Skocz do zawartości
animashi

Nowy komputer - czarny ekran

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam niewdzięczny problem. Mianowicie, kupiłem nowy komputer (specyfikacja poniżej), który samodzielnie złożyłem, jak mi się wydawało, poprawnie. Połączenia wielokrotnie sprawdzałem, upewniając się, czy niczego nie skopałem. Gdy wszystko było gotowe, odpaliłem i kiszka... Monitor czarny, nic się nie wyświetla (jest sprawny). Zasilacz działa, prąd dociera do płyty głównej (diody się święcą), a także kręcą się wentylatory. Próbowałem niemal wszystkiego. Wyjąłem mobo z obudowy i na luźno podłączyłem, żeby sprawdzić, czy czasem buda nie robi zwarcia, nie pomogło. Dokładnie także przyglądałem się kondensatorkom, wszystko wygląda w porządku. Włożyłem inna kartę graficzną, monitor dalej czarny. Wyciągnąłem ram, speaker się odezwał (czyli chyba mobo jest sprawna). Co zostało? Procesor nie działa? To czemu nawet bios się nie ładuje? Jeśli chodzi o zasilanie procka, to próbowałem zarówno 4 pinów, jak i 8 (2x4), bo takimi wejściami dysponuje moja mobo. Jakieś pomysły?

Płyta główna: ASUS P7P55D-E

Procesor: Intel i5-760

Pamięć: G.Skill DDR3 4GB (2x2GB) 1600MHz Dual Eco CL7

Karta graficzna: GIGABYTE Radeon HD 5770 Silent Cell

Zasilacz: be quiet! Pure Power L7 530W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że te G.Skille potrzebują zaledwie 1,35v więc na każdym powinny się uruchomić napięciu. Tak naprawdę może być wszystko. Trzeba sprawdzać po kolei każdy podzespół, więc skołuj inny ram i innego procka. Może poprostu wydali Ci wadliwą część. Komp nowy ze sklepu? Jakbyś miał płytę używaną w razie to podstawa zresetować bios po pozostałych podzespołach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi