michi93 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) Jak w temacie, mam dylemat z wyborem płyty głównej pod socket 1366. Mam takie modele do wyboru. Płyta ASRock X58 EXTREME/X58+ICH10R/DDR3 ECC/3xPCI-Ex/S.1366 565zł Płyta MSI X58 Pro-E / i X58 / DDR3 / GB LAN / LGA1366 650zł Płyta Gigabyte GA-X58A-UD3R / LGA1366 697zł Płyta ASUS SABERTOOTH X58 /iX58/DDR3/GB LAN/S.1366 720zł Płyta ASUS P6X58D-E / iX58/DDR3/3xPCI-Ex16/GBL/ S.1366 730zł Płyta ASUS RAMPAGE III GENE /iX58/DDR3/GB LAN/S.1366 895zł ASUS Rampage II Extreme 950zł Płyta Gigabyte GA-X58A-UD5 / LGA1366 970zł Gigabyte X58-Extreme -700zł MSI Big Bang Xpower - 900zł Płyta musi mieć spore możliwości OC. Może uda mi się w końcu kupić SS i nie chciał bym żeby wtedy płyta zablokowała możliwości OC procka. Stawiam przede wszystkim na wysokie możliwości OC. SATA 3 i USB 3 mile widziane ale nie wymagane. Dzięki z góry za pomoc w wyborze :) Jeśli brakuje jakichś informacji to piszcie. Możliwe, że będę chciał się pobawić w CF więc przynajmniej 2xPCI-E x16 wymagane. Edytowane 18 Października 2010 przez michi93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) Rozumiem że ram i cpu już masz kupione? Bo tak w ogóle wydawanie kasy na s1366 ma mało sensu, nawet bardzo mało... Nie mam pojęcia jakie zastosowania, ale kieruje się założeniami. Jeśli ktoś pyta to nie wie, jeśli nie wie to jest laikiem, jeśli jest laikiem to powątpiewam w to by potrzebował takiej wydajności. OCzywiście często może to być dość zgubne. W każdym razie po co wydawać o ~500zł więcej względem 1156 dla 5% wydajności?? Tym bardziej że za rok 1366 będzie tym czym dziś jest LGA775 a więc drogą używaną alternatywą którą większość odradza i proponuje nowy sprzęt... Edytowane 18 Października 2010 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) czemu wydawanie pieniędzy na s1366 nie ma sensu ? z tych plyt polecam produkty gigabyte swietne plyty moim zdaniem w cenie do 1 tys najlepsze do ostrego oc polecam Rampage III Extreme lub EVGA Clasifild Edytowane 18 Października 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michi93 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) Nieche być nie uprzejmy ale prosiłem o pomoc z wyborem mobasa a nie rady co się opłaca a co nie. :) tak mam wszystko kupione tylko niewiem jakiego mobasa wybrać wiec proszę o jakieś rady co brać :) Andrzej czyli wg. Ciebie brać ud 5? A jak sadzą inni? Na pozostałe plyty o ktorych piszesz niestety nie mam kasy. R3 jest za 1.130 a tyle niestety już nie będę miał. Edytowane 18 Października 2010 przez michi93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) z wymienionych plyt moim zdaniem najlepszy wybór to : ASUS Rampage II Extreme Gigabyte GA-X58A-UD5 ps. procek juz przetestowany wiesz ile da sie na nim wyciągnąć ? Edytowane 18 Października 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michi93 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) będę musiał jakieś test r2 i ud5 przegladnac w takim razie. A co sądzicie o Sabertooth i P6x58de ? Proc jeszcze nie testowany Edytowane 18 Października 2010 przez michi93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 z nimi nie miałem styczności ale w ciemno mogę ci powiedzieć ze te dwie płyty które ci zaproponowałem będą lepsze :) oczywiscie wszystko zalezy tez od tego o jakie oc ci chodzi bo jak na poziomie 4 Ghz to każda plyta sobie z tym poradzi ( zapomnij tylko o asrocku - bo sypie sie jak diabli) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michi93 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 Np fajnie by było jakby jednak dała radę na wiecej niż 4 i nieblokowala procka. Zwłaszcza jak chlodzil bym ss. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 te dwie płyty poradza sobie z tym bez problemu , problem polega raczej na tym jaki procek ci sie trafił :) bo tutaj to juz jest loteria Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michi93 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 Chyba się na asusa skusze.trochę szkoda ze nie ma na nim usb3 ani sata 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) Asus SABERTOOTH X58 - moze plyta nie zachwyca wygladem i bajerami, ale na prawde super plytka - dobrze sie na niej kreci, trzyma niskie temperatury - polecam. BTW - ma SATA 3 i USB 3 - ;) Edytowane 18 Października 2010 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michi93 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 Mniejsza o wygląd wydajność się liczy tylko przy tak małym budżecie .i teraz niewiem co brać :/r2 czy Sabertooth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 r2, a co do usb 3 mozna zawsze dokupić kontroler ( ok 80zl ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michi93 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 Dzięki panowie za odpowiedzi biorę r2 i za jakiś czas dokupie sobie kontroler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michi93 Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 Witam jak w temacie szukam jakiegoś fajnego ramu ddr3. 3 albo 6GB. Kwota jaką dysponuję nie jest powalająca bo max to 800zł. Ram przede wszystkim pod OC, platforma x58. Chcę kupić coś w miarę porządnego bo moje obecne ramki są jakie są. Procek i7 950. Płyta r2e. goodram PRO, corsairy GT,crucial balistix--> coś w tym kierunku. Postaram się jeszcze dziś podrzucić listę pamięci z zaprzyjaźnionego sklepu gdzie mogę liczyć na jakieś zniżki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...