ZATOICHI Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 W tym artykule w komentarzach Radeon HD 6950 1GB od PowerColor - TwojePC.pl opisane jest modowanie 6850 na 6870 poprzez wgranie biosu, ktoś to może potwierdzić/zaprzeczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 (edytowane) To nie jest artykuł. Możesz zacytować ten fragment, ponieważ nie widzę nic o odblokowaniu HD6850 do HD6870? Edytowane 15 Lutego 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZATOICHI Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 To nie jest artykuł. Możesz zacytować ten fragment, ponieważ nie widzę nic o odblokowaniu HD6850 do HD6870? Miałem na mysli komentarze pod tym newsem , cytuję (cyferki oznaczają numer komentarza pod newsem): 7. rozumiem że masz płyte główną, w której wgrany bios jest różny w zależności od ilości podsiadanej pamięci??? Co do upgrade 6950 z 1GB, to ściągasz dowolny Bios z tej stronki: techPowerUp! :: Video Bios Collection i cieszysz się wydajnością 6970 z dokładnie taką samą ilością pamięci, jaką miałeś pod Biosem 6950. W przypadku wystapienia błędów w 3D, delikatnie zmniejszasz zegary GPU. 9. ...trollu AMD, podałeś biosy do wersji 2GB, HD6950 1GB jest niemodowalny. .. 10. GPU montowane na 6950 z 1GB są ciągle TYMI SAMYMI, które montuje się na 6970. Wystarczy na taką kartę wgrać BIOSa z 6970 (tak, z 2GB), a będziesz dysponował kartą z pełną liczbą SP i taką ilością RAMu, ile masz fizycznie na karcie. Ilość RAMu nie determinuje wersji BIOSu. Dokładnie jak na płycie głównej PCta. 12. nie jestem specjalistą ale pobierasz bios od 2GB i zmieniasz ilośc gddr (radeon bios editor) na 1GB wprowadzasz swoje opóźnienia dla pamięci... i chyba tyle... robiłem tak z r9550 i działało 13. tu nawet nie musisz tego robić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 opisane jest modowanie 6850 na 6870 poprzez wgranie biosu, ktoś to może potwierdzić/zaprzeczyć? 7. rozumiem że masz płyte główną, w której wgrany bios jest różny w zależności od ilości podsiadanej pamięci??? Co do upgrade 6950 z 1GB, to ściągasz dowolny Bios z tej stronki: techPowerUp! :: Video Bios Collection i cieszysz się wydajnością 6970 z dokładnie taką samą ilością pamięci, jaką miałeś pod Biosem 6950. W przypadku wystapienia błędów w 3D, delikatnie zmniejszasz zegary GPU. 9. ...trollu AMD, podałeś biosy do wersji 2GB, HD6950 1GB jest niemodowalny. .. 10. GPU montowane na 6950 z 1GB są ciągle TYMI SAMYMI, które montuje się na 6970. Wystarczy na taką kartę wgrać BIOSa z 6970 (tak, z 2GB), a będziesz dysponował kartą z pełną liczbą SP i taką ilością RAMu, ile masz fizycznie na karcie. Ilość RAMu nie determinuje wersji BIOSu. Dokładnie jak na płycie głównej PCta. 12. nie jestem specjalistą ale pobierasz bios od 2GB i zmieniasz ilośc gddr (radeon bios editor) na 1GB wprowadzasz swoje opóźnienia dla pamięci... i chyba tyle... robiłem tak z r9550 i działało 13. tu nawet nie musisz tego robić Widzisz różnicę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZATOICHI Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 (edytowane) Faktycznie " mea culpa " :lol2: :oops: ...można sie pogubic w tych oznaczeniach Dotarła do mnie wczoraj nowa karta ASUS Radeon HD 6850 Direct CU (v.2) 1GB ktoś wczesniej pisał że wersja 1 jest hałaśliwa bardzo (wiatrak terkocze), dodam od siebie tylko to że wersja 2 (czyli ta którą mam) jest zaskakująco cicha zarówno (także przy obciążeniu) i żadne terkotanie nie występuje, w porównaniu z nią moja poprzednia grafika (RADEON 4870 turbo) to był niezły odkurzacz (przy obciążeniu). P.S. jeszcze tylko musze zmienic płyte i procesor bo wyniki są śmieszne ekhm.. Edytowane 16 Lutego 2011 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 ZATOICHI jakie temp w stresie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Najwyraźniej po to wprowadzili tą nowszą wersje. Szkoda tylko że w recenzjach nie zwracają uwagi na takie rzeczy, bo twierdzą że cicha a pomijają tak kluczową wadę. Wątpię też żebym trafił na wadliwy egzemplarz, bo to ewidentnie łożysko, a to czy terkocze/cyka zależy od rodzaju i konstrukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 Mam pytanko, trochę z lenistwa .... Do tej pory myślałem o 460 / 560 ale mój procek ma 2 jajka i ciągle wychodzi na to, że w takim przypadku lepiej wybrać radka. A na zmianę całej platformy przez najbliższe półrocze (co najmniej) nie ma hmmmm szans .... Miałem parę radków, zawsze od Szafirka, więc to mi pierwsze przychodzi do głowy. Myślałem też o Gigabyte. Ale chciałbym żeby to było jak najcichsze urządzenie. Którego 6850 wybrać ?? "Zwykłego" szafira czy coś innego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 szafirka lub HIS H685F1GD. Hisa miałem z całym sercem moge polecić HD6850 1GB vs GTX460 1GB - Decydujące starcie Później masz gigusia ale to już od 640zł+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 Saphire Vapor jest bardzo cichy. SAPPHIRE TECHNOLOGY Radeon HD 6850 - 1 GB DDR5 - PCI-E 2.1 (11180-00-20R) - porównanie cen w sklepach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Rozumiem, że zarówno ta http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-r687oc-1gd/ jak i ta karta http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-r687so-1gd/ nie mają referencyjnego PCB? Niestety nigdzie nie natknąłem się fotki tych kart w wersji "nude", więc pytam, gdyż jest to dla mnie istotna informacja. Będę wdzięczny za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Obie karty są chyba dużo dłuższe od referentów. Według tego 10cm. Pewnie masz zamiar kupić Fullcover i dlatego potrzebujesz referenta, kup coś taniego z 3-letnia gwarancją. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 (edytowane) Pewnie masz zamiar kupić Fullcover i dlatego potrzebujesz referenta Dzięki za szybką odpowiedź. Dobrze kombinujesz :wink: Rzecz w tym, że przez pewien czas będę jechał na stockowym chłodzeniu karty, a blok dopiero dojdzie po pewnym czasie. Wolałbym, żeby karta miała w idlu ciche chłodzonko, bo już zdążyłem przywyknąć do ciszy. Problem w tym, że nie znalazłem jak na razie żadnej karciochy z porządnym chłodzeniem, na którą blok FC by pasował :? Np taki Sapphire 6870 Toxic też jest fajny, ale jego rozbierana sesja wyraźnie pokazuje, że z referentem ma on mało wspólnego... Może jest jakaś karta, która spełnia moje wymagania? Edytowane 2 Marca 2011 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Sprawdź PCB XFX HD6870 Black Edition. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Sprawdź PCB XFX HD6870 Black Edition. Ale jazda, okazuje się, że wersja Black Edition jest w dwóch mutacjach - Dual Fan oraz ze zwykłym chłodzeniem. Rozumiem, że chodziło Ci o wersję Dual Fan. Wersja "normalna" jest potwierdzona przez EK CoolingConfigurator. Pytanie, czy wersja Dual Fan ma pod chłodzeniem to samo. Jak na razie szukam recenzji oraz fotek. W każdym bądż razie trop wygląda na dobry :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 ok dostałem z serwisu podmiane msi z wersji oc na większe oc, tj wersję cyclone. Reklamacja uznana :) Na razie zostaje, zdaje mi się ze dla raptem 20-30% wydajności więcej w tym w co gram nie warto na razie zmieniać grafy, zwłaszcza że proc już ciut hamuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Kliknij na pierwszą fotkę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Kliknij na pierwszą fotkę. Dzięki! To wypas karta jest :D No i najważniejsze, że layout PCB jest taki jak trzeba. Już wiem co wezmę B-) Jeszcze raz THX! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość c22 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Jak na razie szukam recenzji oraz fotek. W każdym bądż razie trop wygląda na dobry :D XFX Radeon HD 6850, 6870 oraz 6950 : NVISION.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 nvison to akurat robi najgorsze testy, lepiej patrzeć na in4 lub tu. Od biedy pclol ujdzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2011 A to ciekawe stwierdzenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shake Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Szczególnie, że nie poparte żadnymi argumentami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) hm, ich wielki test 560 gdzie łupie on 6950 a czasem nawet 6970 w przeciwieństwie do innych portali? cytując komentarz: "Nie ma sensu dyskutować. Testy zrobili jak umieli a wyszło jak wyszło. Jest to jedyny wortal, gdzie 560tka jest lepsza od 6950 lecz autor tych "testów" nie widzi w tym nic dziwnego. Rozumiem, że to wszyscy inni sknocili swoje testy a nVision jako jedyni zrobili to dobrze... Nic tylko "pogratulować". asekuracyjnie dodam że być może...się mylę... :) Edytowane 4 Marca 2011 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Karty recenzuje tam Focus (dawna eGielda). Gościa darzę dużym szacunkiem i zaufaniem i uważam, że zna sie na rzeczy. A to, że oni mają inne wyniki niż reszta - zobacz ich demaskatorskie artykuły, które niedawno się ukazały. Te rzeczy dają do myślenia i mają sens. Więcej OT nie robię. Edytowane 4 Marca 2011 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Te rzeczy dają do myślenia i mają sens. Testy na eGiełdzie też miały sens, np. te wykresy. Według tego PII to krok w tył - 6000+ 3.5GHz > 550 3.8GHz. I jeszcze ten problem z PII X3, który tylko oni zauważyli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 ...asekuracyjnie dodam że być może...się mylę... Poczytaj co i jak tłumaczą, wszystko jest z detalami opisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias666 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Witam Mam dwie karty 6850 od MSI w crossfire. Strasznie glosno chodza ( szczegolnie gorna ) i chcialbym wymienic chlodzenie. Problem polega na tym ze miedzy kartami jest tylko 5 cm luzu. Nic nie znalazem ciekawego co by sie zmiescilo , moze Wy cos polecicie ? Accelero Twin Turbo Pro teoretycznie wejdzie , ale wiatraki beda sie opieraly o dolna karte. Czy takie rozwiazanie bedzie zdawalo egzamin ? Edytowane 5 Marca 2011 przez Macias666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Dolna podgrzewa górną i tyle w temacie, rozwiązanie z tt pro może nie wypalić bo tu chodzi o powietrze zasysane przez górna kartę, daj jakiś nadmuch świeżego powietrza z boku, powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Przyzwoity wyciąg powietrza z obudowy z tyłu (i o ile możliwe z góry) tez pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...