Skocz do zawartości
Gość sopi123

RAID0

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec do tematu

Pytania to takie

Jak ustawic raid 0 na płycie ga ma 790x UD3p

drugie pytanko to takie czy na raid 0 mozna robic partycje ??

i 3 pytanie czy mozna zrobic tak by 1 dysk był normalnie a na raid 0 dwa dyski ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam jest opis tylko jak zrobic wiec nie wiele mi to dało a interesuje mnie to co opisałem wyzej

A dobra jest partycjonowanie Ok to ten punkt odpada ale są jeszcze 2

No i chciałem sie jeszcze zapytac czy jest mozliwe cos takiego Posiadam 1 dysk 320 i 1 dysk 1 tb wiec teraz takie pytanie czy da rade zrobic to w raid 0 i z tego 1 tera odzyskac reszte pojemnosci dyskowej ??

Edytowane przez sopi123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko masz w instrukcji płyty ... hmm ... w googlach, masz temat, w którym zadaje się takie pytania ale trzeba było trzasnąć nowy temacik bo tak jest fajniej.

Ustawiasz tryb kontrolera na raid, następnie wchodzisz poza biosem w ustawienia kontrolera, wybierasz kanały i wybierasz dyski, ustawiasz stripe, pojemność, rodzaj raid, pozostałe dyski, nie wybrane dalej pracują pojedynczo. Jak wejść w opcje kontrolera przeczytaj w manualu, zwykle CTRL+i albo inny.

Poza tym podstawa : http://www.purepc.pl/jak_zbudowac_i_przyspieszyc_raid_0_poradnik?page=0,0

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam jest opis tylko jak zrobic wiec nie wiele mi to dało a interesuje mnie to co opisałem wyzej

A dobra jest partycjonowanie Ok to ten punkt odpada ale są jeszcze 2

No i chciałem sie jeszcze zapytac czy jest mozliwe cos takiego Posiadam 1 dysk 320 i 1 dysk 1 tb wiec teraz takie pytanie czy da rade zrobic to w raid 0 i z tego 1 tera odzyskac reszte pojemnosci dyskowej ??

Z tego co kumam to bedzie 320 z obu dysków a rezta przepada. Lepiej jak dokupisz 320-ke złaczysz w Raida a 1 tera jako magazyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi