Skocz do zawartości
kfascik

Co do kingmaxów.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam sprzęt taki jak w sygnaturce. Zamierzam jednak przejść na win 7 64 bit i słyszałem, że 4 Gb ramu to minimum. Zastanawiam się które pamięci będą lepiej pasowały tych które mam: czy może 2x1GB RAM Kingmax PC-8500 1066MHz 6-6-6-15 (1295410605) - Aukcje internetowe Allegro czy 2x1gb Gskill HZ nominalne parametry1000mhz 4 4 4 5 (1300381319) - Aukcje internetowe Allegro A może jeszcze jakieś inne? A tak jeszcze spytam , czy lepsze są zestawy 4 x 1 Gb czy 2 x 2?

Pozdrawiam. Mateusz :)

Edytowane przez kfascik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Posiadam sprzęt taki jak w sygnaturce. Zamierzam jednak przejść na win 7 64 bit i słyszałem, że 4 Gb ramu to minimum. Zastanawiam się które pamięci będą lepiej pasowały tych które mam: czy może 2x1GB RAM Kingmax PC-8500 1066MHz 6-6-6-15 (1295410605) - Aukcje internetowe Allegro czy 2x1gb Gskill HZ nominalne parametry1000mhz 4 4 4 5 (1300381319) - Aukcje internetowe Allegro A może jeszcze jakieś inne? A tak jeszcze spytam , czy lepsze są zestawy 4 x 1 Gb czy 2 x 2?

Pozdrawiam. Mateusz :)

bzdury x64 obsluguje powyzej 4gga ramu ( jest dostepne dla programow ) natomiast nigdzie nie jest napisane ze 4 giga to minimum

na kompie siorki mam 7 x64 na 1,5 giga ramu , z czego 128 zabiera GPU ... dziala to nadzywczaj dobrze [;

a co do pytania czy lepiej 2x2 czy 4x1 to juz jest pytanie ktor wymaga innych dywagowan , z zasady lepiej jak sa 2 banki obsadzone niz 4 ( kontroler sie tak nie meczy ) przy OC natomiast bez Oc jest to obojetne ;]

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze lepiej mieć 2x2GB bo:

- jak wyżej, nie każdy kontroler dobrze radzi sobie z obsadzonymi czterema bankami;

- mając obsadzone 2 banki po 2GB łatwiej rozbudować w przyszłości np. do 4x2GB ;)

- Kwestia ceny, obecnie 2x1GB chodzą po ok 130zł (wiadomo, są taniej i drożej) a 2x2GB na forumowej giełdzie pojawiają się po 180-200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi