Skocz do zawartości
Blackwhite

Plyta pod i7 920 - ale jaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Jako iz moja plyta sie zepsula i padl slot PCIEx16 , szukam czegos do mojego konfigu.

Nie chce wydawac duzo kasy , bo IMO nie warto - max £160

Zastanawiam sie nad:

1.Asus P6X58D-E - Asus P6X58D-E Intel X58 (Socket 1366) DDR3 Motherboard [90-MIBD80-G0EAY00Z] Motherboards Intel LGA1366 (X58 Chipset)

2.Asus X58 Sabertooth TUF - Asus X58 Sabertooth TUF Intel X58 (Socket 1366) DDR3 Motherboard [90-MIBDK0-G0EAY00Z] Motherboards Intel LGA1366 (X58 Chipset)

A moze cos innego.Na pewno chce SATA 3 i USB 3.

Pomozecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Black pozwol ze spytam jak ci sie sprawowala? bo mysle nad wymiana swojej dfi na cos z "lepsza" gwarancja :> ten model Evga mi sie wizualnie bardzo podobal - nie bylo problemow z OC ani w dzialaniu?

i dolaczam do pytania cena do 1k

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Asusa P6X58D-E . Bardzo podoba mi się praca tej płytki. memOK też ciekawy bajer. Nie wiem co mam o niej jeszcze napisać. ;) Jakieś pytania ? To odpowiem. Z podkręcaniem to  i7 930 rozpędzić do 4GHz to nie problem, no ale wiadomo, że wszystkie i7 się tak kręcą a wyżej nie kręciłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Black pozwol ze spytam jak ci sie sprawowala? bo mysle nad wymiana swojej dfi na cos z "lepsza" gwarancja :> ten model Evga mi sie wizualnie bardzo podobal - nie bylo problemow z OC ani w dzialaniu?

i dolaczam do pytania cena do 1k

Sprawowala sie bardzo dobrze, 4-4.4 GHz spokojnie mozna na niej wyciagnac na i7920 - jedynie co mi sie nie podobalo to NB sie ostro nagrzewal, ale to chyba kazda tak ma.

A PCIE sie zrypalo bo karta go nadwyrezyla, moja wina , zle obsadzilem karte i tyle.Generalnie plytka oki.

Co dziwne - ATI 5850 smiga ladnie na slocie x16, a gtx480 juz nie bardzo - wywal mi sterownik ekranu.

MacieCi - jak z temperaturami NB i w ogole na plytce?Czy napiecia przy 4 GHz skacza, czy w miare stabilne i jak z vdropem?

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BLACKWHITE@ mam pytanie uwalony port PCI-E tzn. ? bo ja mam dziwna sprawe i moze to jest przyczyna , a wiec mam zapasowa grafike x600 i za cholere nie chce sie karta wlaczyc (widac ze komp sie uruchamia ale grafika nie ) czasami mi sie to uda po 20-30 resetach i zadziala a na GF 480 czy 4870x2 wlacza sie za kazdym razem bez problemu wiec moze tez mam uwalony port PCI-E bo mecze sie z tym i nie mam pojecia co jest nie tak x600 oczywiscie sprawna na innym kompie dziala jak trzeba

ILEAR@ jak wyglada gwarancja w twoim przypadku oddają kase czy daja nowa plyte ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ATI 5850 dziala ladnie , nic sie nie dzieje, malo tego karta prosto siedzi w slocie.

Na 480 ciezko ustawic karte prosto to raz, a dwa zaczelio mi wywalac sterownik ekranu w Crysisie, Vantage i OCCT - wiecej nie probowalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Black

thx chyba sie skusze:) a NB na dk tez sie grzal jak sie w oc bawilem to bez wentylka malego sie nie obylo, bo 80 i 90 lapal.

@andrzej82

Ja z ddr2.pl bralem, i tu w Polsce ktos sekcje naprawia :) dfi juz nie przyjmuje gwary. Dlatego tez poki jeszcze jakas jest i latwo sprzedac pasuje wymienic na cos z szybsza obsluga, 3 tgodnie na lapku siedze juz i dzis prawie o sciane go rzucilem...niemoge byc bez plyty tak dlugo, to jak narkotyk :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ilear, Tobie polecam coś na kształt asusa sabertooth. brzydka ale oc ma bdb.

Black a Tobie polecę Rampage III Formula z wzlgędu na 3way sli i może odbije (w pozytywnym sensie) Tobie do reszty :D lecz znaleźć ją u nas w kraju... ddr2 powinien poradzić sobie. albo EVGA X58 SLI3. też przyjmie 3way w trybie 16x/8x/8x

a tak co do usterki to weź pod uwagę fakt że gtx jest wyraźnie cięższy, może da się to łatwo naprawić.

Edytowane przez bzzzzzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacze jak przyjda podkladki pod backplate do karty - wsadze do slotu i sprawdze, moze cos z tego bedzie.Ale w sumie teraz mam dobry pretekst co by sie przesiasc na SATA 3 :P a dysk ssd mam wlasnie z tym zlaczem ;)

Chyba skusze sie na asusa sabertooth - robi BLCK 214, podobno sie nie grzeje, stabilny.Jedynie co mi sie nie podoba to brak power i reset na plycie i brak przycisku CMOS - ale da sie bez tego zyc.

Nie chce wywalac nie wiadomo ile na plyte - to sie zrobi jak nowe podstawki intel wypusci.Co do SLI - na tym asusikku SLI da rade, nie ma 3 way, ale tak barzdo mam nadzieje mi nie odbije :P poza tym moja pierwsza propozycja plyty wspiera 3 way SLI, a ze nie w pelnym x16 nie ma znaczenia.

Treaz jak jade w slocie x8 na pijednczej karcie i roznica w vantage to niecale 500 smarkow, w Heaven 2.1 to 60 kunktow - takz eroznica zadna.

Ilear - kup juz ta wersje z SATA i USB3 - sam mialem na nia chrapke, moze nawet rozwaze jej zakup.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sabertooth mi sie bardzo ale to bardzo nie podoba :rolleyes: a troszke wlozylem w przygotowanie wnetrza;)

Dołączona grafika

evga pasowala by idealnie, oswietlenie tylko na biale zmienic. Oc musi byc stabilne, ustawie stabilnie podobnie co mialem do tej pory i ma dzialac:) nie moge sie w oc ostre bawic ryzykujac ze po raz kolejny 3 tygodnie bez plyty/szybkiego kompa...zbyt duzo pracy :(

@Black

wlasnie ta mam na oku:)

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi