Skocz do zawartości
vatt

Modernizacja do 50 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Chcialbym ulepszyc troche stary komputerek

konf.

Celeron 2,4 Ghz

Asrock P4i45PE

Radeon9200SE

Dysk 60 + 20

Zasilka jakas bomba 300W ( od razu mowie ze tego nie wymienie )

Ram bodajże 512 + 256

Zainteresowały mnie offery na allegro

Intel Pentium 4 2,80 GHZ 512kb 533 GW 1MC FVAT (1287078079) - Aukcje internetowe Allegro

P4 HT 2.80GHz/1MB Cache/800MHz FSB S.478 GW FV (1286035528) - Aukcje internetowe Allegro

-=INTEL PENTIUM 4 s478 2,8/512kb/800=- (1298489957) - Aukcje internetowe Allegro

I czy taki pentium nadałby sie do tej plyty głownej? , mysle ze zwiekszyłoby to wydajność tego komputerka.

Prosze o odpowiedź

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta na pewno nie obsłuży niczego z rdzeniem Prescott. Miałem kiedyś Northwooda i bardzo miło wspominam, fajne procesory. 2.6 GHz (FSB 400; 512kB L2) @ 3.25 GHz, w pełni stabilny, nawet całkiem przyjemnie dało się go używać z GF6800LE.

Co do podanego przez kelciora procesora:

FSB 800 jakoś zdzierży (na liście kompatybilności podanych jest kilka procesorów z takim FSB), HT może być już problemem. Co najwyżej nie będzie się go dało wykorzystać. Generalnie na i845 nie ma za dużego pola do popisu, a już zwłaszcza na takich płytach, jak ASRock (wiem, byłem szczęśliwym użytkownikiem ;)).

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi