Skocz do zawartości
sPiDeK

Który zasilacz 600-700 wat ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Szukam jakiegoś dobrego zasilacza do mojej specyfikacji ponieważ BQ już drugi raz powiedział dziękuje. Komputer będzie kręcony, ale nie jakoś ekstremalnie. Interesuje mnie bardziej cisza. Do wyboru mam TYLKO takie firmy jak:

chieftec, fortron, ocz, tacens, tagan, xilence, zalman no i revoltec, ale on odpada.

Najbardziej przychylam się do chiefteca kiedyś miałem zasilacz tej firmy za czasów p4 i nigdy mnie nie zawiódł. Szczególnie zainteresował mnie model CHIEFTEC BPS-750C (750W) 80+ BRONZE - MODULARNY kod producenta BPS-750C. jest w miarę cichy i chyba wystarczający do moich potrzeb. Oczywiście czekam na inne propozycje. Aha cena w sumie nie gra roli. Powiedzmy tak do 500-600zł.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Tacens Valeo? W tym przedziale cenowym są modularne zasilacze o mocach które cię interesują. Mają dość ciekawy system chłodzenia, dobre opinie, solidna firma. Chieftec jest trochę obciążony mitem, jest to raczej "średnia" półka jeżeli chodzi o jakość, a już na pewno o głośność.

Fortron 700w tez da rade, spartańsko wyposażony, ale za to bardzo tani.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówimy o ZASILACZ TACENS VALEO III 700W MODULARNY (80+ BRONZE) kod producenta TAC700V3 ?? Wygląda bardzo ciekawie, pół pasywne chłodzenie wygląda dość ciekawie. Na pewno wezmę go pod uwagę choć nie za bardzo słyszałem o tej firmie.

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz kasę to bezwzględnie bierz: Cooler Master Silent Pro Gold 600W 600 W - Zasilacze - Cooler Master Silent Pro Gold 600W 600 W od 455.99zł

Potrzebowałem zasilacza do SLi 2x 9800GTX. Jako że ten zasilacz ma certyfikat 80+ oraz wg producenta nawet osiąga 90% wydajności wybrałem go. Faktycznie zero problemów - stabilnie i cicho chodzi, napięcia w porządku. Wygląd jak wygląd, jakość wykonania na wysokim poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli bym miał wybierać coś w tej cenie to x-650 seasonica (od ok 460zł)... zdecydowanie lepszy od tego coolermastera: lepsze kondensatory, lepsze tłumienie tętnień i szumów , większa moc, do tego do ok 300W pasywny... a cena podobna... Edytowane przez Gerlath
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dobrze prawisz , w takiej cenie to wlasnie seasonic x-650 jest najlepszym wyborem. Ale tacens Valeo tez jest bardzo dobry , no i tanszy od seasonica ;)

aerial akurat seria nitro od szefa jest juz dość dobra ;) Wcześniejsze zasilacze to tak jak mowiles sredniaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecę Corsaira HX 750W, 7 lat gwarancji, jedna mocna linia 12v 62A/744W, certyfikat 80Plus Silver (sprawność na poziomie ~90%), modularne okablowanie, cichy i w założonym przedziale cenowym się zmieści :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie przy zakupie takiego zasilacza trzeba się zastanowić co jest nam potrzebne a co nie - lub niekoniecznie.

1 tryb półpasywny

2 sprawność

3 głośność

4 modularność

5 ilość wtyczek

6 cena

7 wygląd

8 moc

9 inne

i wedle tego wybierać przypisując cechom różną ważność lub ustawiając je wg swojej kolejności- od najważniejszej do najmniej ważnej, a niektóre po prostu określając przedziałem (np: cena-400-500zł)

wg mnie w cenie >400zł nie ma co się bawić w certyfikat 80+bronze... silver to minimum, z minimum niezależną regulacją napięć, a lepiej -konwersją DC-DC

z podanych zasilaczy:

chieftec bps-750 to dość stara platforma PSHII, niezły ale nie w cenie prawie 400zł

tacens valeo III- produkt(chyba) Andysona... zarzut jak u chiefa- nie w tej cenie

cooler master silent pro 600W- ładna zasiłka, coolermaster się sprężył ... ma powazną wadę- jest w cenie seasoniców x-560 i x-650...

hx-750- produkt CWT platforma DSG, cert 80+silver(oryginalnie miał gold ale corsair chyba obniżył) bardzo dobry zasilacz, w idle trochę duże obroty wentyla, i kosztuje tyle co nowe seasoniki... ale długa gwarancja kosztuje...

Edytowane przez Gerlath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Dzięki za odpowiedzi. Kupiłem Chiefteca Nitro bps-750c, ale niestety jego głośność była niezadowalająca. Duży denerwujący szum. Zmieniłem go na odświeżoną serie x Seasnica model x-660. Jutro będę miał zasilacz w łapkach mam nadzieję, że będzie taki jak w testach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem bo generalnie w miejscu gdzie chciałem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> zasilacz nie było Seasonica jak by był to bym pewnie nawet nie założył tego tematu. Jednak jak się człowiek przyzwyczai do ciszy w idle to jakoś nie da się przestawić w dół. Nie mam do was pretensji, podejrzewam, że jak bym nie wymienił tych firm na początku to do moich wymagań prawie każdy by polecił tą firmę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi