rafa Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 Kompatybilna. Tylko zaktualizuj bios płyty do najnowszego F6H który poprawia obsługę Radków HD5XXX (więc pewnie ma tez wpływ na HD6XXX). http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m56s-s3_1x/download/bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aldarar Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 O widzisz jak ladnie, dzieki bardzo za link. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2011 Czy ktos ma moze Sapphira 6870 w wersji z wentylem umieszczonym centralnie? :) Jak wygląda na nim OC? Dzisiaj mnie tchnelo na porównanie jej z moim starym 4890 :) Z marszu ustawilem zegary 1000/1200 i marki przeszedl... marki moze przejsc, wygrzej go kambustorem od MSI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2011 Ktora z kart bedzie bardziej wydajniejsza i cichsza pod wzgledem chlodzenia? GIGABYTE OC 6870 MSI HAWK 6870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 marki moze przejsc, wygrzej go kambustorem od MSI... Ściągam właśnie MSI Kombustor 2.0.2 MSI Kombustor 2.0.2 Available Jakie macie wyniki u siebie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) tez tak macie ze jak w tle jest włączony Firefox (podczas gry, ogólnie w 3d) to nie wskakuje na najwyższe zegary (u mnie 920/1200) tylko kisi się na 300/1000 albo 600/1200 @UP w 1280x720 ustawienia jak w podpisie 4008pkt po 30min wygrzewania max 62* i cichutko, głośniejszy jest wentyl na chłodnicy ~1300rpm Edytowane 23 Czerwca 2011 przez bamboocha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 Jak przeglądarka (dowolna) wykorzystuje flash to karta automatycznie wchodzi na średnie takty. U mnie jest podobnie na 6970. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2011 Witam, Chcę kupić Radka HD 6850. Zastanawiam się nad Gigabyte HD 6850 OC Windforce i Asus HD 6850 DirectCU V2. Która z nich będzie miała cichsze chłodzenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2011 Witam, Chcę kupić Radka HD 6850. Zastanawiam się nad Gigabyte HD 6850 OC Windforce i Asus HD 6850 DirectCU V2. Która z nich będzie miała cichsze chłodzenie ? Dołączam się do pytania bo też przymierzam się do zakupu 6850 która ma być cicha i w miarę możliwości chłodna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2011 nie wiem jak asus ale 2-3 posty wyżej macie moje spostrzeżenia, naprawdę cichutka, brakuje tylko regulacji napiec ale nie można mieć wszystkiego ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2011 Mi OCowanie już przeszło (człowiek się starzeje :sad: ) i raczej chyba się skuszę na Gigabyte bo jest już lekko podkręcony,ale niech się jeszcze wypowie ktoś na temat Asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2011 (edytowane) @ ZielonyTBG No mi też kręcenie powoli przechodzi, to już nie te czasy, jak się wydawało kilkaset złotych na drogą płytę czy chłodzenie by tylko konkretnie podkręcać. Tez się skłaniam do Gigabyte, ale coś tam czytałem, że wersja OC ma podniesione prędkości wentylatorów i nie jest tak cicha jak zwykła wersja. Z kolei w Asusie narzekali w recenzjach na terkoczący wentylator. Niby tylko w wersji V1, a w sklepach teraz jest wersja V2, która nie powinna mieć tego problemu. Edytowane 28 Czerwca 2011 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2011 Sporo ludzi narzeka na glosnosc tego Asusa, wiec raczej bym sie wstrzymal. Gigabyte - nie wiem jak wersja OC - ale zwykla ma kumpel, i jest b. dobrze pod wzgledem ciszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2011 ja mam wersje OC i nie mam problemów z głośnością, pierwsza rewizje podobno miały taki problem ale rev2 już są git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2011 Witam.Zakupiłem Gigabyte 6850 OC i niestety ale jej głośność mnie rozczarowała :sad: Co prawda mam dość cichego kompa więc może mi się wydawać że jest głośna ale trochę mnie to irytuje i nie tego oczekiwałem po dwóch sporych wentylach.Muszę zanurkować do kompa to może uda mi się mi się odczytać rev. karty.Ciekawy czy to prawda z tą rewizją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2011 Ja mam Asusa 6850 i jest słyszalna nawet w idle (tyle że przyzwyczajony do WC jestem). Grać musze w słuchawkach bo jak sie wentylator rozpędzi to mnie denerwuje :) W przyszłym tygodniu bede wodował i podkręcał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2011 O widzisz czyli nie ma tak dobrze że kupie z dobrym chłodzeniem i będę się cieszył z ciszy.Szkoda bo chłodzenie na gigashicie jest na prawdę chłodne ale w idle wentyle ustawiają się na 46% mimo że temperatura oscyluje w okolicach 35-37 stopni.Jak by się dało poprawić zarządzanie wentylami to źle by nie było,bo wystarczy zjechać trochę z obrotami w dól i jest cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2011 Cześć, czy możecie mi coś powiedzieć o czyszczeniu kart hd6850/6870 z kurzu ? Dowiedziałem się że w przypadku Gigabyte Windforce trzeba odkręcić cały radiator od karty żeby zdjąć tę plastikową pokrywę, a w Asusach podobno można zdjąć pokrywę bez odkręcania radiatora. - może to ktoś potwierdzić ? To dla mnie istotna informacja bo w moim mieszkaniu się dość mocno kurzy i nie wiem jaką kartę wybrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) O widzisz czyli nie ma tak dobrze że kupie z dobrym chłodzeniem i będę się cieszył z ciszy.Szkoda bo chłodzenie na gigashicie jest na prawdę chłodne ale w idle wentyle ustawiają się na 46% mimo że temperatura oscyluje w okolicach 35-37 stopni.Jak by się dało poprawić zarządzanie wentylami to źle by nie było,bo wystarczy zjechać trochę z obrotami w dól i jest cicho. Sprawdz ta rewizje bo moja jest praktycznie nie slyszalna, albo az tak przeczulony jestes na punkcie halasu. A i podobno mozna ustawic wentyle w 2 trybach, że raz chodza wentyle na zmiane a dwa że 2 razem to też mozesz sprawdzic Edytowane 4 Lipca 2011 przez bamboocha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2011 Bamboocha sprawdziłem i mam rev:1.2 Po przyglądnięciu się zauważyłem że wentylator od strony śledzia obraca się z większą prędkością niż ten przy zasilaniu.To normalne? A czym można zmieniać te tryby?? Zainstalowałem Afterburner-a i zmieniłem w nim krzywą obrotów w zależności od temperatury i teraz jest ciszej.Opóźniłem trochę zwiększenie obrotów ale przy trochę wyższej temperaturze linia od obrotów idzie do góry ostrzej,więc nic jej nie grozi.Ciekawe czy Gigashit ma jakiś program do takich rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2011 (edytowane) @Misio-Jedi Nie musisz demontować chłodzenia żeby wyczyścić kartę z kurzu, wystarczy jak kupisz sprężone powietrze w puszce i przedmuchasz nim radiator Edytowane 9 Lipca 2011 przez Gkar 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2011 (edytowane) Kupiłem Sapphire HD 6850. Cichutkie chłodzenie i daje radę, ale bez rewelacji (max.70'C na 925 MHz @ 1.15V). Mam jedno pytanie. Czym ją podkręcać ? Praktycznie w każdym programie jest limit do 850 MHz na rdzeniu (AMD Overdrive, MSI Afterburn, Riva nie działa wcale). Jedynie autorski program Shappire - Trixx pozwala na więcej. Problem jednak w tym, że nie pamięta on ustawień. Po ponownym uruchomieniu wraca do domyślnych. Czym jeszcze można spróbować ? Edit: Znalazłem w necie instrukcje odblokowania MSI Afterburner'a i nim kręcę. Trafił mi się nawet niezły egzemplarz - 975 MHz jest w pełni stabilne na domyślnym napięciu 1.15V, 1 GHz już nie wszędzie, ale myślę, ze po minimalnej zmianie napięcia by był. Szkoda, ze to chłodzenie nie grzeszy wydajnością 75'C w Wiedźminie 2 to norma przy 975 MHz. Co do samej karty to jest to jakaś nowa rewizja, bo z tego co piszę na necie to pierwsza rewizja miała 1 gniazdo zasilania i długość PCB 21,7 cm, a moja ma 2 gniazda i długość 24 cm. Zdjęcia: Edytowane 11 Lipca 2011 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2011 Sorry za post pod postem, ale jedna sprawa z moją kartą mnie niepokoi. Otóż podczas odtwarzania zwykłego video (np. plik DivX) taktowanie karty cały czas skacze ze 100 MHz na rdzeniu do 600, a pamięci ze 150 do 1000. Jednocześnie zmienia się napięcie z 0.950 do 1.1 V. Czy to normalne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2011 Karta przełącza się miedzy trybem Idle a Video. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2011 (edytowane) @ rafa To chyba oczywiste, ale czy tak ma być ? edit: Te skoki są tylko podczas odtwarzania zwykłego video, podczas odtwarzania HD jest cały czas 300/1000. Edytowane 16 Lipca 2011 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2011 Może jakiś błąd w sterowniku to powoduje. Jeśli filmy odtwarzają się płynnie to nie widzę powodu by się tym zajmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2011 Filmy odtwarzają się płynie, nic się nie dzieje. Zastanawia mnie jednak wpływ takich skoków na żywotność karty. Zmiana taktowania następuje co kilka-kilkanaście sekund. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2011 Czy naprawdę nikt z posiadaczy HD 6850/70 nie może mi napisać czy też ma takie skoki podczas odtwarzania video ? Wtedy wiedziałbym czy to normalne czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 podkręc troche to problem zniknie(o ile sie niemyle, wydaje się ze tak miałem, minimalne taktowanie wskoczyło na 300 więc nie wskakiwało wyzej w filmach) ogółem nie ma się czego bać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 Minimalne taktowanie rdzenia u mnie zawsze wynosi 100 MHz (niezależnie czy rdzeń pracuje z prędkością 775 czy 990 MHz). Jeśli to normalne to sobie już tym głowy nie zawracam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...