Skocz do zawartości
meggi44

Co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem nowego monitora do zastosowań domowych(głównie internet,film,gry i trochę fotografii amatorskiej),wśród kandydatów wstępnie wybrałem:

1/Dell U2311H w cenie ok.1tys.zł

2/HP ZR24W w cenie ok.1,5 tys.zł

Pomóżcie w wyborze.Czytałem na wielu forach zagranicznych plusy i minusy tych modeli:

Dell - Na plus:dobre odwzorowanie kolorów, dobry kontrast,czerń,wstępnie dość dobre ustawienia fabryczne

Na minus:nierównomierne podświetlenie matrycy,efekt srebrzenia matrycy ips,format 16:9, trochę mniejsza powierzchnia od 24"

HP - opinie bardzo zróżnicowane często skrajne o tym modelu

Na plus: większy ekran i format 16:10 lepszy do pracy,dobre kolory ale po skalibrowaniu, dobre wyposażenie

Na minus: za duży poziom luminancji ustawień fabrycznych,złe ustawienia fabryczne kolorów trzeba koniecznie kalibrować,słabszy kontrast i czerń niż w Dellu,nierównomierne podświetlenie matrycy,efekt srebrzenia.

Nic nie wiem jak z awaryjnością tych modeli bo są oba chyba od maja br w sprzedaży.

Prosiłbym znawców tematu i użytkowników w/w modeli o obiektywną ocenę tak abym mógł podjąć niełatwą decyzję.Na różnych forach są zwolennicy i przeciwnicy tych modeli.

Za Dellem przemawia - chyba ciut lepszy obraz ale jest trochę mniejszy i ma format 16:9,jest też o 500zł tańszy

Za HP - to że ma większą powierzchnię roboczą do pracy.Warunki gwarancji obie firmy mają chyba porównywalne po 3 lata.

Co byście radzili kupić ze sprzętu do zastosowań domowych, lepszego jakościowo od tzw. niskobudżetówki jaka jest powszechnie produkowana na matrycach TFT TN w wielkości do 24" i budżecie do 2 tys.zł.A może coś jeszcze polecicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sebastiankul4

Nie tylko te dwie firmy daja gwarancje na okres3 lat.

Dodatkowo warto wspomnieć o LG a monitor taki LG W2486L-PF 24" - Monitory LCD - LG W2486L-PF 24" od 1059.00zł 24' z tv.

Cena troszkę odstaje poza 50% budżetu. Ale na pewno jakością nie odstaje od tamtych.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko te dwie firmy daja gwarancje na okres3 lat.

Dodatkowo warto wspomnieć o LG a monitor taki LG W2486L-PF 24" - Monitory LCD - LG W2486L-PF 24" od 1059.00zł 24' z tv.

Cena troszkę odstaje poza 50% budżetu. Ale na pewno jakością nie odstaje od tamtych.

Pozdrawiam

podłaćzę się do tematu, natomiast na pewno chcę 24" w związku z tym rozwazam dell U24 vs HP - czy warto doplacac 500 pln ?/

TN odpada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpowiem tyle, mam U2311. Matryca w tym modelu to żadna rewelacja. Kolory i owszem przyzwoite i dopóki na ekranie masz dość jasny, kolorowy obraz wszystko jest ok.

Gorzej gdy masz coś ciemniejszego, szarego lub czarnego, wtedy widać że matryca zależnie od kąta widzenia zmienia barwy od ciemno-złotej, żółtej z lewej strony do fioletu, granatu z prawej.

Wygląd, możliwości regulacji, pivot, gwarancja, smużenie, input lag itd. wszystko na plus, ale po matrycy spodziewałem się więcej.

Edytowane przez D3T3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi