Skocz do zawartości
sector

Jaka drukarka głównie do tekstu do 500-700zł

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupic drukarke do domu, glownie do drukowania tekstu. Cena ma byc w miare niska, nie potrzebuje zadnego demona, czy wielofunkcyjnego urzadzenia. Drukarka ma byc poprostu dobra i tania w eksploatacji. Pytanie tylko czy ma byc to atramentowa czy moze juz laserowa?

Szczerze przyznam, ze nie mam zielonego pojecia o drukarkach. Dlatego z prosze o pomoc w wyborze jakiegos modelu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy ile tego tekstu chcesz drukować ;) Wiesz tu jest jeszcze kwestia tego, że jak laserowa to czy kolor czy b/cz, jak atramentowa to czy chcesz używać zamienników, czy oryginałów. Musisz się zorientować jakie są promocje. Na przykład teraz wiem, że HP ma jakieś 50% zniżki na tusze, ale nie znam szczegółów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Kyocera FS720 laserówka,czarnobiała.Od jakichś 4 lat mamy tą drukarkę.Nie drukuje za dużo,raz na tydzień jakiś dokument czy ściąge do szkoły (chociaż drukowałem ostatnio 100 stron poradnika:) )Do tej pory nie wymieniałem jeszcze tego czegoś co służy za atrament w laserówkach.Polecam bo drukarka jest porządna,zreszta wszędzie gdzie się ruszę to w biurach takie mają więc coś musi być na rzeczy.

Edytowane przez Serekzolty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro jest za 150zł a zamiennik za 70zł

Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Wygląda na to że tam są same zamienniki (łącznie z tymi za 150 zł). Osobiście nie przepadam za zamiennikami. Miałem nieprzyjemność z "sypiącymi" się produktami (zebropodobne) itp.

Swoją drogą ja się tak zastanawiam nad zakupem kolorowej (w tej cenie kupi) ... kolorowy element czasem bardzo uatrakcyjnia dokument, poza tym wolałbym laser bo drukarka może stać w skrajnym przypadku np. rok nieużywana (nie wiem czy by mi atramentowa "nie zaschła" przy takim specyficznym użytkowaniu).

Dla siebie myślałem nad zakupem HP Color LaserJet CP1215 (bo: przydałby mi się kolor i laser nie zaschnie jak postoi miesiącami)

ps. oryginalne materiały ekploatacyjne zawsze były drogie ... jednak mniej/bez problemowe

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta HP, którą podałeś Kyle, wygląda bardzo sympatycznie. Z tego co widziałem na allegro, kolor czarny kosztuje w granicach 250zł więc nie tak źle. Myślę, że skusze się na nią!

Jeszcze tak czytam i czytam ... jeśli będziesz drukował proste dokumenty to 16 MB pamięci nie powinno Cię "załatwić" ... natomiast do bardziej złożonych zabaw trzeba by coś typu CP1515 z 96MB za ~800PLN - CP1525 ~900PLN

ps. modele 15xx mają ImageRet3600 = mniejszy raster przy kolorowych zdjęciach w porównaniu do ImageRet2400

http://h71028.www7.hp.com/eNewsletter/downloads/061019_TAW_eNL_Nov06_EMEA_SMB_POC_ID_9011_HPImageREt3600_ProfessionalQuality.pdf

ps. widzę że nie tylko Ja mam takie podejście do druku (nieregularne)

Drukarka kolorowa: laser/atrament?

Ja miałem atrament, ale jego wieczne zasychanie i wysokie koszty eksploatacji (w przeliczeniu na stronę) tak mnie ostatecznie wkurzyły że kupiłem sobie kolorowy laser.

Dla mnie atrament ma kilka wad

- wysokie a nawet bardzo wysokie koszty eksploatacji w przeliczeniu na stronę

- zasychanie atramentu przy nieregularnych wydrukach (czasami drukuję 300 stron w dzień, czasem nic przez dwa tygodnie)

Przy czym u mnie te tygodnie to będą miesiące. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wierzyć tym skanom, to HP 1215 oferuje najwyższą jakość wydruku zdjęć, wśród drukarek laserowych ze swojego zakresu cenowego (i nie tylko). Ciekawe o ile lepsza jest 1515.

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=2&ma1=23&mo1=295&p1=6760&ma2=36&mo2=181&p2=4391&ph=3

Jeszcze takie info:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1739882.html#8387704

.. czyli jak będzie nakładać krzywo kolory to dzwonić do HP po nową.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi