Skocz do zawartości
Afiasty

Problem z komputerem [reset, zwiechy podczas uruchamiania gier]

Rekomendowane odpowiedzi

[Wstęp]

Witam wszystkich

Jako pierwsze chciałbym powiedzieć ,że mam ogromną nadzieję na uzyskanie professionalnej pomocy na tym forum ponieważ inne fora nie potrafiły pomóc. To forum poleciło mi paru znajomych jako, że tutaj profesionalizm jest na wysokim poziomie. Zwracam się do was równierz z prośbą o to aby wszelkie czynności opisane przez was do wykonania przezemnie były napisane w prostym języku, nie będe ukrywał na komputerach znam się słabo. Proszę równierz aby nie pisac postów w stylu "to już do wyrzucenia, kup nowe" gdyż nie jestem maszynką do pieniędzy. Ustalmy że jeszcze nic nie robiłem i zacznijmy wszelkie czynności od nowa.

[Opis problem]

Ogólnie mam dosyć stary komputer był tylko raz modernizowany... Wpierwsz opisze problem który przeminął (lecz sam z siebie bez mojej pomocy jako iż może mieć powiązanie z następnym). Jakoś rok temu dokupiłem kostke pamięci ram (512 bodajże DDR2) wtedy przy uruchamianiu komputer zaczął podawać (tylko niekiedy 1 na 10 uruchomień) Komunikat które nie jestem w stanie podać w całości lecz było to coś w deseń /Boot device ... coś tam coś/. Ten problem sam przeminął. Lecz jakoś miesiąc temu pojawił się nowy problem samowolne resety/zawieszenia przy odpalaniu gier (Counter Strike 1.6 lub też Lineage II) oraz niektórych aplikacji jak steam. Problem nie występuje 100/100 razy występuje to róznie czasami PC chodzi bez zarzutów do 3 dni po czym zaczyna się czarna seria resetów/zawiasów. Czasami pare dni z rzędu się resetuje lub też czasami 3/4 dnia pogram a 1/4 dnia musze uruchamiać ponownie komputer. Jeśli to ma jakiś związek to równierz przy uruchamianiu operacji 'Dodaj sprzęt' to 3 wersy są zapisane jako zólty znak zapytania z wykrzyknikiem a mianowicie:

- Kontroler sieci [sieć/internet działa mi bez zarzutów]

- Inne urządzenia typu mostek PCI

- Kontroler magistrali zarządzania systemem

[Dodatkowo konfiguracja sprzętu]

Moja konfiguracja sprzętowa zamieszczam w pliku .txt (raporcie) z Everesta na darmowym hostingu oto link:

Raport.txt - download - Darmowy hosting plików

[Na zakończenie]

Mam nadzieje że dokonałem profesionalnego opisu oraz otrzymam równie profesionalną jak i szybką pomoc! Serdecznie pozdrawiam.

Afiasty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy mam brać na serio odczyt napięć:

+3.3 V                                            2.88 V      +5 V                                              4.78 V      +12 V                                             11.00 V

ale jeżeli to prawda to nie dziwie się, ze komputer wali restartami.

Podaj dane odczytu napięcia z biosu oraz jakiegoś innego programu. Najlepiej będzie jeśli zmierzysz napięcia miernikiem prosto z zasilacza. Co masz za zasilacz?

Druga sprawa to problem tego ramu.

Sprawdzałeś czy problemy występują tylko z którąś z kostek?

Temperatury wyglądają na dobre także, tu nie szukał bym problemu chociaż kto wie. Sprawdź napięcia.

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto cały zapis H/W Monitor z BIOS

CPU Temperature :38*C

M/B Temperature :32*C

CPU Fan Speed :4047 RPM

Chassis Fan Speed :N/A

Vcore :1.496V

+3.30V :2.896V

+5.00V :5.136V

+12.00V :12.460V

CPU Quite Fan [Disable]

#######################################

Napięcie podane z programu aida 32:

[ AIDA32 © 1995-2004 Tamas Miklos ]

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora 3.01 V

Napięcie pomocnicze procesora 3.04 V

+3.3 V 2.88 V

+5 V 4.81 V

+12 V 10.94 V

-12 V 2.61 V

-5 V 4.05 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.34 V

VBAT baterii CMOS 1.07 V

####################################################################

Niestety niemam możliwości zmierzenia bezposrednio miernikiem :/

####################################################################

Zasilacz:

AC INPUT:230VAC 10A 50~60Hz model: 330U

#####################################################

Co do ramu sprawdzalem po zamianie miejscami po odjeciu jednej itd. problem dalej występuje.

##################################################

Ale jaki to ma sens jezli usterka czasami przestaje wadzic a czasami wadzi zreszta ogolnie PCet chodzi normalnie tylko przy odpalaniu gier świruje

Edytowane przez Afiasty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi nowy użytkowniku. Mimo swoich starań, nie zrobiłeś wszystkiego jak należy. Podstawowy błąd, to nie przeczytałeś 2 przyklejonych tematów.

Pierwszy z nich mówi, aby podać pełną konfigurację komputera - marka i model zasilacza są ważne.

Drugi z nich opisuje typowe usterki oraz sposoby diagnostyki komputera.

Przyczyn może być wiele:

- kurz lub potrzeba dociśnięcia wszystkiego

- zasilacz

- złe ustawienia bios

- padnięta bateryjka bios

- walnięta kość pamięci

- walnięty dysk

- walnięty kontroler dysku

- walnięty płyta

Musisz więc:

- zmierzyć napięcia miernikiem (na wtyczce - opis w Sieci)*

- sprawdzić temperaturę radiatora na procesorze na dotyk (jak parzy w paluchy to już nie dobrze)

- sprawdzić pamięci przy pomocy GoldMemory

- odczytać dane SMART przy pomocy programy HD Tune

- odczytać ustawienia pamięci przy pomocy CPU-Z

* - krok zbędny, jeśli masz możliwość podłączenia innego zasilacza

Odnośnie zasilacz, to nie podałeś go w pierwszym poście. W drugim poście podałeś jego parametry, ale załapał się do tych danych model, po którym doszedłem, że jest to ColorsIt/iBox 350W, czyli ogólnie rzecz biorąc wyrób zasilaczo-podobny. Od podłączenia innego zasilacza zacząłbym więc diagnostykę. Nie musisz go od razu kupować - być może dobry znajomy go pożyczy. Tylko patrzcie, skąd odłączacie wtyczki.

Interesująca nas zakładka HD Tune wygląda tak:

http://screenshots.en.softonic.com/en/scrn/31000/31822/3_hdtune4.jpg

Interesująca nas zakładka CPU-Z wygląda tak:

http://www.notebookcheck.net/uploads/pics/CPUZ_SPD1_3ec7cb.jpg

Obydwa programy są darmowe i można znaleźć je w Sieci - podobnie jak GoldMemory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie zbytnio nie mam dostępu do żadnego miernika napięcia nawet nie orientuje się w cenach po ile takie urzadzenie może chodzić... :S

###########################################################

Co do radiatora to ma temperature normalną prawie wogóle nie odczuwam ciepła taka bezpłciowa temperatura ani to ciepłe ani zimne.

Do sprawdzenia pamięci przez program GM potrzbna jest dyskietka tak? Moge zamiast tego w jakiś sposób użyć pendriva czy cos? Gdyż jestem okropnie zmęczony po praktykach i niechce mi się tyłka z domu ruszać a chciałbym to mieć za sobą oraz jak któs może to prosiłbym o dokladniejszy opis jak testowac pamiec przez GM.

Testy z 2 programów ktore podałes HD tune i CPU-Z

ImageShack Album - 2 images

Co do zasilacza to mam drugi komputer w domu (rodziców) lecz niezabardzo jestem chętny odłaczać zasilacz gdyż nieznam sie na tym a niechce czegoś popsuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Narazie zbytnio nie mam dostępu do żadnego miernika napięcia nawet nie orientuje się w cenach po ile takie urzadzenie może chodzić... :S

10-15zł taki miernik kosztuje

@Co do radiatora to ma temperature normalną prawie wogóle nie odczuwam ciepła taka bezpłciowa temperatura ani to ciepłe ani zimne.

Czyli jest ok.

Jak ty nie masz siły, żeby sprawdzić co nie działa to chyba nie możemy CI pomóc :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Co do radiatora to ma temperature normalną prawie wogóle nie odczuwam ciepła taka bezpłciowa temperatura ani to ciepłe ani zimne.

Czyli jest ok.

Nie powiedziane, bo komp stary więc pasta mogła stracić właściwości przewodzące wówczas proc będzie sie zmażył a radiator nie będzie ciepły ;)

Ale zakładając, że był dotykany w spoczynku to można przyjąć, że jest ok.

Co do zasilacza to mam drugi komputer w domu (rodziców) lecz niezabardzo jestem chętny odłaczać zasilacz gdyż nieznam sie na tym a niechce czegoś popsuć.

Skoro Tobie się nie chce nic robić albo nie umiesz, to chociaż zaproś na piwo ( <18 lat = colę :D ) jakiegoś kumpla, który się troche bardziej zna i niech przełoży ten zasilacz (bądź wsadzi swój) bo jeśli nie wykonasz najważniejszych czynności to Ci nie pomożemy, bo samo się nie zrobi ;) Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedziane, bo komp stary więc pasta mogła stracić właściwości przewodzące wówczas proc będzie sie zmażył a radiator nie będzie ciepły ;)

Ale zakładając, że był dotykany w spoczynku to można przyjąć, że jest ok.

No ale wg pomiarów wykonanych przez oprogramowanie temperatura jest ok.

Temperatura radiatora też ok, więc można uznać, że wszystko w tej kwestii działa sprawnie.

Miernik dostane w elektrycznym albo komputerowym bez problemowo ? I to cuś poprostu zwie się jako "miernik napięcia"?

To się nazywa multimetr. Coś takiego:

MIERNIK DT-830 B. TANIA WYSYŁKA. (1265487115) - Aukcje internetowe Allegro

albo

AG102 PROFESJONALNY MIERNIK LCD MULTIMETER DT9205A (1264816367) - Aukcje internetowe Allegro

I tak, możesz to kupić w elektrycznym.

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra coś spróbuje załatwic źle mi wygląda sytuacja z tym kompem juz wogole nie moge w nic zagrac caly czas wali resety przy wejsciu do gry nawet counter strika a taka stara gra ://

########################## EDIT

Huh jak narazie komp działa bez zarzutów... wykreciłem z niego wszystko i ponowilem czyszczenie czesc rozkrecilem jak sie dało wyczyscilem w 100% zasilacz od srodka wszystkie inne podzespoly wyczyscilem tez w 100% i póki co narazie się nie resetuje zobaczymy jak bedzie dalej dam znać.

Edytowane przez Afiasty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi