mrowiarz Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 witam mam w pensjonacie internet z neostrady 6mega, chciałbym puścić sygnał wifi po całym pensjonacie 3 piętra 50pokoi czy ktoś podpowie jak to zrobic?? jaki router wybrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Jaka powierzchnia każdego piętra i gdzie masz gniazdko telefoniczne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrowiarz Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 Jaka powierzchnia każdego piętra i gdzie masz gniazdko telefoniczne ? na każdym piętrze mam 10pokoi okolo 300m gniazdko mam na parterze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 (edytowane) Jeden router raczej nie wystarczy. Ja zrobiłbym tak że pociągnąłbym sobie sieć LAN na wszystkie piętra, kupił kilka Access Pointów i na każdym piętrze zainstalował po 2 szt. I teraz tak. Przy łączu zainstalował router i puścił całość po LAN-ie a do AP-ków podłączał bym klientów. edit: dodatkowo całe zasilanie puściłbym po lanie, gdyby zawiesił się któryś z AP ( a na pewno będą się wieszać) to odłączam tylko jedną wtyczkę zamiast biegać i resetować po kolei. Edytowane 6 Listopada 2010 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiGC Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 O, a ja mam nieco inny pomysł, również całkiem niezły wszystko opisane masz tutaj: Using the dg834g as a repeater starsza wersja poradnika i tutaj w nowszej wersji: Extend your wireless network Jak myślę, są to całkiem ciekawe alternatywy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrowiarz Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Jeden router raczej nie wystarczy. Ja zrobiłbym tak że pociągnąłbym sobie sieć LAN na wszystkie piętra, kupił kilka Access Pointów i na każdym piętrze zainstalował po 2 szt. I teraz tak. Przy łączu zainstalował router i puścił całość po LAN-ie a do AP-ków podłączał bym klientów. edit: dodatkowo całe zasilanie puściłbym po lanie, gdyby zawiesił się któryś z AP ( a na pewno będą się wieszać) to odłączam tylko jedną wtyczkę zamiast biegać i resetować po kolei. jaki byłby koszt takiego przedsięwzięcia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 O, a ja mam nieco inny pomysł, również całkiem niezły wszystko opisane masz tutaj: Taniej wyjdzie po skrętce bez adapterów... jaki byłby koszt takiego przedsięwzięcia?? Zależy od tego na co będziesz chciał zezwolić klientom - przy zwykłej konfiguracji musisz mieć: 5x AP'ków (~60zł za jeden) 1x Router z Wifi i modemem ADSL (~200zł) Natomiast, jak chcesz porządnie podzielić pasmo i zablokować niektóre rzeczy jak: p2p/torrenty/itp...: 6x AP (~60zł za jeden) 1x modem ADSL z wyjściem RJ45 (~50zł) 1x Mikrotik Routerboard 750G (~130zł) - akurat polecem ten, bo przy dość niskiej cenie, ma bardzo bogate możliwości zarządzania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrowiarz Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Taniej wyjdzie po skrętce bez adapterów... Zależy od tego na co będziesz chciał zezwolić klientom - przy zwykłej konfiguracji musisz mieć: 5x AP'ków (~60zł za jeden) 1x Router z Wifi i modemem ADSL (~200zł) Natomiast, jak chcesz porządnie podzielić pasmo i zablokować niektóre rzeczy jak: p2p/torrenty/itp...: 6x AP (~60zł za jeden) 1x modem ADSL z wyjściem RJ45 (~50zł) 1x Mikrotik Routerboard 750G (~130zł) - akurat polecem ten, bo przy dość niskiej cenie, ma bardzo bogate możliwości zarządzania... no ale jaki router i jakie ap podaj nazwy zeby obsluzylo neo nie mam mozliwosci kabla ciagnac wiec tylko mi zostaje router i ap Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miło2z Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 Rozwiązanie Wreq jest dobrze zaplanowane. Niekoniecznie musi być zasilanie po lanie, bo to zwiększa koszt sprzętu, a niewiele daje (przy dobrych AP nie będziesz musiał często ich resetować). Co do konkretnego sprzętu to nie opierałbym sieci na najtańszych i zawodnych rozwiązaniach typu router za 70-90zł... Zakładając sytuację: 5x AP'ków (~60zł za jeden) 1x Router z Wifi i modemem ADSL (~200zł) Można wziąć Netgeara DGN2000 (ewentualnie starszy model DG834G) jako główny router z modemem. Inne rozwiązanie-modem oddzielnie i jako router WNR3500L z wgranym softem tomato-można przy pomocy skryptów wiele rzeczy poblokować, czy zarządzać pasmem. Jako AP stosujemy routery z WDS lub zwykłe AP. Do sieci z N-ką można wziąć WNR2000-on ma WDS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 TL-WA500G w tym przedziale cenowym są niezłym sprzętem... Ale zapomniałem o jednej rzeczy - one mają jedno radio - więc każdy podrzędny dostanie pasmo o połowę mniejsze... Routera z N'ka nie ma sensu brać - reszta sieci i tak będzie działać na G, wystarczy w zupełności Linksys WRT54G/Ovis WL-1600GL z Tomato, albo wspomniany wyżej Microtik... Możemy troszkę zmodyfikować plan i użyć Ovisa z dwoma radiami a na końcu dać zwykłego AP'ka i ewentualnie zmienić im anteny na mocniejsze: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...