Misio-Jedi Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Czesc, mam problem: moja dwuletnia plyta glowna Asus P5Q szwankuje - komputer czasem nie chce wystartowac. Moze powinienem ja wymienic (a wraz z nia procesor i pamieci na cos nowszego), a moze kupic nowa, podobna tzn tez na socket 775 ? Na Core i7 mnie nie stac, czy warto zamieniac na Core i5 lub cos z AMD ? Czy moze juz lepiej kupic nowa plyte 775 ? Moj sprzet nie jest juz na gwarancji, a nie lubie miec maszyny na ktorej nie moge polegac. Oto konfig: Core 2 Duo 7200 (nie krecony) Asus P5Q 2x1GB DDR2 Adata Asus Gf9600GT HDD Samsung F3 500GB Zasilacz Delta 500W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Zależy ile zł chcesz wydać i czy potrzebny Ci lepszy procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aImLeSS Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Jakie przeznaczenie kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Komputer sluzy do gier i grafiki (wektorowa, rastrowa, 3D) Zwykle wymieniam komputer co 3 lata (i tym razem mialem taki zamiar), jak kiedys wymienilem Pentium 166mmx na Celerona 400 to poczulem roznice, jak tego Celerona na Pentium III 866MHz to tez poczulem, jak Pentium III na Pentium 4 3GHz rowniez. Szczerze mowiac po przesiadce na Core 2 Duo juz takiej roznicy nie poczulem, wiec jak mam znowu jej nie poczuc przesiadajac sie na Core i5 lub Phenoma X4 to moze lepiej wydac 2-3 stowy na nowa/stara plyte socket 775 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Zmień proca na i5 760, różnica będzie zauważalna. Nie brakuje Ci ramu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Brakuje, brakuje, ale ostatnio brakuje mi takze roboty, a w efekcie kasy... Core i5 zaczynaja sie chyba od 700PLN ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Mniej więcej, do tego płyta około 350zł i zmiana ram na ddr3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Ale czy to bedzie taka roznica jak onegdaj, gdy sie wymianialo z Pentium na Pentium II ? Cos mi sie wydaje ze ostatnio ten postep jakby zwolnil, no i prawo Moore'a przestalo dzialac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Sprzedać to co masz i kupić DFI LanParty P55 + i5 760 + 2x2GB Goodram 1333 CL9. Różnica będzie spora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Asus P5Q szwankuje - komputer czasem nie chce wystartowacCo to znaczy? Nawet nie kręci wentylatorami czy na dalszym etapie robi cyrki? Jeśli to pierwsze to obstawiam zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 (edytowane) Klaus, jest tak: komputer czasem poprostu nie startuje - jest pojedyncze pikniecie z obudowy, a potem czarny ekran i jedno wielkie nic. Wzystkie wiatraki normalnie chodza. Pewnego dnia pojawil sie komunikat ze "select bootable device or reboot" czy cos w tym stylu (nie pamietam dokladnie), wiec wsadzilem na probe dysk do innego komputera (o podobnym konfigu) - komunikat byl taki sam. Wiec uznalem ze to wszystko wina dysku ktory zapewne od dawna szwankowal i w koncu padl (seagate barrauda zreszta). Pare dni temu kupilem nowego Samsunga F3, ale dalej mam te same jazdy. Dzis przy starcie mialem komunikat "no bootable partition detected" wie myslalem ze mnie juz cos trafi, ale po odczekaniu,przy kolejnej probie komp sie odpalil. Wlasnie wgralem nowy BIOS i teraz wyglada ze jest OK, ale strasznie dlugo startuje 58 sekund to chyba duzo jak na sysyem postawiony przedwczoraj. Tez obstawialem zasilacz, ale wczoraj podpialem Be Quiet! 350W z drugiego kompa i wszystko bylo tak samo. Edytowane 28 Października 2010 przez Misio-Jedi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Sprawdź więc jeszcze co zajmuje komputer najbardziej. Może próbuje bootować po lanie, długo wykrywa dyski? Czy może już samo ładowanie windowsa zajmuje mu dużo czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Wlasnie wgralem nowy BIOS i teraz wyglada ze jest OK, ale strasznie dlugo startuje 58 sekund to chyba duzo jak na sysyem postawiony przedwczoraj. Pytanie, czy to jest nadal problem, który trzeba rozwiązać zmianą podzespołu, czy też jest to do zaakceptowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Tak, chyba juz wiem o co chodzi. Otoz Asus dodaje do swoich plyt taki bonus o nazwie Express Gate, to taki subsystem ktory laduje sie w kilka sekund i umozliwia odpalenie internetu lub podglad danych na USB (zanim zaladuje sie windows). No wiec u mnie ten Express Gate nie chce dzialac. Kiedy wlaczam komputer i na poczatku dlugo jest czarny ekran - to wlasnie Express Gate usiluje sie bezskutecznie uruchomic. Teraz wylaczylem te funkcje z poziomu BIOSu i komp startuje w 30 sek. Jeszcze potestuje sprzet, jak wszystko bedzie nadal chodzic tak jak w tej chwili to bedzie znaczylo ze nie musze niczego zmieniac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...