witucha0 Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2010 Witam! Pytanie mam następujące - mianowicie chciałem zakupić pamięci G.Skill ECO 2x2GB CL7 http://www.ceneo.pl/4715482Pod zestaw który też zamierzam dopiero nabyć: MSI P55-GD65 (musi ona akurat być, wymogi Hackintoshowe ;)) i i3-540 32mn. I pojawił się problem, w sieci są sprzeczne informacje dotyczące obsługiwanych przez pow. procek pamięci - raz pisze że do 1333Mhz (Wiki), raz że do 1666Mhz......już nie wiem czemu wierzyć. Moglibyście mi trochę rozjaśnić tą sytuację? Nie chciałbym zakupić kości a potem się martwić ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2010 (edytowane) DDR3-1066/1333 Pozatym nie odczujesz roznicy w wydajnosci miedzy 1333 a 1600Mhz. Edytowane 30 Października 2010 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 Zwłaszcza w tych procach, które nie mają de facto zintegrowanego kontrolera pamięci, bo się z nim łączą przez QPI. Timingi też na tej platformie istotne nie są, ale jeśli już chcesz kupić ECO to można te szybsze bo nie sa wiele droższe, zakładając że planujesz kiedyś zmianę platformy. Inaczej lepiej wziąć zwykłe Kingstony 1333. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 1600 dopiero będziesz mógł ustawić po podniesieniu BCLK na min. 160MHz. Tak jak poprzednicy mówią, timingi nie robią specjalnej różnicy, ale warto podnieść QPI i dać na pamięci 1600-1800MHz (przepustowość pamięci to chyba największy minus tej platformy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witucha0 Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 Timingi też na tej platformie istotne nie są, ale jeśli już chcesz kupić ECO to można te szybsze bo nie sa wiele droższe, zakładając że planujesz kiedyś zmianę platformy. Inaczej lepiej wziąć zwykłe Kingstony 1333. Planuję, ale za parę miesięcy. Zresztą nie za bardzo chodziło mi o to czy będą faktycznie działać (mam do dostania te oto pamiątki w okazyjnej cenie), tylko o to czy np. po włożeniu ich do kompa nie uwali mi płyty/procka/zasilacza/elektryki w całym domu. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi! Pozdawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witucha0 Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 Sprawa nieaktualna, kupiłem i5-750 nowy za 530zł :P Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...