Baker8 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Witam. Piszę ten temat, by dowiedzieć się co nie co o moim blaszaku. Myślałem nad zmianą karty graficzne, bądź procesora, lecz PC kupiłem na wiosne tego roku i nie wiem czy jest sens ładować pieniądze w nowy pc. Oto jego specyfikacja techniczna: Płyta główna - Gigabyte GA-MA770TES3 Procesor - AMD Athlon II x2 240 AM3 BOX Karta graficzna - HIS RAdeon HD 4850 iCooler IV HDMI 512 DDR3 PCI-E BOX Pamięć ram - Kingston DDR3 2x1024 mb 1333MHz CL9 BOX Zasilacz - Chieftec GPS-500AB-A 500W Dysk Baracuda 500gb Możecie mi powiedzieć co mogę w nim ewentualnie wymienić, by gry takie jak np. Black Ops działały by mi na full detalach? W CoD 4 na max. detalach mam 60 fps, cod5 gram na średnich, bo na większych mam ok 45/55 fps, a mi to przeszkadza (: Pewnie przydało by się więcej ramu i lepszy procek, ale to zostawiam już Wam, ekspertom :P Pozdrawiam. Edytowane 23 Października 2010 przez Baker8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Ile zł chcesz wydać na modernizację? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baker8 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Ups, przepraszam, że tego nie napisałem. Mój budżet to ok 700 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) X4 955 + 2GB Goodram 1333MHz CL9 To powinno CI wystarczyć. Jakbyś kupił jakieś w miarę dobre chłodzenie to możesz proca kręcić na 3.8-4GHz. Karta kręcona? Edytowane 23 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Nie wiem jak w 4 i 5, ale w MW2 mocno liczy się proc, jakbyś podgonił tego athlona do 3,5ghz+ to zapewne odczułbyś spory przyrost wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baker8 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Nie. KArta nei kręcona, procek również. A gdybym chciał podkręcic procesor bez zmiany chłodzenia na lepsze, to ryzyko spalenai jest duże? Aa i moja płyta ma dwa sloty na ram, więc chyba lepszy rozwiązaniem było by kupić kość 4gb + jedna z tych, które aktualnei są w komputerze. @andrew777: ten procek pasował by do mojej płyty? A co z kartą? Wymiana narazie nie ma sensu? Edytowane 23 Października 2010 przez Baker8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Na X4 dużo nie podkręcisz bez zmiany chłodzenia. Obecnego X2 na 3.6-3.7GHz powinno dać radę bez zmiany chłodzenia. Płyta obsługuje ten procesor. Lepiej byłoby sprzedać obecny ram i kupić 2X2GB. Edytowane 23 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Kręć. Proca ciężko spalić jeśli robisz to z głową, prędzej włączą się zabezpieczenia i komp się wyłączy lub w ogóle nie uruchomi. Możesz też trochę poczekać na pojawienie się nowych kart oraz spadek cen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baker8 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Ok, przyjąłem. Czy podkręcony X2 na powiedzmy 3.6GHz będzie porównawalny do tego X4? Co jest bardziej opłacalne w teh chwili? Kręcić, czy kupić nowy? Bo narazie nie myślę o zmianie chłodzenia. I nie wiem jak będzie z kupnem ramu, muszę się jeszcze zastanowić. Bo karty narazie nie wymieniać? Edytowane 23 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Kartę na razie zostaw. Podkręć proca teraz i zobacz czy Ci to wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baker8 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Problem w tym, że nie wiem jak podkręcić procesor :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Podkręcanie Phenomów, Athlonów II i Athlonów na rdzeniu Kuma - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Poradnik – Podkręcanie Procesorów - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baker8 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 A co byście powiedzieli na nową karte graficzna, np Asus Radeon HD4850 1GB CuCore TOP, 2x 2048 goodram + kręcenie procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Jak zmieniać kartę to na minimum GTX 460 768MB. Zostaw obecnego HD4850. Niedługo lepsze karty będą tańsze. Edytowane 23 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baker8 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 OK (: I tak pieniądze będą w moich rękach dopiero ok 15 listopada, więc wtedy zakupię pamięć ram i popatrze na ceny kart. Dziękuję serdecznie za pomoc, jesteście the best ^^. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Ale proca kręć już teraz 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NMT Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2010 Ja bym Ci również proponował zamiast tych dwóch kości po 1 giga, załatwienie sobie dwóch kości po 2 giga, zainwestować w chłodzenie i dobrze podkręcić procka, a jeżeli chodzi o kartę graficzną to poczekaj jeszcze, wychodzą coraz to nowsze karty, a ceny tych starszych schodzą w dół. Pozdrawiam i życzę powodzenia. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 Tak jak wyżej . Albo kręć tego X2 albo zmień na proponowanego X4 955BE - w esc.pl za 499 zł . Z X2 dużo wyciśniesz ale nawet mocno wykręcony może nie dorównać stockowemu X4 , jak w tym drugim wykorzystywane będą wszystkie rdzenie , sam X4 też jest niezły do OC - wersja z odblokowanym mnożnikiem . Wymiana HD4850 na inną HD4850 czy HD57xx / GTS450 nie ma sensu - wzrost wydajności nie wielki a kasa i tak wydasz , w tej chwili minimum to GTX460 768 MB - kosztują ~ 550-600 zł tyle co HD5770 a mają wydajność dużo wyższą , albo poczekać na spadek cen HD6850 . Ram na początek wystarczy 2GB ( 2 już masz ) - będziesz miał 4 GB , a kasę możesz dołożyć do czegoś innego - karta , chłodzenie lub proc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel96 Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 Tylko, że on pisał, że ma 2 sloty na RAM w płycie głównej... A co do zakupu kości 4 GB - bez sensu zdeczka bo i tak ich nie wykorzystasz w 100% (bedziesz miał 5GB a korzystać będziesz mógł tylko z ~ 3,5GB RAM) Więc albo kupić tylko 2 GB i mieć łącznie 3 GB albo kupić 2x2 GB i mieć o ok. 300-400 MB RAMu więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 (edytowane) Dlaczego mógłby korzystać tylko z ~3.5GB? Edytowane 24 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel96 Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 (edytowane) A to to już nie jest tak, że na 32 bitowych systemach nie działa więcej? Stare info ma czy co? Edit: Aaaa to ten procek jest 64 bitowy... W sumie to dopiero teraz to znalazłem u producenta... A w żadnym sklepie nie pisali ile ma bitów więc myślałem, że 32... Edytowane 24 Października 2010 przez kisiel96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 Napisał gdzieś, że korzysta z 32 bitowego systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baker8 Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 (edytowane) Dla sprostowania, mam win XP, ale czy 32 bit, czy 64 to nie wiem. Co do tego kręcenia procka, to nawet nie wiem jak się za to <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> , przeczytałem te poradniki i boję się zacząć, bo mogę tylko go spalić. Eh gdyby byłgdzieś taki poradniczek jak krok po kroku to wykonać, taki dla mniej zaawansowanych, to może bym się tego podjął. Edytowane 24 Października 2010 przez Baker8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2010 (edytowane) Żeby spalić proca przy kręceniu, to trzeba się naprawdę wykazać... inteligencją. Tym bardziej korzystając z poradników Edytowane 24 Października 2010 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...