Skocz do zawartości
m4rcel

Tworzenie RAID 0 bez reinstalacji OS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno kupiłem nowy komputer a w nim mam Dysk Samsunga 500GB teraz postanowiłem dokupić jeszcze 2 takie dyski i zrobić RAID 0. Mam pytanie czy da się ustawić RAID bez reinstalacji systemu? A wyobrażam to sobie tak - Biorę zewnętrzny dysk i kopiuję na niego cały system (partycję) Norton Ghostem, później tworzę RAID-a i jak już jest skonfigurowany to przywracam system z kopi z dysku zewnętrznego i tu rodzą się pytania:

*Jak wiadomo Norton Ghost robiąc kopię partycji kopiuje również wszystkie elementy rozruchowe boot menagery itd i czy one przywrócą się na RAID-a?

*System może nie mieć sterowników i nie być przystosowany do RAID i nie wstanie.

Możecie mi coś doradzić w tej kwestii?

Dodatkowe informację:

Procesor Intel i5 2.8GHz (4 core)

4GB DDR3 RAM

System Windows 7 Home Premium x64

Płyta główna: MSI H57M-ED65

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

No dobra a co powiecie na to:

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01386632&lc=en&cc=no

Czy ja źle widzę czy dzięki temu można zrobić RAID z poziomu Windowsa?

Hmm...

Nie miałem okazji tego spróbować, ale podejrzewam że nie jest tak cudownie:

- program intela musiałby poszatkować wszystkie pliki systemowe, tym samym łamiąc wszystkie przewidziane przez MS zabezpieczenia systemu - zapewne tego nie robi - Raid 0 dotyczy tylko nowych plików.

- trzeba przestawić bios w tryb raid aby zbotować macierz - o ile sama ingerencja w ustawienia biosu jest możliwa z poziomu systemu, to jednak biorąc pod uwagę ilość wersji i rodzajów biosu jest to raczej nimożliwe (a nawet z pewnych względów niebezpieczne) -> wniosek: nic nie jest zmieniane w ustawieniach biosu, a jednak macierz jest bootowalna?

- nic nie piszą o konieczności użycia UPSa -> nie ma zagrożenia zanikiem zasilania? -> nie ma, bo żadne pliki nie są modyfikowane, jedynie operacja tworzenia nowej struktury macierzy zostanie przerwana, a to można w każdej chwili wznowić.

- można normalnie pracować na kompie podczas "migracji" -> nowe pliki tymczasowe również nie są modyfikowane

...jak wogóle śmiem wątpić w tak przełomową technologię Intela?

...a no śmiem, bo ta "technologia" jest znana od 20(?) lat pod nazwą... LVM a Intel zrobił tylko port do windy i zaszył to w sterownikach. Ale to tylko moje podejrzenia...

...btw czy to nie Intel opracował technologię pozwalającą uzyskać burst read kilkukrotnie przewyższający fizyczne możliwości portu SATA? ...ahh ten marketing ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nigdy nie miałem kontaktu z RAID, ale problemem jest jak zwykle system - a dokładniej zabezpieczenia.

W przypadku XP powinno być prosto:

1. Instalujemy sterowniki RAID.

2. Tworzymy RAID i na nim partycje wg naszego widzi-mi-się. Formatujemy i ustawiamy pierwsza jako aktywną.

3. Kopiujemy zawartość C: na nową aktywną partycję.

4. Kopiujemy sektor rozruchowym przy pomocy dowolnego narzędzia (np HD Hacker lub WinImage powinien sobie poradzić).

5. Odpalamy kompa ponownie i ustawiamy start z RAIDu.

W przypadku 7 problemy są 2:

1. Zabezpieczenia systemu plików (ciężko będzie to skopiować nawet pewnie pod jakimś Linuxem).

2. Bootloader, który nie ma tak prostej budowy jak w przypadku XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Oprócz zainstalowania sterów (najlepiej ręcznie (.inf) a nie przez setup.exe, bo najprawdopodobniej się to nie uda) trzeba ustawić ładowanie sterownika przy starcie systemu. O ile jeszcze pamiętam: MU->pokaż ukryte urządzenia->PK na "jakiś_drv_raid.sys"->tryb startu = boot.

Poza tym zmieni się nazwa (id) dysku systemowego w boot.ini -> po skopiiowaniu systemu trzeba odpalić consolę ratunkową, załadować stery przez f6 (bo inaczej nie będzie widać macierzy) -> fixmbr, fixboot. Jak ktoś wcześniej zapomni, to tutaj można również włączyć start drivera macierzy:

enable driver_name SERVICE_BOOT_START

;)

aaa, mowa o xp, bo w wiście i 7 nie próbowałem.

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Da się:)

Pobrałem "Intel® Rapid Storage Technology" (Jak się okazało jest to nowa nazwa narzędzia Intel Matrix Storage) i z poziomu systemu zrobiłem RAID0 więc się da:) Nie było żadnego problemu 3h przenosiło dane. Wcześniej w biosie włączyłem RAID-a. Ogólnie miałem możliwość zrobienia RAID0 lub RAID5. Wystarczy mieć kontroler Intela na płycie.

Pozdrawiam temat do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Czy Twoim zdaniem "Tworzenie RAID 0 bez reinstalacji OS" = "Tworzenie RAID 0 bez reinstalacji OS na chipsecie Intela"?

Dlaczego włączyłeś Raid w biosie, skoro nie ma tego w instrukcji?

Czy po wejściu do biosu Raid widać skonfigurowaną macierz?

edit: jakie jest pierwsze urządzenie bootujące w bootsequence?

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku 7 problemy są 2:

1. Zabezpieczenia systemu plików (ciężko będzie to skopiować nawet pewnie pod jakimś Linuxem).

2. Bootloader, który nie ma tak prostej budowy jak w przypadku XP.

Jakie znowu zabezpieczenia? Jeżeli nikt nie uzył bitblockera ani szyfrowania to system plików jest identyczny jak w XP a nawet 2000.

Bootloader moze nie ma prostej budowy, ale w przypadku przenoszenia po dyskach edytuje się go znacznie latwiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem nie wnikam, podłączyłem 2 dyski do 1 istniejącego, w biosie ustawiłem na raid, podczas uruchamiania kompa pojawiało mi się dodatkowe menu raid z informacją że dyski nie są w żadnej grupie ale system się uruchamiał, narzędziem od intela na zasadzie wizarda wybrałem raid0 później zapytało z którego dysku dane mają być zachowane i już, 2h później był razid na co wskazują odczyty zapisu/odczyty np w hd tune. Załączam zdjęcie z tego narzędzia.

PS

@ tomazzi

Bo wyczytałem że aby dyski były w trybie RAID Ready na Intelu w biosie należy raid włączyć, opierałem się jeszcze na innych manualach nie tylko na tym który przytoczyłem.

post-184532-0-65765500-1289688718_thumb.jpg

Edytowane przez m4rcel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

podczas uruchamiania kompa pojawiało mi się dodatkowe menu raid z informacją że dyski nie są w żadnej grupie ale system się uruchamiał

no to wszystko jasne: bootowanie z 1-go hdd - czyli ściema - aczkolwiek pożyteczna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem nie wnikam, podłączyłem 2 dyski do 1 istniejącego, w biosie ustawiłem na raid, podczas uruchamiania kompa pojawiało mi się dodatkowe menu raid z informacją że dyski nie są w żadnej grupie ale system się uruchamiał, narzędziem od intela na zasadzie wizarda wybrałem raid0 później zapytało z którego dysku dane mają być zachowane i już, 2h później był razid na co wskazują odczyty zapisu/odczyty np w hd tune.

Jakby Ci się chciało zrobić test w CrystalDiskMark i wstawić screena to bym poprosił, z ciekawości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Jak nie zapomnę to w domu zrobię, teraz mam w pracy jedynie pierwszy test z HDtune.

=========Aktualizacja===========

Proszę

@ tomazzi

Nie ściema tak było podczas pierwszego uruchomienia, po wykonaniu RAID0 tym narzędziem Intela w tym dodatkowym Menu który się pojawia po Bios jest informacja że dyski są już w jednej grupie więc efekt końcowy jest identyczny jak bym robił przez bios z reinstalacją OS

post-184532-0-95462900-1289994762_thumb.jpg

post-184532-0-98867800-1290020204_thumb.jpg

Edytowane przez m4rcel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi