Skocz do zawartości
g71a

Mój zmodyfikowany MK4. Krytyka wskazana.

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Takie coś sobie wymyśliłem. Nie jestem ekspertem i czekam na konstruktywną krytykę.

Bloczek trochę spierniczony, ale to jest prototyp. Top będzie z poliwęglanu lub pleksy 12 mm. Złączki camozzi na wąż 10/8.

pzdr

g71a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchaj złączki commoziego mają za mołą średnice wewnątną na blok na CPU.

Chyba że nie liczysz za bardzo na wydajnośc. No chyba że masz pompe od CO albo jakąś inną pompke min. 1500l/h na blok. Z takiego Aqua Schuta cięzko będzie sie wodzie poprzeciskać w kanalikach.

Ale ogólnie spox.

Jak to prototyp to daj go później na allegro spox sprzedasz za 70zł.

Ja myśle też nad blokiem ale projeku nie zdradze. Poki go nie wykonam i nie przetestuje.

Narazie robie bloki na inne cześci. Już mam 3 jeszcze zostaly 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeberka to wystaja ponad obrys bloku, bo takie wrazenie odnosze

Tak te żeberka wystają poza obrys.

Do grupy: naprawde nie macie żadnych uwag? Nie ma nic co dało by się poprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi znowu nasuneło się pytanie - po co naokoło taki open space dla wody? Nie można odrazu po przejściu między finami out? Po co ma tam ogrzewać obrzeża bloku?

Nie jestem ekspertem ale autorowi tego bloku chodziło pewnie o to aby blok posiadał tylko jeden odpływ. Widziałem na forum overlockers jego wc i za blokiem CPU szeregowo podłączony jest blok na NB mobo.

Co sądzicie o mojej modyfikacji. A mianowice wyciągnięciu do góry miejsca tuż na jądrem proca. Dodam, że top będzie równiż frezowany aby zwiększyć przekrój kanału którym płynąć będzie woda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie OK, chociaż IMVHO lepsze byłoby skrzyżowanie tego z nukleonem - czyli te finy na większej powierzchni i dwa wyloty tuż za nimi.

To jest mój drugi projekt, już w fazie realizacji (frezowania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ten rowek bedzie ci ciezko wsadzic o-ring chodzi o katy proste na dole. mogles zrobic ze skosem. Zrobilem podobny blok tylko finy proste (bez tego luku, wysokie na 8 mm) co do wydajnosci max wg odczytu z czujnika plyty to 36/37 st w bardzo upalny dzien temp powietrz 28 st. WC caly czas w trakcie modyfikacji - m.in. poszerzylem szczeliny pomiedzy finami kosztem grubosci finow teraz jest ok 1.5-2 mm szczelina-temp spadla o jakis stopien.

Prosze niech ktos poda jakiegos linka do fotek bloku Whitewater rozebranego - chodzi o konstrukcje wewnatrz. Szukalem ale za ch.. nie moge znalezc PLEASE. Z gory dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze by bylo gdyby zeberka byly plaskie.Mozna by przylozyc do nich na styk rurke wlotowa. Tak pozatym w tego typu konstrukcjach wloty 12mm wew to podstawa.

Miedzy finami, a wlotem musi byc troche przerwy (2-3 mm). Podobno wtedy lepiej woda sie rozprowadza po powierzchni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedź tam, gdzie trzeba przewodzić ciepło z proca do wody - czyli IMVHO w takim nukleonie wystarczyłaby piewrsza warstwa (czyli spód z finami). Dalej nawet lepiej, żeby był izolator o małym cieple właściwym, żeby nie odbierał i nie magazynował ciepła z wody spowrotem w bloku - niech woda zabierze ciepełko jak najdalej od proca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za uwagi. Jeszcze jedno pytanie. Jaki materiał na top? O pleksie i poliwęglanie wspomniałem, co innego jescze wchodziło by w grę. Co powiecie o płytach (nie znam nazwy) z których robiło się kiedyś tablice rozdzielcze dla instalacji elektrycznej, takie o rudawobrązowym kolorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie to ma zanaczenie, nie jest to rysunek na zaliczenie z rysunku technicznego a frezerowi wystarczy

Dokladnie!

Teraz tylko kupic miedz i gruba plexe :)

Zlaczki Festo albo Camozzi i bedzie git...

Zobaczymy ile mi krzykna znajomi za wyfrezowanie takiego bloczku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skany trochę są kiepskie, chodzi mi czy lepiej robić bloczek o grubości 6 mm z wyciągnięciem nad jądrem, czy o drubości 10 mm. Czy kanały, którymi płynie woda epsze są w przypadku A czy B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skany trochę są kiepskie, chodzi mi czy lepiej robić bloczek o grubości 6 mm z wyciągnięciem nad jądrem, czy o drubości 10 mm. Czy kanały, którymi płynie woda epsze są w przypadku A czy B.

zrob tak jak jest w oryginale czyli 8 mm wysokosc bloku 1,5 mm grubosc dna i wysokosc finow 6,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi