Skocz do zawartości
kernee

Toshiba A300 i głośny, ciągle pracujący wiatrak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dostałem w spadku od brata laptopa - Toshiba - seria A300. Ale do rzeczy. Gdy brat go kupił (nowego) wiatraczek chodził cały czas i był słyszalny, ogólnie głośny. Teraz ja korzystam z niego od miesiąca. Wiatrak chodzi cały czas i właściwie w ogóle się nie wyłącza, słychać go w miarę głośno. Czy wszystkie Toshiby tak mają czy tylko ten egzemplarz był jakiś feralny? Nie ma żadnych BSOD, nie przegrzewa się, nie wyłącza się nigdy ani nic. Po prostu głośno chodzi wentylator i to mi przeszkadza. Zarówno na Viście jak i na świeżo zainstalowanej Siódemce / Linuxie. Laptop nie jest już na gwarancji, rozkręciłem go ostatnio, wyczyściłem (było trochę kurzu na radiatorze i wentylatorze), wymieniłem pastę pod CPU i GPU. Teraz chodzi troszkę ciszej (tak jak kiedyś kiedy był nowy). Czy można coś z tym zrobić?

Temperatury wyglądają następująco:

Intel Core 2 Duo T5800 (2x2,00GHz)

Rdzen0 - 48*C

Rdzen1 - 51*C

ATI Radeon Mobility HD3470

GPU - 57*C

HDD - 37*C

Czy problemem może być to, że grafika jest dedykowana? Albo że wiatrak jest głośny? Mógłby się kręcić, ale może jakoś wolniej i co za tym idzie ciszej. Można np. jakoś wyciszyć wiatrak? Albo wymienić? Czytałem, że można posmarować łożysko, ale nie mam tam dojścia, jest taka metalowa zaślepka:

Dołączona grafika

Może wszystkie Toshiby tak mają z dedykowanym układem graficznym? Jest jakiś sens kupienia nowego chłodzenia? Może ktoś już interesował się tym tematem?

Edytowane przez kernee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi