Skocz do zawartości
sPiDeK

Nowy sprzęt i blue screen w grach :((

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

Nie wiem czy to dobry dział do tego, ale mam nie lada problem. Zmieniłem ostatnio 3 rzeczy w kompie tzn. procesor, płytę i pamięć. Od tego czasu zaczęły mi się pojawiać blue screeny w czasie grania w gry. Najczęściej powodowany jest przez plik dxgmms1.sys. Zacząłem szukać na googlach i jest sporo osób z podobnym problemem. Tak jak inni testowałem pamięć, odpalałem prime czy 3dmarki i tam jest wszystko super. Problem jest tylko w grach. Czasami zagram godzinę a czasami 10min i out. Pryz dobrych wiatrach zamiast blue screena gra zaliczy freza i można ją zamknąć przez ctrl+alt+del. Spotkał się ktoś z takim problemem ???

Pozdrawiam.

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leven: jeżeli jest to plik który można pobrać ze strony microsoftu to już to robiłem. Wyświetla, że wersja directx jest aktualna i nie trzeba instalować.

W tym wątku ludzie mają identyczny problem co ja: windows 7 64 bit BSOD - dxgmms1.sys

Dzisiaj wieczorem powinienem mieć inne pamięci, grafikę i zasilacz bo z tego co wyczytałem nie koniecznie to problem karty graficznej choć błąd odwołuje się do pliku directx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leven: jeżeli jest to plik który można pobrać ze strony microsoftu to już to robiłem. Wyświetla, że wersja directx jest aktualna i nie trzeba instalować.

W tym wątku ludzie mają identyczny problem co ja: windows 7 64 bit BSOD - dxgmms1.sys

Dzisiaj wieczorem powinienem mieć inne pamięci, grafikę i zasilacz bo z tego co wyczytałem nie koniecznie to problem karty graficznej choć błąd odwołuje się do pliku directx.

Widze, ze "boisz" sie tego pliczku co dalem w linku :lol2:

To moj aktualizator dx (od microsoftu), ktorego uzywam zawsze i jest czysty jak lza.

Skoro wymieniles procesor, plyte i pamieci a karta zostala, to mysle, ze nie jest to jej wina tylko problem z sterownikiem/aktualizacja systemowa.

Trudno podac winnego, ale zaczal bym od aktualizacji wszystkich sterownikow (plyta glowna, dzwiek, grafika itp).

Odlacz wszystkie urzadzenia zewnetrzne (drukarki, modemy, plotery i inne rowery) oraz odlacz napedy optyczne, dyskietki i tp.

Niech pozostanie tylk oto co jest potrzebne dla uruchomienia systemu i wymus blad uruchamiajac gre.

Aha... zrob jeszcze test w occt jako power supply na 20 minut.

http://www.ocbase.com/download.php?fileext=zip

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak:

ULLISSES: tak robiłem to zanim przeczytałem nawet.

Leven: ściągnąłem ten plik directx i to jest to o czym mówiłem post wcześniej.

Chyba mam jakiś trop. Leven po 5-6 min blue screen (tym razem nvlddmkm.sys) po ustawieniu na power suply. Czyli co zasilacz ??

Aha nadmienię, że tymczasowo do rozwiązania problemu proc i grafa na domyślnych.

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem w p55 nie zadziałają pamięci w pozostałych dwóch slotach bez zapełnionych pierwszych dwóch. Znalazłem ciekawy temat [sOLVED] Ogromny problem nvlddmkm.sys i inne - BSOD. - Forum Komputerowe ForumPC.pl winowajcą okazał się.....dysk twardy. Ciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobrze (tzn nie dobrze, bo problem wystepuje), poniewaz mamy test, ktory wylapuje bsoda.

Teraz tylko trzeba znalesc winowajce.

Na poczatek zrob test samej grafiki w occt, czyli bedzie to opcja "gpu:occt".

Zrob test na 20 minut i obserwuj temperatury gpu.

Jak wyskoczy bsod, to pomyslimy dla czego.

Jak nie wyskoczy bsod, to zrobimy test cpu:linpack, ale na razie zrob test grafiki OK ?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem w p55 nie zadziałają pamięci w pozostałych dwóch slotach bez zapełnionych pierwszych dwóch

Jakich pierwszych dwóch? Obsadzasz albo dwa niebieskie albo dwa ciemne. Ja na swojej płycie mam pamięci obsadzone (licząc od podstawki procesora) 2-gi i 4-ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No o to mi chodziło 2 i 4, ale nie zadziała jak wsadzę w 1 i 3.

leven: za 4 min koniec testu i nic się nie dzieje. Temperatura 74 stopnie nie ma artów. O teraz już nie widać testu tylko liczy czas do końca. No errors.

Ok idzie na 20 min procek.

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok test cpu tez przeszedł bez żadnych błędów.

Leven: zrobię, ale nie wiadomo czy przejdzie jak przejdzie to wrzucę. Do tych testów co przeszły też są wykresy. Jeszcze mam jedną opcję....ups bo wyskakuje mi komunikat, że zaraz będzie przeciążony jak komp chodzi na 100%. Na pewno coś się dzieje tylko wtedy jak wszystkie elementy chodzą na maxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok test cpu tez przeszedł bez żadnych błędów.

Leven: zrobię, ale nie wiadomo czy przejdzie jak przejdzie to wrzucę. Do tych testów co przeszły też są wykresy. Jeszcze mam jedną opcję....ups bo wyskakuje mi komunikat, że zaraz będzie przeciążony jak komp chodzi na 100%. Na pewno coś się dzieje tylko wtedy jak wszystkie elementy chodzą na maxa.

No wlasnie to chce ustalic.

Wychodzi na to, ze grafika jako sama obciazona nie robi bledow.

Procesor tez, wiece pozostaje opcja zbyt duzego spadku napiecia na lini 12 volt w czasie occt power supply.

Zrob test power supply chociarz 10 minut obciazenia i zakoncz przed czasem.

Daj te wyniki wykresow na forum.

Chyba, ze masz voltomierz i masz mozliwosc wykonania pomiary na wtykach pci-e karty w czasie testu power supply.

AHA... jak komputer nie przejdzie 20 minut occt power supply, to podepnij komputer bezposrednio do gniazdka siecowego pomijajac ups OK ?

Oczywiscie zrob test jeszcze raz, zeby sprawdzic czy to faktycznie zasilanie nie wyrabia.

Edytowane przez leven
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak. Chyba wszystko jest jasne. Kolega przyniósł do mnie zasilacz chiefteca 650w i po podpięciu wszystko działa cacy !! Żadnych zwiech nawet po podkręceniu procka i grafy. Także problem się rozwiązał. Dzięki za odpowiedzi i pomoc.

Aha bequiet już drugi raz mnie zawiódł. Ponad rok temu miałem problem z uruchomieniem całego komputera. Winowajcą również okazał się on.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu musiałeś trafić na jakiś trefny egzemplarz.. BQ to porządne zasilacze. Ja ze swoim nie mam najmniejszych problemów. Problemy odnoszą się do sterowników. Możliwe, że podczas obciążenia wysypywały się sterowniki od karty graficznej. Może to być przyczyna samej karty, albo zasilacza . Nie zdziwię się jak problem wróci..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu musiałeś trafić na jakiś trefny egzemplarz.. BQ to porządne zasilacze. Ja ze swoim nie mam najmniejszych problemów. Problemy odnoszą się do sterowników. Możliwe, że podczas obciążenia wysypywały się sterowniki od karty graficznej. Może to być przyczyna samej karty, albo zasilacza . Nie zdziwię się jak problem wróci..

Taki walek z bsodem jest mozliwy, gdy jest za malo napiecia na linii 12 volt i karta nie daje do gpu wystarczajacego papu.

Gpu robi blad i juz masz bsoda.

To spekulacje, ale wszystko na to wskazuje.

Zobaczymy jak popracuje na innym zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil: dwa razy ?? Wątpie. Na bq miałem zwis po max 5 min, czasem po 2-3 min. Dla pewności na chieftecu test ps szedł 30min z podkręconym procem na 3.05 i grafą. Kiedyś już mi siadł bq i nie chciał kompa uruchomić także ta firma jest już u mnie skreślona. Po wymianie na nowy działał do dziś. Sprawdziłem w occtp napięcia i tak: BQ 11.84, chieftec 12,04 a teraz mam włożonego modecoma feel 500w i ma 12,21. Apropo na tym modecomie mogę odpalić cokolwiek poza systemem czy lepiej nie ryzykować ?? Dokładnie taki: http://www.emarket.pl/komponenty-pc/modecom-zasilacz-atx-feel-500w-aktywne-pfc-120mm-zas-feel-00-500-atx-activepfc/p-c8300528 zasilacz jest nowy. Oczywiście nie będę nic podkręcał do czasu wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że można trafić dwa razy na taki bubel. Nie znaczy, że BQ to kiepskie zasilacze. Sorry, ale tym mnie nie przekonasz co do tej firmy. A co do napięć to czym mierzysz ? Jak programem to nie mamy o czym dyskutować. U mnie Everest podczas obciążenia pokazuje 11.98 v i jest OK, a sprzęt wykręcony dość mocno.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil: dwa razy ?? Wątpie. Na bq miałem zwis po max 5 min, czasem po 2-3 min. Dla pewności na chieftecu test ps szedł 30min z podkręconym procem na 3.05 i grafą. Kiedyś już mi siadł bq i nie chciał kompa uruchomić także ta firma jest już u mnie skreślona. Po wymianie na nowy działał do dziś. Sprawdziłem w occtp napięcia i tak: BQ 11.84, chieftec 12,04 a teraz mam włożonego modecoma feel 500w i ma 12,21. Apropo na tym modecomie mogę odpalić cokolwiek poza systemem czy lepiej nie ryzykować ?? Dokładnie taki: http://www.emarket.pl/komponenty-pc/modecom-zasilacz-atx-feel-500w-aktywne-pfc-120mm-zas-feel-00-500-atx-activepfc/p-c8300528 zasilacz jest nowy. Oczywiście nie będę nic podkręcał do czasu wymiany.

Mozna spokojnie odpalic sprzet na tym pieknym zasilaczu, ale nie przesadzaj z obciazeniem, bo wedlug opisu, linie 12 volt nie moga byc bardziej wypompowane niz 320 wat.

Zasilacz ATX Mode Com PSU Feel 500W 120mm FAN | KGNET Piekary Śląskie - Internetowy sklep komputerowy

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil, wyluzuj :) Jak ktoś miał dwukrotnie problemy ze sprzętem danej firmy to ma prawo omijać ją szerokim łukiem. sPiDeK nie sieje herezji w stylu: BQ jest gorszy od FEEL'a czy tym podobnych. A czytając Devil twoje wypowiedzi zaraz wywnioskuję, że autorowi tematu się tylko wydaje, że ma jakieś problemy z BQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil: nie wiem ja cię nie chcę broń boże przekonywać. Może akurat ta seria bq dark power pro była wadliwa albo jakaś partia nie wiem. Dałem już drugą szansę tej marce, mogłem za pierwszym razem kupić coś innego, ale każdej firmie może się zdarzyć.

leven: to nie ryzykować odpalania gier ?? Chyba, że przydusić jeszcze proca albo grafę ??

Jeżeli ma ktoś z was jeszcze ochotę pomóc Który zasilacz 600-700 wat ? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leven: to nie ryzykować odpalania gier ?? Chyba, że przydusić jeszcze proca albo grafę ??

Ja bym sobie odpuscil granie na feelu.... no chyba, ze w sapera :lol2:

Tam pisze max 320 wat na liniach 12 volt, a u Ciebie w czasie gry bedzie spokojnie 3 setki lykac jak nic.

Chcesz to ryzykuj.

W cale nie jest powiedziane, ze musi sie cos stac.

Jednak prawdopodobienstwo wystapienia awarii jest wieksze niz zazwyczaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spidek a nie lepiej pograc na starym zasilatorku BQ ?

Zjedziesz troszke z zegarami i powinno isc.

Lepsze to niz ten feel 500 :rolleyes:

He... mozna podlaczyc dwa zasilacze na raz, tylko musial bys polaczyc razem zielone przewody od zasilacza, zeby startowaly razem, oraz polaczyc chociarz jeden czarny przewod.

zasilacze musza byc polaczone masa czyli te czarne przewody.

Feela 500 dajesz na zasilanie plyty glownej i reszty a BQ tylko na grafike (pci-e).

Problem tylko z miejscem w budzie, bo jak to tam upchac ? :lol2:

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leven: niby mogę tak zrobić, ale i tak we wtorek wysyłam na gwarancję. Prawdopodobnie dostanę zwrot kasy i kupię coś innego niż bq. Mam jeszcze jakiegoś modeshita mc 400w, kiedyś chyba chwalone zasiłki. Może skołuje coś lepszego po weekendzie a jak nie to będę musiał jakoś przeżyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no OK.

Taka kanapka dala by Ci mozliwosc popykania przez wekend :wink:

Robilem to juz u siebie i dzialalo z tym, ze jest troche grzebania w kompuetrze, bo trzeba kabelki laczyc.

Oby to byl winowajca problemu.

Nie wiem tylko, jak Ty chcesz zaargumentowac reklamacje :rolleyes:

Erwinek w serwisie moze powiedziec, ze kupiles za slaby zasilator do Twojej konfiguracji i co ?

No ale to juz inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi