john_doe Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Pytanie do znawców XP-ka. Planuje zmienić płytę główną z Gigabyte ep43-ds3 na jakąś inna z chipsetem p45. Wydaje mi się ze sterownik jest taki sam dla obu tych chipsetów,nie będę korzystał ze zintegrowanych grafik,dźwięku,Lanu etc. Czy da się zrobić taką przesiadkę bez konieczności reinstalacji systemu? Jeśli tak to czy można xp-kowi jakoś pomóc,przygotować do "przeszczepu",np usuwając przed zamianą większość urządzeń z driverami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 (edytowane) A z płytą coś złego się dzieje, że planujesz zmianę? Bo to dość dobry model. A co do samego systemu, to jednak lepiej od nowa go postawić - mobo to nie tylko NB, ale także wiele innych dupereli i czasami można mieć problemy na starym systemie. Aczkolwiek można próbować na Nim ;] Edytowane 25 Października 2010 przez Marians Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Płyta sprawna,stabilna ale przesiadłem się z proca mającego mnożnik 10,5 na c2q z mnożnikiem 8,5 i wydało się że płyta nie odpala na fsb powyżej 420 MHz. Chciałbym uniknąć reinstalki bo dla mnie to ze 2-3 dni wyjęte z życiorysu zanim sobie wszystko poinstaluje,poustawiam itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Mam takie same opory co do reinstalacji systemu. Zmieniałem GIGABYTE GA-K8N51GMF-9 na MSI K9NU Neo-V. Wywaliłem co się dało Driver Cleanerem i śmiga jak złoto :) Gwarancji nie ma ale szanse są i warto spróbować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2010 Do autora tematu: jak nastepnym razem zalozysz ten sam temat 3 razy, to przez tydzien bedziesz forum tylko czytal. I nie probuj sie nawet tlumaczyc bledem przegladarki czy lacza, bo takie nie wystepuja przy polgodzinnym interwale... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2010 Pytanie do znawców XP-ka. Planuje zmienić płytę główną z Gigabyte ep43-ds3 na jakąś inna z chipsetem p45. Wydaje mi się ze sterownik jest taki sam dla obu tych chipsetów,nie będę korzystał ze zintegrowanych grafik,dźwięku,Lanu etc. Czy da się zrobić taką przesiadkę bez konieczności reinstalacji systemu? Jeśli tak to czy można xp-kowi jakoś pomóc,przygotować do "przeszczepu",np usuwając przed zamianą większość urządzeń z driverami ? Powiedziałbym, że w 60% udaje się podnieść XP. Zazwyczaj największy problem jest z kontrolerem dysku twardego. Przy IDE było mniej problemów, AHCI/EHCI są bardziej problematyczne, nawet w compatibility/IDE mode. Jeżeli nie wstanie, zawsze możesz puści instalkę z płyty i po wykryciu zainstalowanego systemu wybrać opcję jego naprawy - zadziała w 95% z tych 40%, które nie chce wstać bezpośrednio po zmianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2010 costi ---> przeprosiłem za zamieszanie a zdublowanie postów było awaryjne/przypadkowe, przecież i tak by mi nic nie dało naumyślne działanie w tym kierunku :) Powiedziałbym, że w 60% udaje się podnieść XP. Zazwyczaj największy problem jest z kontrolerem dysku twardego. Przy IDE było mniej problemów, AHCI/EHCI są bardziej problematyczne, nawet w compatibility/IDE mode. Jeżeli nie wstanie, zawsze możesz puści instalkę z płyty i po wykryciu zainstalowanego systemu wybrać opcję jego naprawy - zadziała w 95% z tych 40%, które nie chce wstać bezpośrednio po zmianie. Ciekawe czy jeśli winda wstanie to czy działać będzie w zadowalającym tempie i bez uszczerbku dla funkcjonalności :) Czy taka naprawa systemu z płyty nie spowoduje przypadkiem zmian w rejestrze systemowym co zaowocuje że i tak wszystkie zainstalowane programy będą bezużyteczne/wymagały ponownej instalacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2010 Ciekawe czy jeśli winda wstanie to czy działać będzie w zadowalającym tempie i bez uszczerbku dla funkcjonalności :) Czy taka naprawa systemu z płyty nie spowoduje przypadkiem zmian w rejestrze systemowym co zaowocuje że i tak wszystkie zainstalowane programy będą bezużyteczne/wymagały ponownej instalacji? Nigdy nie zauważyłem żadnych problemów po przeniesieniu zainstalowanego systemu na inną płytę. Jeżeli już ruszył i zainstalował wszystkie sterowniki, to działał. Co do naprawy, to wszystkie programy zachowują ustawienia; rejestr wraca do stanu wyjściowego tylko w odniesieniu do samego systemu, czyli przestają istnieć zainstalowane KB, service packi etc - chyba, że były zintegrowane z instalacją windows użytą do recovery. Jeżeli jakaś aplikacja zależała od konkretnego KB to naturalnie przestanie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2010 Tak na zakończenie tematu : xp po usunięciu sterów bez problemu przeżył zamianę mobo z Gigabyte ep43-ds3 na Gigabyte ep45-ud3lr. Podejrzewam że dałby radę i przy starych sterach ale wolałem nie eksperymentować;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...