i dopiero po zmianie w BIOSie opcji UNGANGED na GANGED kości pracują w dualu. Standardowo jest UNGANGED.

Co ty gościu za głupoty piszesz!!! GANGED i UNGANGED nie mają nic wspólnego z pracą w dualu. Zarówno w trybie GANGED i UNGANGED dual jest standardowo załączony, chyba, że mamy pamięci w złych slotach lub tylko 1 moduł. To w ogóle wiesz co te 2 tryby oznaczają i czym się różnią???

Dla potwierdzenia zrzut z cpuZ z mojego systemu. Dodam, że w UNGANGED jest większa wydajność...

Dołączona grafika

Edytowane przez Chris1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi