Skocz do zawartości
BodGun

Sprzęcik do Wirtualizacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Powoli od wakacji przymierzam się do kupna nowego Kompa, do gustu przypadło mi bardziej AMD niz Intel(stosunek ceny do wydajności :-P ).Dlatego też piszę ten wątek , ponieważ chciałem zobaczyć wasze opinię na temat tego zestawu.

Zastosowanie to: wirtualizacja(po 2,3 maszyny wirtualne do testów), obróbka grafiki ( corele , Photoshopy itp.), oczywiście rożnego rodzaju prace biurowe , testowanie rożnego typu programów, w przyszłości ( na święta po dokupieniu karty graficznej )pogrania w nowsze tytuły:), konwertowanie filmów ( tez w fullhd ). wogule to chciałbym korzystać z 5,6 programów na raz dlatego (wybór x4). Ogulnie komputer do wszystkiego:)

Mój Budżet to około 1750zł-1800zł .

Konfiguracja wybrana przeze mnie to:

Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3

Płyta Głowna : Asus M4A785TD-V EVO /AMD 785G, DDR3

Dysk: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3

Pamięci: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

Zasilacz: bequiet! PurePower L7 430W

Nagrywarka: Samsung SH-S223L SATA LightScribe (black)

Obudowa: I-BOX Lynx 706LK (b/z)

Grafika: Narazie zintegrowana , za jakieś 2 miesiące bym dokupił może ,

geforce gts 450

Co myślicie o tym zestawie ? Czy Polecacie coś alternatywnego co sprosta moim wymaganiom :D Bardzo Proszę was o opinię i sugestie, z góry dziękuje :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecimy slownik :/

wirtualizacja lubi rdzenie i ram

Procesor : AMD Phenom II X6 1055T s.AM3 BOX - 685

Płyta Główna :Gigabyte 880GM-UD2H - 269 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 260 zł

Zasilacz: Fortron FSP460-60GHN - 169 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 145 zł

Napęd : Samsung SH-223L SATA Lightscribe - 99 zł

obudowa : Obudowa ATX ANTEC NSK-4000B II CZARNA USB STAL Wwa (1279785214) - Aukcje internetowe Allegro

razem : 1 766

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na esc.pl albo adiva.pl( kolega ostatnio zakupywał tam części i mówił ze spoko sklep wszystko w porządku ) ale bardziej jestem przekonany do esc :) a propo grafiki to jeszcze się zastanowię narzazie to chciałem pojechać trochę na zintegrowanej( nie chce teraz kupywać za 200-300 zł jakiejś , żeby za pół roku ją zmieniać:). To że Wirtualizacja Lubi rdzeni to wiem ale bez przesady X6 , aż tak w tej wirtualizacji nie jestem zakochany :)

Edytowane przez BodGun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli chcesz 2-3 maszyny wirtualne to jest to 3 i wiecej rdzeni czyli przy i5 i x4 zostaje ci 1 rdzen a to juz jest troche malo ;-)

pytanie jak wirtualne rdzenie poradza sobie w wirtualizacji ( mam na mysli Xeon X3440 )

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację , ale ta wirtualizacja to częściej się ogranicza do dwóch maszyn ( Bo porostu Lubię po testowac rożne usługi np serwer - host :)). Wirtualizacja to takie sporadyczne Zajęcie :rolleyes: . Myślę że ten Phenom na spokojnie sobie poradzi z tymi zadaniami ,a w przyszłości może ten X6 ( na pewno stanieje). A czy HT ma jakieś wpływ w wirtualizacji>>??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację , ale ta wirtualizacja to częściej się ogranicza do dwóch maszyn ( Bo porostu Lubię po testowac rożne usługi np serwer - host :)). Wirtualizacja to takie sporadyczne Zajęcie :rolleyes: . Myślę że ten Phenom na spokojnie sobie poradzi z tymi zadaniami ,a w przyszłości może ten X6 ( na pewno stanieje). A czy HT ma jakieś wpływ w wirtualizacji>>??

nie wiem jak Virtualizacja , ale niektore programy wola np 6 przwdziwych rdzeni niz 8 wirtualnych ( 4prawdziwe +4 z HT ) i np takiemu 8 rdzeniowcowi blizej w takich programach do 4 jajowca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4GB RAM to zdecydowanie za mało lub na styk przy 2-3 VM. Jaki hypervisor zamierzasz wykorzystać: Hyper-V czy VMware ESX?

Przy 6GB RAM (ledwo się wyrabiam, ale dzięki Dynamic Memory można w miarę przyzwoicie dysponować pamięcią dla VM) i Phenom'ie X3 2,1GHz oraz Intel SSD 160GB, a mam taki set:

- jako hypervisor: Windows Server 2008 R2 + SP1 (zyskuję dzięki temu Dynamic Memory i Remote FX)

- pierwsza VM: Win2008 + SCVMM 2008 R2 + SQL Srv 2005

- druga VM: Win2008 R2 jako kontroler domeny i DNS/DHCP + Exchange 2010

- trzecia VM: Seven 64bit

- czwarta: Vista 32bit

- piąta: opcjonalnie WinPE do ewentualnego recovery lub WDS'a.

Tak więc RAM jest najważniejszy. Ilość rdzeni nie jest tak krytyczna - można uruchomić do ośmiu jednoprocesorowych maszyn na jednym fizycznym rdzeniu w przypadku Hyper-V Server'a.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie jestem takim zaawansowanym użytkownikiem w kwestii virtualizacji , dopiero się o tym uczę :D narazie nie będę korzystał z Vmware esx , bo do prostych połączeń maszyn wystarczy mi Virtual box , Virtual pc , bądz vmware .(narazie bym używał wirtualnych maszyn : Sles , windows server 2008 r2 sp1 i win server 2003, win 7 , Xp- ale nie wszystkie jednocześnie , tylko jeden serwer - i jeden klient ) Dlatego narazie 4 gb ,a w przyszłości 6 gb( ramu zawsze można dokupić ) tak jak mówiłem ja narazie się uczę o wirtualizacji i mnie to interesuje , na tym można się nauczyć wiele ciekawych rzeczy i w tym kierunku zmierzam :D :rolleyes:

______________________________________________________________________________________

A co myślicie o tej płytce :Asus M4A785TD-V EVO /AMD 785G, DDR3 to dobry wybór ?? czy może warto wziąć coś innego??:)

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4GB RAM to zdecydowanie za mało lub na styk przy 2-3 VM. Jaki hypervisor zamierzasz wykorzystać: Hyper-V czy VMware ESX?

Przy 6GB RAM (ledwo się wyrabiam, ale dzięki Dynamic Memory można w miarę przyzwoicie dysponować pamięcią dla VM) i Phenom'ie X3 2,1GHz oraz Intel SSD 160GB, a mam taki set:

- jako hypervisor: Windows Server 2008 R2 + SP1 (zyskuję dzięki temu Dynamic Memory i Remote FX)

- pierwsza VM: Win2008 + SCVMM 2008 R2 + SQL Srv 2005

- druga VM: Win2008 R2 jako kontroler domeny i DNS/DHCP + Exchange 2010

- trzecia VM: Seven 64bit

- czwarta: Vista 32bit

- piąta: opcjonalnie WinPE do ewentualnego recovery lub WDS'a.

Tak więc RAM jest najważniejszy. Ilość rdzeni nie jest tak krytyczna - można uruchomić do ośmiu jednoprocesorowych maszyn na jednym fizycznym rdzeniu w przypadku Hyper-V Server'a.

niestety nie wszyscy uzywaja sprzetu pod windowsa , natomiast wirtualizacja pod linuxem to juz jest jedna maszyna jeden rdzen , mozna przypisac zeby sie dzielily jednym rdzeniem ale nie jest to tak piekne jak pod winda ;-) ... mowie o virtualboxie np

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha no to spoko:) Więcej jak 450 zł to za kartę bym w życiu nie dał:) Lubię czasami pograć w jakieś strzelanki ale aż takim zapaleńcem do gier to nie jestem. Myślę że w Przyszłym tygodniu będę zamawiał , jeszcze zastanawiam nad jakims sensownym Monitorem , macie cos godnego uwagi?? ważne żeby był 1920x1080 , lub 1600x900, no i 20< cali , i oczywiście w jakiejś rozsądnej cenie . Co możecie polecić mi ? Z góry dzięki za wszystkie porady:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowanie to: (...) obróbka grafiki ( corele , Photoshopy itp.),

jeszcze zastanawiam nad jakims sensownym Monitorem , macie cos godnego uwagi?? ważne żeby był 1920x1080 , lub 1600x900, no i 20< cali , i oczywiście w jakiejś rozsądnej cenie . Co możecie polecić mi ? Z góry dzięki za wszystkie porady:)

no tak do 500zl

Takie uczciwe monitory do zabawy z grafiką zaczynają się właściwie od kwot 4-5x wyższych (EIZO S2233W, S2243W), model typu DELL 2209WA jedynie (a zarazem aż) rozwiązuje problem kątów wzgl. TN-ek (nie będzie efektu gradientu jak na TN po rozlaniu jednolitego koloru na ekran, który to gradient obrazuje rozjazd barw, ale nadal nie ma owy DELL np. 10 bit LUT, by wyrównać gammę panelu bez powstania bandingu itd.). Za 500 zł do zabawy z grafiką nie znam nic.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi