Skocz do zawartości
mAsHER

[C++] Wybor opcji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem ;) ciekawi mnie i chcialbym zrobic pewny dodatek do mojego programu :)

Napisalem program do skracania ulamkow , wyznaczania NWD oraz NWW :)

Chcialbym teraz zrobic tak ze uruchamia sie program i jest tak :

1. Skracanie ulamkow

2. Obliczanie NWD

3. Obliczanie NWW

Wszystko juz mam porobione, tylko problem w tym ze liczy mi wszystko naraz, a jak zrobic zeby uzytkownik wybierajac od 1-3 wybieral co chce liczyc a nie wszystko naraz. Chodzi mi o to ze uzytkownik wcisnie np 2 a pozniej poda liczby i bedzie mu liczylo NWD albo nacisnie 1 poda liczby i skroci mu sie to :)

Bardzo bym prosil o pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra dzieki :) zrobione :) tylko jeszcze mam pytanie jak zrobic zeby po default gdy wpisze sie bledna cyfre zeby wyswietlilo komunikat i zeby wrocilo do ponownego wybierania liczb :)

switch(n)

{

case 1:

NWW();

break;

case 2:

NWD();

break;

default:

cout<<""Masz do wyboru 1 / 2 / 3 lub 4";

}

Oraz jak zrobic zeby po skonczonych obliczeniach pytal sie typu "Obliczyc jeszcze raz? T/N"

T - Program od nowa

N - Koniec

Dziękuje z góry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oraz jak zrobic zeby po skonczonych obliczeniach pytal sie typu "Obliczyc jeszcze raz? T/N"

T - Program od nowa

N - Koniec

całość w pętli while (do - while)?

Ogólnie- wklepujesz cały program w pętlę, na końcu wewnątrz niej dodajesz pobieranie warunku, który będzie kończył/kontynuował pętlę.

Sorry, ale pisałem w c tak dawno temu, że nie chcę pisać błędnego kodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi