foc Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2010 Mam pytanko : bazując na temacie "polecane zestawy komputerowe", czy opłaca się w zestawie do 1800 zł dorzucić stówkę i zmienić kartę z hd4870 na gtx460, czy różnica będzie niezauważalna? No i drugie pytanie. Czy różnica wydajności między gotowymi zestawami do 1800 i do 2050 będzie duża / zauważalna? Nie chcę grać we wszystkie nowe gry, ale nie ukrywam, że wypadałoby, gdyby np. taki StarCraft II śmigał na detalach ultra w 1920 x 1080. Monitor 22". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2010 Kartę warto zmienić. Różnica między X2 i X4 będzie widoczna jeżeli gra będzie korzystała z więcej niż 2 rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foc Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 (edytowane) Ok dzięki, kolejne pytanie. Czy szansa na odblokowanie tego x2 555 BE z założeniem, że odblokowane rdzenie będą chodzić stabilnie jest raczej marna, czy dość spora? Zasilacz, który jest w zestawie (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=7488) będzie w tym przypadku odpowiedni / ew. do lekkiego OC nieodblokowanego procesora? __________________________________________________________________________ Mam pytanko co do lekko zmodyfikowanego zestawu z tematu z polecanymi : Procesor : AMD Phenom II X2 555 Black Edition - 305 zł Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS10X Performa - 135 zł Płyta Główna : MSI 870-C45 - 235 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 230 zł Karta Graficzna : Gainward GeForce GTX 460 768MB - 559 zł Zasilacz: Fortron FSP460-60GHN - 169 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 139 zł Napęd : Samsung SH-223C SATA - 90 zł 1.Czy ten zasilacz będzie wystarczający do majstrowania przy procesorze (próba odblokowania rdzeni / ew. OC) ? 2.Czy warto w tym zestawie coś zmienić (głównie chodzi tutaj o kupno "gorszego" podzespołu na rzecz "ulepszenia" innego, ew. zaoszczędzenia pieniędzy, jeżeli różnica między nimi będzie nieznaczna) Komputer ma służyć do wszystkiego ~~ Edytowane 31 Października 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 Z tańszych płyt dużego wyboru nie masz. np. M3A770DE byłaby ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foc Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 A jak z mocą zasilacza, będzie miał zapas? Nie ma co ukrywać - nie mam na ten temat zielonego pojęcia, stąd te może i głupie pytania. Aktualnie mam dosyć wiekowy zasilacz z desktopa Compaq, podobno jest solidny. Z jakiegoś internetowego kalkulatora wyszło mi, że trochę (20-30W) przekraczam zalecaną moc (dokładałem na przestrzeni lat trochę śmieci), ale jest wszystko ok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 Zasilacz da radę, GTX 460 pobiera mniej więcej tyle mocy co GTS 250. Możesz zrezygnować z Performy i dołożyć do X4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...