Skocz do zawartości
sliwkazb

Błąd przy instalacji sterowników nvidia 260.89 dla Gigabyte nVidia GeForce GT 220 OC 1GB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Parę dni temu pojawiły się najnowsze sterowniki od nVidia - 260.89. Postanowiłem je sobie ściągnąć i zainstalować. Wcześniej miałem zainstalowane poprzednie sterowniki 258.96.

Instalator po zrobieniu kopii starych sterowników zaczął kopiować nowe i po chwili pojawiło się podsumowanie:

Dołączona grafika

dałem przycisk zamknij i zgodnie z instrukcją ponownie uruchomiłem komputer.

Tu pojawił się problem, bo nowe sterowniki się nie zainstalowały a stare zostały usunięte. Postanowiłem zainstalować poprzednią wersję (258.96), jednak podczas instalacji wyskoczył komunikat: "nie można zainstalować jednego lub więcej z podstawowych sterowników" w tym momencie kliknąłem OK, instalator dokończył instalację i kazał mi ponownie uruchomić komputer.

Sterowniki dalej nie były zainstalowane. Wszedłem do Panel Sterowanie --> Dodaj lub usuń programy i odinstalowałem wszystkie składniki nVidia (PhysX, nView), jedyny komponent, który nie dał się odinstalować to nVidia Driver. Uruchomiłem komputer ponownie i w Dodaj lu usuń programy sterownik nVidia miał rozmiar 1 445 MB.

Na szczęście znalazłem płytę od karty graficznej i udało mi się zainstalować sterowniki 190.07 z zeszłego roku.

Próbowałem jeszcze instalować najnowsze sterowniki parę razy, lecz zawsze kończyło się na tym samym. Próbowałem też sterowników 257.21.

Znalazłem też na jakimś forum posta w którym ktoś radził użyć Driver Cleaner 3, lecz i on nie dał rady.

Windowsa instalowałem jakiś miesiąc temu.

Konfiguracja mojego komputera to:

Windows XP Professional SP3 (oryginalny),

Pentium 4 3 GHz,

2 GB RAM,

Gigabyte nVidia GeForce GT 220 OC 1GB,

Karta dźwiękowa Realtek ALC260 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1],

Zainstalowałem też Driver Sweeper, usunąłem z Dodaj usuń programy wszystkie sterowniki, uruchomiłem do trybu awaryjnego usunąłem wszystko za pomocą Driver Sweeper.

Niestety Driver Sweeper nie pomógł. Co prawda pousuwał wszystkie sterowniki, nawet te z Dodaj lub usuń programy jednak przy instalacji sterowników wyskoczyło mi znowu:

Dołączona grafika

do tego mam teraz problem z dźwiękiem:

Dołączona grafika

po Driver Sweeper użyłem jeszcze Driver Cleaner 3 ale bez żadnego efektu.

Czy ktoś wie co z tym zrobić?

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że puki co nie chce Ci się stawiać od nowa XPka bo tak by było najprościej? Te OC w opisie Twojej grafy to fabryczne czy własnoręczne :D? Może 1st wróć do ustawień sprzed OC i wtedy instaluj stery. Spróbowałbym powywalać te wszystkie dublujące się karty dźwiękowe i grafe ręcznie z menedżera urządzeń. Wtedy system po restarcie "pomyśli" że dopiro co grafę włożyłeś. Wówczas nie pozwól XPkowi zainstalować sterowników tylko na świerzo sam zainstaluj nowe. Warto spróbować

a jak nie to format i po bólu, jakoś nigdy nie ufałem wszelakim wspomagaczom uninstalerom itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC jest fabryczne. Te wszystkie "NVIDIA High Definition Audio" usuwałem też ręcznie. I po restarcie jest zawsze ta sama historia. Windows ciągle instaluje mi 4 * "NVIDIA High Definition Audio".

Chyba jednak będę musiał poprosić inaczej. format c:\ powinien załatwić sprawę. Trochę jednak mnie to denerwuje. Miesiąc temu instalowałem Winde i było wszystko dobrze a teraz nawet jak potrzebuje kalkulatora to wykakuje mi:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytałem trochę o tym błędzie:

Dołączona grafika

okazało się, że paczka Brico którą zainstalowałem blokowała jedną bibliotekę, która natomiast blokowała niektóre pliki "setup.exe" - między innymi instalator sterowników.

po usunięciu tej całej kompozycji zainstalowałem wreszcie sterowniki.

sprawa rozwiązana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi