HellGoat Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2010 Witam, piszę do was jako ekspertów, gdyż chciałbym się poradzić ludzi dużo bardziej ogarniętych w temacie niż ja. Mam problem, a dokładniej moja dziewczyna. Posiadała Laptopa ASUS (niestety nie znam dokładnego modelu, powiadomię was jak najszybciej), laptop został delikatnie zalany białym winem. Było to dosłownie parę kropel w okolice touchpada. Niestety doszło da awarii. Laptop był suszony po czym działał w miarę sprawnie, jedynym mankamentem była potrzeba wyciągnięcia baterii by go całkowicie wyłączyć. Niestety jakiś miesiąc temu siadł zupełnie (zostało to poprzedzone zielonym ekranem i hieroglifami). Po rozpoznanu w serwisie, serwisanci stwierdzili że naprawa wyniesie 480zł. I tutaj moje pytanie. Laptop ma już ponad dwa lata (kupiony w lipcu 2008) i kosztował jakieś 2400zł. Czy waszym zdanie opłaca się jego naprawa, czy lepiej kupić nowy model. Normalnie nie byłoby problemu, jednak obecnie nie posiadamy "nadmiaru" gotówki. Zdecydowaliśmy jednak że jeśli zajdzie taka potrzeba i bardziej będzie się opłacało kupić nowy (niedrogi i nie gorszy) to skądś się to kasę weźmie. Jeszcze raz przepraszam za brak modelu, postaram się go jak najszybciej podać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2010 Co dokładnie ma wejść w zakres tej naprawy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HellGoat Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2010 W serwisie powiedzieli że, płyta główna jest uszkodzona, i że jest to skomplikowana usterka, bo podobno plyn który się tam dostał spowodował zwarcia, i jakieś "odpryski" na całej płycie. Mniej więcej coś takiego usłyszeliśmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2010 Za taką kwotę to podejrzewam, że chcą wymienić płytę główną na nową. Rozważyłbym zrobienie tego samemu jeśli czujesz się na siłach. lub masz jakiegoś znajomego majsterkowicza. Jeśli podasz dokładny model itp to może ktoś pomoże Ci dobrać płytę z jakiegoś lapka z np. zbitą matrycą. Co do opłacalności naprawy - musiałbyś podać dokładny model sprzętu. Ja nie potrafię podać Ci dokładnej wyceny tej usługi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...