Skocz do zawartości
Gość Damian2072

Jaki ramulec 2x2gb ddr3 do AMD?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam poniższy sprzęt:

DFI DK LanParty P45-T2RS

Intel Core2 Duo E5200

2x2GB GoodRAM 800 MHz DDR2

Sapphire Radeon HD3850 256MB

WD GreenPower 640GB

Fortron FSP350-60HLN (spokojnie, wytrzymywał i starego 8800GTXa na G80, więc i wszelkie inne konfiguracje uciągnie)

I chcę zmienić mój sprzęt na AMD, dlatego, że mój zapał overclockerski opadł, i nie gram już w żadne gry. Więc na co mi overclockerska płyta, która nie sprawdza się do codziennego użytku (np. są problemy z włączaniem się płyty po odpięciu zasilania, tzw. zimny start), czy Radek z którym mam problemy ze sterownikami (nie namawiajcie mnie do kolejnego Radka ani żebym kombinował ze sterownikami, pod Windowsem 7 nie ma problemów ze sterownikami, a pod XP każda wersja sterowników ma ten sam problem). Teraz potrzebuję raczej dużego dysku i dobrej wydajności pod Windowsem. Miałem kiedyś płyty na nForce pod Socket 939 i AM2, i wiem z doświadczenia, że operacje dyskowe na chipsetach Intela zamulają, przy operacjach typu szybkie włączanie kompa, przeglądarki i ogólnie szybkość reakcji na kliknięcie w środowisku Windy. Nie wiem czego to jest sprawa, może skopanych sterowników, ale po przesiadce z A64 3000+ na E5200 i P45 byłem niezadowolony co do wydajności pracy typu grzebanie po necie (ofc obydwa systemy czyste i na tym samym dysku). Chcę wykombinować coś takiego:

GF GTX 260 jakaś tania używka na referencyjnym PCB i chłodzeniu albo GF GTS 250

SSD Intel X25-V 40GB pod system

WD/Samsung 2TB na dane

ram, zasilacz zostawić

Tylko teraz pytanie, jaka płyta główna i procek?

Tak do 600-700zł. Nie znam totalnie się na tym. Wytłumaczcie mi na czym polega różnica między AM2+, AM3, czy te złącza są kompatybilne ze sobą fizycznie, i jak to wygląda w praktyce. Czy płyty z AM3 mają obsługę tylko DDR3, czy DDR2 także? Czy są takie hybrydy z DDR2 i DDR3. Z tego co wiem kontroler pamięci jest w procku, tak jak w starszych AMD K8, ale dokładnie jak to wygląda, są 2 kontrolery? Jeśli AM3 nie ma obsługi DDR3 to kupić płytę AM2+ i procek AM2+, czy warto zmienić te memki żeby mieć bardziej przyszłościowy Socket?

Kwestia płyty - co polecacie? Widziałem, że bardzo polecacie Asrocki, ale ja nie mam zaufania do tej firmy, jedyny dobry model jaki mieli to ten pod 775 z DDR1, DDR2,PCI-Ex i AGP. Jeśli chodzi o płytę zawsze w kompie miałem lepszą płytę (jakiś DFI, MSI, Asus, Abit na flagowym chipsecie), oszczędzając na procku, który zawsze był podkręcony. Co do chipsetu, jaki najbardziej polecacie, AMD czy nForce? W starszych AMD zawsze dobrze spisywał się nForce, ale pamiętajcie, że zależy mi bardziej na wydajności dysków, która odzwierciedla się na działaniu kompa w Windzie, niż na wydajności podsystemu procesor-ram-grafa i O/C. O/C wiadomo jakieś tam musi być, ale w żadne hardcore O/C pod DI raczej już się nie będę bawił, tylko jakieś tam O/C na boxowym coolerze żeby cośtam więcej wycisnąć.

Kwestia procka - Widziałem, że są Athlony II i Phenomy II. Czy porównanie wygląda mniej więcej tak samo jak Sempron i Athlon 64, Pentium Dual-Core i Core2 Duo czyli tzw. chwyt marketingowy, który skłania ludzi do kupienia tego 'lepszego' procka, który nie jest warty przepłacenia tej ilości kasy? Słyszałem, że da się w takim dwurdzeniowym Phenomie II odblokować 2 kolejne rdzenie, i szansa odblokowania jest dość duża. Więc jeśli Phenom II X2 555 kosztuje tyle samo co porównywalny cenowo Athlon II X4, to którego lepiej wybrać?

A, i pamiętajcie, że na pewno lepsza płyta i tańszy procesor. Nawet jak kupię jakiegoś Athlona II X2 za 2 stówki, którego wydajności i tak nie wykorzystam (w tej chwili E5200 to nie pamiętam kiedy go ostatnio obciążałem, chodzi na obniżonych taktach i napięciu, z minimalnymi obrotami wiatraka). Płyta to podstawa kompa, procka czy inne rzeczy można zawsze zmienić, a dobra płyta (i zasilacz) to podstawa

To chyba koniec moich lamerskich pytań :)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam ;-)

Edytowane przez Damian2072

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiem, ale w zasadzie jak można mieć taką dobrą grafę, że przez pewien okres czasu każda gra mi ruszy (ten szpan przed kolegami, hehe <joke> :D), za takie mało pieniądze, to warto. HD3850 (którego de facto wydajność jest zdecydowanie za duża, ale mam problemy ze sterownikami, po zminimalizowaniu z trybu 3D do 2D, większośc napisów na ekranie robi się zasłoniona czarnymi kwadratami) mam zamiar sprzedać za 200zł, a przy dobrej okazji GTX 260 dokładając ze 150zł to nie jest taki duży pieniądz.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro zmieniasz dysk systemowy na SSD, zainteresuj się, który chipset najlepiej współpracuje z takimi dyskami. Może się okazać, że sensowna jest zmiana tylko samej płyty (na totalnie dafaultowych ustawieniach obecna płyta też strzela fochy?).

Druga sprawa- te problemy które opisujesz z kartą graficzną nie są standadem dla kart ATI(AMD) i nie ma co tego generalizować, coś jest zapewne uwalone albo coś robisz nie tak. GTX 260 aby nie grać tylko mieć komfort ewentualnej prezentacji gry? Zastanów się, czego naprawdę chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanów się, czego naprawdę chcesz.

Kolega powyżej bardzo słusznie zauważył, że nie grafa jest problem dla Ciebie. Poza tym 260tka nie jest zbyt oszczędna, więc nie dość, że zapłacisz za prąd to będziesz potrzebował lepszego zasilacza.

Wg mnie obecnie do wymiany jest płyta główna, pamięć i procesor. Lub sama płyta główna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Damian2072

Witam,

Posiadam procka PII X4 945 i płytę ASUS Crosshair III Formula na chipsecie 790FX. Chcę kupić jakieś pamięci 2x2GB, które będą w miarę śmigały i miały jakiś potencjał o/c. Budżet 200-250zł, jak naprawdę będzie warte dołożenia to ew. 300zł. Zastanawiałem się nad najtańszymi PAMIĘĆ RAM DDR3 OCZ 4GB VALUE 800/1333Mhz ZABRZE (1303016646) - Aukcje internetowe Allegro które są dostępne u mnie w mieście, ale taktowanie 1333 MHz przy timingach 10-10-10-30 to jest bieda chyba. Jeśli możliwości O/C są słabe, tzn. że nie da rady ustawić chociaż tego CL9 przy taktach 1333 MHz to bieda straszna. Polećcie jakieś budżetowe pamięci, które potrafią jakoś się tam podkręcić.

Pozdrawiam,

Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi