Skocz do zawartości
Smalec

Płyta, procesor, ram (net, ps, corel, cad)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję złożyć sobie w/w podzespoły do następujących celów (50% internet, 30% programy graficznie, 20% autocad itp.) pod system win 7.

Na początku zaznaczam, że nie oczekuję cudów i nie chcę wydawać majątku na coś, z czego nie skorzystam. Programy nie muszą śmigać superszybko, tylko płynnie. Chcę większość $$$ zainwestować w dobry monitor na porządnej matrycy.

Sprzętem przestałem się interesować, kiedy wchodził do obiegu core 2 duo i quad, więc proszę o wyrozumiałość :D

Posiadam jakiś tam dysk twardy Samsunga i GF 7900GT, do tego zanabędę zasilacz OCZ modxstream 500w.

Pytanie moje jest następujące: Czy mogę jeszcze stawiać coś na c2d plus powiedzmy 4gb ram? Czy może nie ma sensu aż tak oszczędzać, i lepiej kupić chociaż amd x2 czy x3? Naprawdę nie oczekuję wodotrysków :)

Tak czy inaczej prosiłbym o jakieś konfiguracje. Zależy mi na estetyce i ciszy! Do tego jakieś rozsądne chłodzenie procesora, do tej pory użytkowałem Zalmana CNPS 7000 (czy coś takiego) i jest to dla mnie wzór połączenia tych dwóch cech.

Bardzo dziękuję za ewentualną pomoc...

Edytowane przez Smalec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi mi o pieniądze, ale o relację jakości do ceny. Po prostu chciałbym wiedzieć, co się najbardziej opłaca kupić, żeby to wszystko ładnie i płynnie działało. Jeśli trzeba wydać na to np. 1000zł (w co raczej nie chce mi się wierzyć), to ok. Jeżeli do sprawnego funkcjonowania wystarczy np. c2d e7500 plus 4gb ramu na stabilnej płycie, będę tym bardziej zadowolony :)

Jeżeli można prosić, to chciałbym poznać opcję minimum, medium i maximum, czy coś w tym stylu ;) a sam zadecyduję ile pieniędzy na to przeznaczyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz pojecie sprawnego funkcjonowania jest pojeciem wzglednym bo np mi teraz zaczyna brakowac przy x4 mocy ;-)

po kolei :

1) min ...

c2d q6600 plus 4gb ... cos na p35

2) mid

AMD Athlon II X4 + 4gb ... plyta

3) hiend ( ??? )

AMD Phenom X6 + 4gb ... plyta

ogolnie prosta zasada : wiecej rdzenia + wiecej ramu = Autocad i PS lubiec ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon II X3 435 - tanie trzy rdzenie : NVISION.pl

x2 jest porownywalny z c2d ( zalezy jeszcze z jakim ;-) )

x3 ~= e8400

phenom konkuruje z i3,i5

ja na swoim Phenomie x3 mam pasywna Ninje ;-)

Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

okazyjnie wylicytowana za cale 70zl ;-)

mozesz zawalczyc o mugena :

Chłodzenie SCYTHE INFINITY [DOSKONALE CHŁODZI] (1279159928) - Aukcje internetowe Allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, chłodzenie to małe koszta w porównaniu do reszty, więc sobie jakoś ogarnę :)

co powiesz o tym: DFI Blood Iron P35 + E8400 - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne ? Jakie pamięci, żeby to chociaż podobnie śmigało (kręciłem kiedyś m.in. bartona, a64 i p4, z przyjemnością pobawię się w to znowu)?

te się nadadzą Pamieci DDR3 OCZ 2x2GB 1600MHz - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne ? kurde już nie pamiętam jak to było z FSB itd. :D

a może z tego ogłoszenia stykną [sPRZEDAM] Intel Core 2 Duo E7500 & OCZ Reaper 1066 2x2GB DDR2 - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

jeżeli nie, to może właśnie ten zestaw [sPRZEDAM] Intel Core 2 Duo E7500 & OCZ Reaper 1066 2x2GB DDR2 - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne plus jakaś rozsądna mobo?

a może lepiej to: http://allegro.pl/asrock-n68c-s-ddr2-ddr3-athlonii-x3-440-3x3-00ghz-i1262069934.html plus pamięć?

może od razu to: http://allegro.pl/athlon-x3-440-3x3-0ghz-n68c-s-ucc-4gb-ddr3-fv-i1277362471.html ?

sorry za tyle linków, ale czas mnie ciśnie bo magisterkę muszę skończyć a nie mam na czym :D

Edytowane przez Smalec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera psalem ale wcielo mi post :/

ogolnie p35+e8400 + ddr3 = to nie zadziala

zalozmy ze masz 750 zl

po pierwsze pakowanie sie w ddr2 i 775 jest nieoplacalne

najlepiej kupic takie cos :

Płyta główna ASRock M3A770DE : 209

Pamięć Goodram DDR3 Dual Channel 2x2048MB 1333MHz CL9.0 BOX : 230

Procesor AMD Athlon II x4 635 AM3 BOX (ADX635WFGIBOX) : 340

zestaw przyszlosciowy z mozliwoscia odblokowania athlona na phenoma ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety chyba nie mam czasu poszukiwać modowalnego procka, zresztą jak na razie udało mi się znaleźć jedną sztuką i to już sprzedaną :(

kupię po prostu x4 635, płytę asusa evo, do tego dobrą pamięć (a-data xpg 1600 ??? ) i dłubnę trochę. z pewnością wystarczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze jedno pytanko: mam opcję kupienia na miejscu w Warszawie płyty ASUS M4A88T-V EVO/USB3 w podobnej cenie co M4A785TD-V EVO z przesyłką. Warto? Czy 88 jest w ogóle lepsza od 785?

jedyne co znalazłem to, że 785 ma sata3 a 88 obsługuje pamięci 2000MHz...

Edytowane przez Smalec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi