Skocz do zawartości
meggi44

Jaką płytę główną,pamięci RAM,grafikę i monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję złożyć nowy komputer,proszę o właściwy dobór komponentów.Trochę wzoruję się na zestawach komputerowych podawanych na listopad 2010.

-Zamierzam kupić Intel Core i7 950

-6GB RAM(3x2GB) taktowane 1600MHz jakie pamięci polecacie, bo wyżej taktowane będą znacznie droższe i chyba nieopłacalne ekonomicznie a aż takim fanem OC i super sprzętu to nie jestem.

-jaką płytę główną na platformę X58 w miarę umiarkowanej cenie polecacie do 600-700zł może mieć USB3 ale nie musi,tak aby dobrze współpracowała z pamięciami RAM

-karta graficzna GeForce 480 czy 2x w SLi 470?

-zasilacz mam OCZ ModXStream Pro 600W

-napęd optyczny DVD Multi Sony

-dysk twardy Samsung 1TB F3 x2 w układzie Raid 0 ,w dyski SDD na razie się nie będę bawił, moim zdaniem są szybkie ale jeszcze zbyt drogie.

-system operacyjny WINDOWS 7 64BITOWY

PLANUJĘ ZROBIĆ OC procesora do ok 4GHz nie wiem czy warto bawić się w OC z pamięciami i grafiką mam tylko 600W zasilacz, chyba że go wymienię na mocniejszy

Obudowę mam Thermaltake Armor Srebrna MX powinna spełnić swoje zadanie chłodzenia.

Problem mam jeszcze w wyborze właściwego monitora 24" co wybrać HP ZR24w,jakąś IIyame,Dell U2311H czy jeszcze coś innego aby być z monitora zadowolony max do 2tys zł, wyżej chyba nie ma sensu bo w grafice nie pracuję aczkolwiek chciałoby się mieć dobry monitor odwzorowujący prawidłowo kolory.

PROSZĘ PODZIELCIE SIĘ SWOIMI PROPOZYCJAMI CO JEST WARTE KUPIENIA Z POSZUKIWANYCH PODZESPOŁÓW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehe, a zastosowania? Do czego będziesz go używał. Co dla Ciebie jest ważne, cisza, pobór energii itp? Zasilacz do takiej konfiguracji moim zdaniem słaby, a do Sli to już w ogóle xD A tak ogólnie to kupno tej platformy ma mało sensu moim zdaniem, naprawdę..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputera będę używał do zastosowań domowych :internet,gry,filmy

Dlaczego taka konfiguracja nie ma sensu? uzasadnij podobne zestawy są podawane w dziale zestawy komputerowe na listopad

Preferencji specjalnych nie mam dotyczących ciszy poboru prądu,ogólnie system ma być wydajny i w miarę względnie ekonomiczny.

Jeśli masz lepsze rozwiązania to podaj propozycje,jestem otwarty.Zasilacz jest nowy mogę go wymienić na mocniejszy w sklepie w którym go kupowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to teraz się będę upierał że nie ma sensu.. Względem 1156 będzie droższy o jakieś 600zł a wydajniejszy o 1-2% i to w grach. W przeglądarce czy odtwarzaniu filmów HD to radzi sobie świetnie jakiś athlon za 200 zł. Podaj jeszcze fundusze i co konkretnie potrzebujesz w tej kwocie, podzespoły, myszki, klawy, monitory i inne duperela. Widzę że budżet pewnie spory więc zasilacz lepiej oddaj ze zwrotem kasy lub się zmieni na coś z wyższą sprawnością, silniejszą linią i cichszego może.

Ps. polecane zestawy mają swoją formułę i trzeba przyznać że te z wyższego pułapu są konstruowane no tak żeby zapchać budżet. Pomija miguel dzwiekowki itp czy obudowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ok, skoro tak zamierzasz.

2. 1600 to goodramy lub adaty, ja jestem zadowolony z gskilll eco.

3. Płyta MSI X58A-GD65

4. 480

5. Ok, styka

6. Ok.

7. Słusznie.

8. Original, I hope.

Dalej:

1. Wymień na 700, lepiej mieć zapas.

2. Spełni przy dobrym przewiewie.

3. Kup Benq HBL za ~~700 zł. Jest to najlepszy monitor w stosuku cena wydajność. Jak nie jesteś Profi grafikiem to nie myśl o innych, bo mimo, że zauważysz różnicę, to ta wiedza będize Ci zbędna :)

http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=24420

Edytowane przez Mariooooo
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz bym zmienil na Twoim miejscu na coś pozadniejszego np.

Seasonic S12II-520 520W 80 Plus Bronze [s12II-520] - 265zł : Esc.pl

Seasonic M12II-520 520W 80 Plus Bronze [M12II-520] - 299zł : Esc.pl

Seasonic M12II-620 620W 80 Plus Bronze [M12II-620] - 335zł : Esc.pl

każdy da sobie rade z tym zestawam bez problemu , a są to zasilacze o duzo lepszej jakości od ocz'a.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dziękuję wszyskim za porady.

Jeszcze ewentualnie zapytam jak bym chciał zrobic konfiguracje na tańszej platformie pod podstawkę 1156 to jaką kupic płytę główną? i jaki procek z serii Intel Core i7 8xx i jakie RAM-y.Poprzedni rozmówca podał że można zaoszczędzic na tym ok 600zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi