Skocz do zawartości
FaFa

PAmięć 1066 pracuje na 800 MHz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem, że podobne tematy już były omawiane na forum ale opisane w nich rozwiązania nie do końca sprawdziły się w moim przypadku.

Zacznę od opisu zestawu:

Płyta główna: ASUS P5Q RPO

Procesor: INTEL C2D E8400 3,00 GHz podkręcony do 3,60 GHz

RAM: 4 x 1GB GEIL BLACK DRAGON PC2-8500 1066 MHz

Zasilacz: ANTEC EARTHWATTS 500W

System: Windows 7 64-bit

Mój problem polega na tym, że pamięci pomimo swojej deklarowanej prędkości 1066 MHz pracują w komputerze z prędkością 800 MHz. W BIOS-ie zmieniłem już na sztywno DRAM Frequency na 1066, napięcie jest ustawione na 2,20. Dane uzyskane z testu CPU-Z pokazują w zakładce Memory odpowiednią prędkość a mianowicie DRAM Frequency - 533, ale dane z zakładki SPD zupełnie inne wartości Max Bandwidth PC-6400 (400 MHz) tak jak Frequancy maksymalnie 400 MHz. Procesor w zestawie jest podkręcony do 3,60 GHz, częstotliwość FSB 400 MHZ. Przyznam, że procka sam nie podkręcałem, tak skonfigurowany zestaw już kupiłem.

Poniżej zmieszczam screeny-y z CPU-Z jeśli moj opis nie jest wystarczająco jasny:

CPU-Z zakładka Memory: http://img816.imageshack.us/img816/7379/cpuzmemory.jpg

CPU-Z zakładka SPD: http://img826.imageshack.us/img826/4410/cpuzspd.jpg

Chciałem jeszcze dodać, że wszystko zaczęło się od niestabilności systemu. Podczas grania pojawiają się BlueScreen-y, nawet podczas przeglądania internetu przeglądarka potrafi się powiesić a nawet system czasami się wywala. Badałem pamięci Memtestem i testerem windowsowskim ale błędów nie wykrywa.

Sprawdzałem też ustawienia w programie Everst ale wyniki są dokładnie takie same jak z CPU-Z.

Próbowałem już najróżniejszych ostawień ale jakoś nie mogę poradzić sobie z ustawieniem poprawnych prędkości RAM-u. Proszę o podpowiedź jeśli ktoś wie co można poradzić.

Dzięki

Edytowane przez FaFa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie można poradzić. Pamięci chodzą na 1066MHz. 1066MHz to szybkość efektywna a 533MHz pokazywane z cpu-z to rzeczywiste taktowanie.

Tak to pokazuje w zakładce memory w CPU, ale co z tymi danymi z SPD, dlaczego tam są wartości PC2-6400 (400MHz) i maksymalna częstotliwość to 400 MHZ? Jak dla mnie coś się tutaj nie zgadza.

Jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia. Dlaczego zarówno CPU-Z jak i Everst pokazują napięcie na Ramie 1,8 skoro w BIOS-ie jest ustawione 2,20?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programy w SPD pokazują Ci napięcia dla danego taktowania. Widocznie w spd nie ma wpisów dla 1066MHz. W biosie masz 2,2V bo tyle pewnie jest wymagana przez te pamięci dla 1066MHz. Wyjmij kość i sprawdź jakie mają napięcie na naklejce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzałem już wcześniej napięcie przewidziane przez producenta dla tych kości i wynosi ono 2,2-2,4V więc ustawione jest dobrze, zgodnie z wymaganiami. To co mnie zastanawia to dlaczego nie widzi tego CPU i dlaczego pokazuje ze pamięć nie działa z takimi prędkościami z jakimi powinna? Czy może mieć na to wpływ ten podkręcony procek i częstotliwość FSB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nie pokazują? Przecież jak wół masz w cpu-z, żę pamięci chodzą na 1066MHz czyli to co masz w cpu-z w zakładce memory 533MHz x2 = 1066MHz. Czego jeszcze oczekujesz?

A co w takim przypadku oznaczają parametry z zakładki SPD. Tam wyraźnie kości są opisane jako PC2-6400 (400MHz), a ich częstotliwość jako 400 MHz. Może źle to rozumiem, ale te wartości chyba powinny być takie jak w zakładce memory?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie powinny, na SPD nie patrz bo to są parametry podawane przez producenta z którymi te kości mogą pracować domyślnie czyli jakie są timingi i napięcie dla prędkości np. 400mhz (800MHz)

Twoje kości pracują z częstotliwością 1066MHz (2x533MHz).

Radzę poczytać trochę na ten temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W spd są zapisane schematy pracy pamięci. Jeśli pamięci trafią do mobo obsługującej pamięci 800MHz to w trybie auto płyta ustawi parametry z kolumny 400MHz. Jeśli wsadzisz je do mobo obsługującego 667MHZ to płyta odczyta ustawienia jakie są w kolumnie 333MHz. W spd są zapisane BEZPIECZNE parametry pracy pamięci. Pamięci z szybkością 1066MHz pracują w trybie OC jak to ładnie opisują producenci płyt. Musisz je więc ręcznie ustawić. Gdyby pamięci w trybie auto startowały na płycie z szybkością 1066MHz a mobo nie dałoby rady podać 2,2 czy nawet 2,4V to nie uruchomiłbyś komputera w takiej konfiguracji. A tak płyta czyta ustawienia z spd i wsio działa po na przykład clear cmos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie powinny, na SPD nie patrz bo to są parametry podawane przez producenta z którymi te kości mogą pracować domyślnie czyli jakie są timingi i napięcie dla prędkości np. 400mhz (800MHz)

Twoje kości pracują z częstotliwością 1066MHz (2x533MHz).

Radzę poczytać trochę na ten temat

Ok dzięki za podpowiedź. Dziwne mi się tylko wydaje ze dane sczytane z SPD są błędne, przecież kości przewidziane są do pracy z prędkościami 1066 i powinny być oznaczone jako PC2-8500.

W spd są zapisane schematy pracy pamięci. Jeśli pamięci trafią do mobo obsługującej pamięci 800MHz to w trybie auto płyta ustawi parametry z kolumny 400MHz. Jeśli wsadzisz je do mobo obsługującego 667MHZ to płyta odczyta ustawienia jakie są w kolumnie 333MHz. W spd są zapisane BEZPIECZNE parametry pracy pamięci. Pamięci z szybkością 1066MHz pracują w trybie OC jak to ładnie opisują producenci płyt. Musisz je więc ręcznie ustawić. Gdyby pamięci w trybie auto startowały na płycie z szybkością 1066MHz a mobo nie dałoby rady podać 2,2 czy nawet 2,4V to nie uruchomiłbyś komputera w takiej konfiguracji. A tak płyta czyta ustawienia z spd i wsio działa po na przykład clear cmos.

OK. Teraz zakumałem. Dzięki wielkie za łopatologie :) .

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi