Gość doink Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 (edytowane) witam, 4 badziewne szajsungi spięte w raid 10 na ICHR9 intela, czy ktoś ze zorientowanych mógłby się wypowiedzieć jak się to ma do raid 0 lub raid 1 złożonych z 2 dysków? mam wrażenie że strasznie muli, raid 10 to chyba zdecydowanie za dużo dla softwarowego raidu, na moje oko to wydajność jest tragiczna, ale poproszę o opinie znawców, testy robione na prawie pełnym woluminie, system stoi od czasu wypuszczenia legalnej visty więc już trochę ma, w systemie generalnie mówiąc burdel zastanawiam sie czy nie przejsc z sys na ssd, a na dane zostawic sobie raid 1, ale zeby sie zdecydować chciałbym usłyszeć jakieś opinie na temat wydajności obecnego systemu Edytowane 28 Października 2010 przez doink Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 Dowolny, nowy SSD zmiażdży i wdepta ten Twój twór dyskowy w ziemie. Nie napisałeś jakie konkretnie dyski połączyłeś ale wynik końcowy jest znacznie gorszy od jednego nowego HDD. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 ależ oczywiście że pisałem, może trochę na około bo nie wprost - HD403LJ czyli badziewny szajsung ;] Twór był dziełem przypadku, miało być szybko i wydajnie, ale bez jakiejkolwiek weryfikacji tego faktu, dyski dostane więc nie bolało ;[ Niestety ostatnimi czasy roboty jakby przybyło, Win 7 leży chyba od roku na półce, czas porobić porządki. Niestety potwierdziłeś moje przypuszczenia, może na sprzętowym raidzie by choć troche ta macierz powalczyła, ale nie na softwarowym intelku i pasku 128k. Przyzwoity kontroler to 300-400 wyszarpane na alledrogo lub >1kzł przy normalnych cenach więc nie ma się co wygłupiać. W zasadzie znałem odpowiedź ale zawsze lepiej to usłyszeć od innych. No to teraz pytanie z innej bajki, ssd na codzień, raid 1 na magazyn, o ile ssd już mam to na magazyn nie wiem co brać. Do tej pory myślałem nad szajsungiem f4 z talerzami 667mb, ale tu się nagle pojawiły WD z talerzami 750gb i mam zgryz. Po pierwsze nikt nie robi dysków 7200rpm dla pojemności >1tb, po drugie zapolowałbym na te wd z nowymi talerzami, ciekawe tylko czy sie w jakimś sensownym czasie pojawią np 1,5tb co by ceną nie zabiły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 Możesz podać model tego WD. Pzdr, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 No to teraz pytanie z innej bajki, ssd na codzień, raid 1 na magazyn, o ile ssd już mam to na magazyn nie wiem co brać. Do tej pory myślałem nad szajsungiem f4 z talerzami 667mb, ale tu się nagle pojawiły WD z talerzami 750gb i mam zgryz. Po pierwsze nikt nie robi dysków 7200rpm dla pojemności >1tb, po drugie zapolowałbym na te wd z nowymi talerzami, ciekawe tylko czy sie w jakimś sensownym czasie pojawią np 1,5tb co by ceną nie zabiły. Tak na prawde to nie ma jakiejś mega różnicy między tymi dyskami i którykolwiek z nich wybierzesz będzie ok. Przecież to tylko magazyn danych. Ma być cichy i pojemny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 (edytowane) Możesz podać model tego WD. Pzdr, wd30ezrsdtl 3tb wd25ezrsdtl 2.5 tb Na zachodzie dostępne może od 2 tygodni, w polsce na dniach, ceny z racji nowości i rozmiaru jak za zboże, gdyby się pojawiły 1.5tb 2-talerzowe to wg mnie byłby hit Newegg.com - Western Digital Caviar Green WD30EZRSDTL 3TB SATA 3.0Gb/s 3.5" Internal Hard Drive -Bare Drive LogicBUY Deals Western Digital Caviar Green 3000GB, SATA II (WD30EZRSDTL) | Skinflint Price Comparison UK Tak na prawde to nie ma jakiejś mega różnicy między tymi dyskami i którykolwiek z nich wybierzesz będzie ok. Przecież to tylko magazyn danych. Ma być cichy i pojemny. Jako magazyn tak, ale czasem muszę wrzucić np. 1tb danych poindeksować, poszukać pewnych rzeczy i dlatego nie traktuję tego jak magazyn, to ma być do pracy, a wtedy te 10-15% na plus za 7200rpm może być przydatne. Edytowane 29 Października 2010 przez doink Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...