Skocz do zawartości
michi93

Ram ddr3 3/6GB do 800 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, mam dylemat z wyborem płyty głównej pod socket 1366.

Mam takie modele do wyboru.

Płyta ASRock X58 EXTREME/X58+ICH10R/DDR3 ECC/3xPCI-Ex/S.1366 565zł

Płyta MSI X58 Pro-E / i X58 / DDR3 / GB LAN / LGA1366 650zł

Płyta Gigabyte GA-X58A-UD3R / LGA1366 697zł

Płyta ASUS SABERTOOTH X58 /iX58/DDR3/GB LAN/S.1366 720zł

Płyta ASUS P6X58D-E / iX58/DDR3/3xPCI-Ex16/GBL/ S.1366 730zł

Płyta ASUS RAMPAGE III GENE /iX58/DDR3/GB LAN/S.1366 895zł

ASUS Rampage II Extreme 950zł

Płyta Gigabyte GA-X58A-UD5 / LGA1366 970zł

Gigabyte X58-Extreme -700zł

MSI Big Bang Xpower - 900zł

Płyta musi mieć spore możliwości OC. Może uda mi się w końcu kupić SS i nie chciał bym żeby wtedy płyta zablokowała możliwości OC procka.

Stawiam przede wszystkim na wysokie możliwości OC. SATA 3 i USB 3 mile widziane ale nie wymagane.

Dzięki z góry za pomoc w wyborze :)

Jeśli brakuje jakichś informacji to piszcie.

Możliwe, że będę chciał się pobawić w CF więc przynajmniej 2xPCI-E x16 wymagane.

Edytowane przez michi93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że ram i cpu już masz kupione? Bo tak w ogóle wydawanie kasy na s1366 ma mało sensu, nawet bardzo mało...

Nie mam pojęcia jakie zastosowania, ale kieruje się założeniami. Jeśli ktoś pyta to nie wie, jeśli nie wie to jest laikiem, jeśli jest laikiem to powątpiewam w to by potrzebował takiej wydajności. OCzywiście często może to być dość zgubne. W każdym razie po co wydawać o ~500zł więcej względem 1156 dla 5% wydajności?? Tym bardziej że za rok 1366 będzie tym czym dziś jest LGA775 a więc drogą używaną alternatywą którą większość odradza i proponuje nowy sprzęt...

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu wydawanie pieniędzy na s1366 nie ma sensu ?

z tych plyt polecam produkty gigabyte swietne plyty moim zdaniem w cenie do 1 tys najlepsze

do ostrego oc polecam Rampage III Extreme lub EVGA Clasifild

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieche być nie uprzejmy ale prosiłem o pomoc z wyborem mobasa a nie rady co się opłaca a co nie. :) tak mam wszystko kupione tylko niewiem jakiego mobasa wybrać wiec proszę o jakieś rady co brać :) Andrzej czyli wg. Ciebie brać ud 5? A jak sadzą inni? Na pozostałe plyty o ktorych piszesz niestety nie mam kasy. R3 jest za 1.130 a tyle niestety już nie będę miał.

Edytowane przez michi93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z wymienionych plyt moim zdaniem najlepszy wybór to :

ASUS Rampage II Extreme

Gigabyte GA-X58A-UD5

ps. procek juz przetestowany wiesz ile da sie na nim wyciągnąć ?

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z nimi nie miałem styczności ale w ciemno mogę ci powiedzieć ze te dwie płyty które ci zaproponowałem będą lepsze :) oczywiscie wszystko zalezy tez od tego o jakie oc ci chodzi bo jak na poziomie 4 Ghz to każda plyta sobie z tym poradzi ( zapomnij tylko o asrocku - bo sypie sie jak diabli)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus SABERTOOTH X58 - moze plyta nie zachwyca wygladem i bajerami, ale na prawde super plytka - dobrze sie na niej kreci, trzyma niskie temperatury - polecam.

BTW - ma SATA 3 i USB 3 - ;)

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jak w temacie szukam jakiegoś fajnego ramu ddr3. 3 albo 6GB. Kwota jaką dysponuję nie jest powalająca bo max to 800zł. Ram przede wszystkim pod OC, platforma x58. Chcę kupić coś w miarę porządnego bo moje obecne ramki są jakie są. Procek i7 950.

Płyta r2e. goodram PRO, corsairy GT,crucial balistix--> coś w tym kierunku. Postaram się jeszcze dziś podrzucić listę pamięci z zaprzyjaźnionego sklepu gdzie mogę liczyć na jakieś zniżki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi