Skocz do zawartości
Gość doink

Wynik z HDTACH i HDTUNE - proszę o ocenę

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

4 badziewne szajsungi spięte w raid 10 na ICHR9 intela,

czy ktoś ze zorientowanych mógłby się wypowiedzieć jak się to ma do raid 0 lub raid 1 złożonych z 2 dysków?

mam wrażenie że strasznie muli, raid 10 to chyba zdecydowanie za dużo dla softwarowego raidu, na moje oko to wydajność jest tragiczna, ale poproszę o opinie znawców, testy robione na prawie pełnym woluminie, system stoi od czasu wypuszczenia legalnej visty więc już trochę ma, w systemie generalnie mówiąc burdel

zastanawiam sie czy nie przejsc z sys na ssd, a na dane zostawic sobie raid 1, ale zeby sie zdecydować chciałbym usłyszeć jakieś opinie na temat wydajności obecnego systemu

post-102222-075984100 1288290186_thumb.jpg

post-102222-058488200 1288291270_thumb.jpg

Edytowane przez doink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ależ oczywiście że pisałem, może trochę na około bo nie wprost - HD403LJ czyli badziewny szajsung ;]

Twór był dziełem przypadku, miało być szybko i wydajnie, ale bez jakiejkolwiek weryfikacji tego faktu, dyski dostane więc nie bolało ;[

Niestety ostatnimi czasy roboty jakby przybyło, Win 7 leży chyba od roku na półce, czas porobić porządki. Niestety potwierdziłeś moje przypuszczenia, może na sprzętowym raidzie by choć troche ta macierz powalczyła, ale nie na softwarowym intelku i pasku 128k. Przyzwoity kontroler to 300-400 wyszarpane na alledrogo lub >1kzł przy normalnych cenach więc nie ma się co wygłupiać.

W zasadzie znałem odpowiedź ale zawsze lepiej to usłyszeć od innych.

No to teraz pytanie z innej bajki, ssd na codzień, raid 1 na magazyn, o ile ssd już mam to na magazyn nie wiem co brać. Do tej pory myślałem nad szajsungiem f4 z talerzami 667mb, ale tu się nagle pojawiły WD z talerzami 750gb i mam zgryz. Po pierwsze nikt nie robi dysków 7200rpm dla pojemności >1tb, po drugie zapolowałbym na te wd z nowymi talerzami, ciekawe tylko czy sie w jakimś sensownym czasie pojawią np 1,5tb co by ceną nie zabiły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz pytanie z innej bajki, ssd na codzień, raid 1 na magazyn, o ile ssd już mam to na magazyn nie wiem co brać. Do tej pory myślałem nad szajsungiem f4 z talerzami 667mb, ale tu się nagle pojawiły WD z talerzami 750gb i mam zgryz. Po pierwsze nikt nie robi dysków 7200rpm dla pojemności >1tb, po drugie zapolowałbym na te wd z nowymi talerzami, ciekawe tylko czy sie w jakimś sensownym czasie pojawią np 1,5tb co by ceną nie zabiły.

Tak na prawde to nie ma jakiejś mega różnicy między tymi dyskami i którykolwiek z nich wybierzesz będzie ok. Przecież to tylko magazyn danych. Ma być cichy i pojemny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz podać model tego WD.

Pzdr,

wd30ezrsdtl 3tb

wd25ezrsdtl 2.5 tb

Na zachodzie dostępne może od 2 tygodni, w polsce na dniach, ceny z racji nowości i rozmiaru jak za zboże, gdyby się pojawiły 1.5tb 2-talerzowe to wg mnie byłby hit

Newegg.com - Western Digital Caviar Green WD30EZRSDTL 3TB SATA 3.0Gb/s 3.5" Internal Hard Drive -Bare Drive

LogicBUY Deals

Western Digital Caviar Green 3000GB, SATA II (WD30EZRSDTL) | Skinflint Price Comparison UK

Tak na prawde to nie ma jakiejś mega różnicy między tymi dyskami i którykolwiek z nich wybierzesz będzie ok. Przecież to tylko magazyn danych. Ma być cichy i pojemny.

Jako magazyn tak, ale czasem muszę wrzucić np. 1tb danych poindeksować, poszukać pewnych rzeczy i dlatego nie traktuję tego jak magazyn, to ma być do pracy, a wtedy te 10-15% na plus za 7200rpm może być przydatne.

Edytowane przez doink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi