m4rcel Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Witam, Niedawno kupiłem nowy komputer a w nim mam Dysk Samsunga 500GB teraz postanowiłem dokupić jeszcze 2 takie dyski i zrobić RAID 0. Mam pytanie czy da się ustawić RAID bez reinstalacji systemu? A wyobrażam to sobie tak - Biorę zewnętrzny dysk i kopiuję na niego cały system (partycję) Norton Ghostem, później tworzę RAID-a i jak już jest skonfigurowany to przywracam system z kopi z dysku zewnętrznego i tu rodzą się pytania: *Jak wiadomo Norton Ghost robiąc kopię partycji kopiuje również wszystkie elementy rozruchowe boot menagery itd i czy one przywrócą się na RAID-a? *System może nie mieć sterowników i nie być przystosowany do RAID i nie wstanie. Możecie mi coś doradzić w tej kwestii? Dodatkowe informację: Procesor Intel i5 2.8GHz (4 core) 4GB DDR3 RAM System Windows 7 Home Premium x64 Płyta główna: MSI H57M-ED65 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 Właśnie o te elementy rozruchowe się rozbija, to nie zadziała. Nawet jakbyś robił kopie zapasową systemu to musiałaby bycć na taką samą macierz żeby dała się odtworzyć. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4rcel Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Witam, No dobra a co powiecie na to: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01386632&lc=en&cc=no Czy ja źle widzę czy dzięki temu można zrobić RAID z poziomu Windowsa? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 No dobra a co powiecie na to: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01386632&lc=en&cc=no Czy ja źle widzę czy dzięki temu można zrobić RAID z poziomu Windowsa? Hmm... Nie miałem okazji tego spróbować, ale podejrzewam że nie jest tak cudownie: - program intela musiałby poszatkować wszystkie pliki systemowe, tym samym łamiąc wszystkie przewidziane przez MS zabezpieczenia systemu - zapewne tego nie robi - Raid 0 dotyczy tylko nowych plików. - trzeba przestawić bios w tryb raid aby zbotować macierz - o ile sama ingerencja w ustawienia biosu jest możliwa z poziomu systemu, to jednak biorąc pod uwagę ilość wersji i rodzajów biosu jest to raczej nimożliwe (a nawet z pewnych względów niebezpieczne) -> wniosek: nic nie jest zmieniane w ustawieniach biosu, a jednak macierz jest bootowalna? - nic nie piszą o konieczności użycia UPSa -> nie ma zagrożenia zanikiem zasilania? -> nie ma, bo żadne pliki nie są modyfikowane, jedynie operacja tworzenia nowej struktury macierzy zostanie przerwana, a to można w każdej chwili wznowić. - można normalnie pracować na kompie podczas "migracji" -> nowe pliki tymczasowe również nie są modyfikowane ...jak wogóle śmiem wątpić w tak przełomową technologię Intela? ...a no śmiem, bo ta "technologia" jest znana od 20(?) lat pod nazwą... LVM a Intel zrobił tylko port do windy i zaszył to w sterownikach. Ale to tylko moje podejrzenia... ...btw czy to nie Intel opracował technologię pozwalającą uzyskać burst read kilkukrotnie przewyższający fizyczne możliwości portu SATA? ...ahh ten marketing ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Osobiście nigdy nie miałem kontaktu z RAID, ale problemem jest jak zwykle system - a dokładniej zabezpieczenia. W przypadku XP powinno być prosto: 1. Instalujemy sterowniki RAID. 2. Tworzymy RAID i na nim partycje wg naszego widzi-mi-się. Formatujemy i ustawiamy pierwsza jako aktywną. 3. Kopiujemy zawartość C: na nową aktywną partycję. 4. Kopiujemy sektor rozruchowym przy pomocy dowolnego narzędzia (np HD Hacker lub WinImage powinien sobie poradzić). 5. Odpalamy kompa ponownie i ustawiamy start z RAIDu. W przypadku 7 problemy są 2: 1. Zabezpieczenia systemu plików (ciężko będzie to skopiować nawet pewnie pod jakimś Linuxem). 2. Bootloader, który nie ma tak prostej budowy jak w przypadku XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 (edytowane) Oprócz zainstalowania sterów (najlepiej ręcznie (.inf) a nie przez setup.exe, bo najprawdopodobniej się to nie uda) trzeba ustawić ładowanie sterownika przy starcie systemu. O ile jeszcze pamiętam: MU->pokaż ukryte urządzenia->PK na "jakiś_drv_raid.sys"->tryb startu = boot. Poza tym zmieni się nazwa (id) dysku systemowego w boot.ini -> po skopiiowaniu systemu trzeba odpalić consolę ratunkową, załadować stery przez f6 (bo inaczej nie będzie widać macierzy) -> fixmbr, fixboot. Jak ktoś wcześniej zapomni, to tutaj można również włączyć start drivera macierzy: enable driver_name SERVICE_BOOT_START ;) aaa, mowa o xp, bo w wiście i 7 nie próbowałem. Edytowane 8 Listopada 2010 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4rcel Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Witajcie, Da się:) Pobrałem "Intel® Rapid Storage Technology" (Jak się okazało jest to nowa nazwa narzędzia Intel Matrix Storage) i z poziomu systemu zrobiłem RAID0 więc się da:) Nie było żadnego problemu 3h przenosiło dane. Wcześniej w biosie włączyłem RAID-a. Ogólnie miałem możliwość zrobienia RAID0 lub RAID5. Wystarczy mieć kontroler Intela na płycie. Pozdrawiam temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 (edytowane) Czy Twoim zdaniem "Tworzenie RAID 0 bez reinstalacji OS" = "Tworzenie RAID 0 bez reinstalacji OS na chipsecie Intela"? Dlaczego włączyłeś Raid w biosie, skoro nie ma tego w instrukcji? Czy po wejściu do biosu Raid widać skonfigurowaną macierz? edit: jakie jest pierwsze urządzenie bootujące w bootsequence? Edytowane 9 Listopada 2010 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 To powstało chyba coś w rodzaju dysków dynamicznych z możliwością bootowania. Jak mi wpadną w ręce wolne dyski to to wybadać muszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 W przypadku 7 problemy są 2: 1. Zabezpieczenia systemu plików (ciężko będzie to skopiować nawet pewnie pod jakimś Linuxem). 2. Bootloader, który nie ma tak prostej budowy jak w przypadku XP. Jakie znowu zabezpieczenia? Jeżeli nikt nie uzył bitblockera ani szyfrowania to system plików jest identyczny jak w XP a nawet 2000. Bootloader moze nie ma prostej budowy, ale w przypadku przenoszenia po dyskach edytuje się go znacznie latwiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4rcel Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) Nie wiem nie wnikam, podłączyłem 2 dyski do 1 istniejącego, w biosie ustawiłem na raid, podczas uruchamiania kompa pojawiało mi się dodatkowe menu raid z informacją że dyski nie są w żadnej grupie ale system się uruchamiał, narzędziem od intela na zasadzie wizarda wybrałem raid0 później zapytało z którego dysku dane mają być zachowane i już, 2h później był razid na co wskazują odczyty zapisu/odczyty np w hd tune. Załączam zdjęcie z tego narzędzia. PS @ tomazzi Bo wyczytałem że aby dyski były w trybie RAID Ready na Intelu w biosie należy raid włączyć, opierałem się jeszcze na innych manualach nie tylko na tym który przytoczyłem. Edytowane 13 Listopada 2010 przez m4rcel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2010 podczas uruchamiania kompa pojawiało mi się dodatkowe menu raid z informacją że dyski nie są w żadnej grupie ale system się uruchamiałno to wszystko jasne: bootowanie z 1-go hdd - czyli ściema - aczkolwiek pożyteczna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2010 Nie wiem nie wnikam, podłączyłem 2 dyski do 1 istniejącego, w biosie ustawiłem na raid, podczas uruchamiania kompa pojawiało mi się dodatkowe menu raid z informacją że dyski nie są w żadnej grupie ale system się uruchamiał, narzędziem od intela na zasadzie wizarda wybrałem raid0 później zapytało z którego dysku dane mają być zachowane i już, 2h później był razid na co wskazują odczyty zapisu/odczyty np w hd tune. Jakby Ci się chciało zrobić test w CrystalDiskMark i wstawić screena to bym poprosił, z ciekawości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4rcel Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2010 (edytowane) Witaj, Jak nie zapomnę to w domu zrobię, teraz mam w pracy jedynie pierwszy test z HDtune. =========Aktualizacja=========== Proszę @ tomazzi Nie ściema tak było podczas pierwszego uruchomienia, po wykonaniu RAID0 tym narzędziem Intela w tym dodatkowym Menu który się pojawia po Bios jest informacja że dyski są już w jednej grupie więc efekt końcowy jest identyczny jak bym robił przez bios z reinstalacją OS Edytowane 17 Listopada 2010 przez m4rcel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 No fajnie, a jakie urządzenie bootuje kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4rcel Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 O co dokładnie pytasz? bootuje się s RAID-a a sprzęt jest taki jaki podałem w pierwszym poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...