Skocz do zawartości
crazyelk

Jaki ram do duetu CrosshairIV+1090T?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Po trzech dniach kopania za ramem postanowiłem się poddać i zdać na wskazówki bardziej doświadczonych. Decyzja co do pozostałych elementów zestawu już praktycznie zapadła:

- Asus Crosshair IV Formula

- AMD Phenom II X6 1090T

- Seasonic X-650

- Jakiś amd/ati 5870 (prawdopodobnie od XFX, bo ma ładne czarne pcb ;P)

Płyta, procesor i grafika będzie zwodowana, ram musi sobie radzić sam (ogromna obudowa homemade, ale ruch powietrza w środku to raczej tylko konwekcja wspomagana kilkoma ekstremalnie wolnoobrotowymi wentylatorami na szczycie)

Wiem, że przepłacam. Wiem, że lepiej jest kupić coś o lepszym współczynniku jakość/cena i co jakiś czas dokładać, ale ja nie mam na to czasu. Kupuję raz a dobrze, a później w miarę potrzeb i upływających lat podkręcam (mój obecny zestaw to Abit ST6 + PIII Tualatin 1.4, którego ram zatrzymał krok od światowych rekordów).

Trafiłem na informacje, że w przypadku tej platformy w ogóle nie ma sensu inwestowania w dobry ram, bo to niewiele daje. Przeczytałem też gdzieś również, że pamięci które rewelacyjnie pracują z Intelem mogą przy AMD grymasić. Nie wiem ile w tym prawdy, bo wiedzy mam za mało żeby to zweryfikować (zatrzymałem się na SDRAM :] )

Meritum: interesuje mnie 4Gb w okolicach 400zł (jak jest za co to mogę stówę dołożyć) dobrze współpracujące z wymienioną płytą i procesorem, z rozsądnymi skłonnościami do OC (o ile kręcenie pamięci daje wymierne korzyści na tej platformie) koniecznie dostępne w Polsce (najlepiej w sklepach morele lub ddr2) - jakby do tego wszystkiego trzymały się czerwono-czarno-aluminiowej kolorystyki to już obłęd :P

Pozdrawiam i z góry dziękuję za propozycje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw imo bez sensu, ale nie wiem jakie zastosowania masz dla niego ;) Zmiesciłbyś się ze znacznie wydajniejszym i7 i dobrą mobo do OC.

Co do ramu to daje i to wiele na AM3 ;)

AM3 + Deneb/Thuban (Phenom II) – taktowanie pamięci a wydajność :: PCLab.pl

Jako że wiele nie potrzeba tak jak wspomniał andrew to sugeruj się kolorem a potem szukaj dopiero testów tego ramu :P

Pamięć A-Data AX3U1333PB2G8-3P w Morele.net

Pamięć Patriot 4GB DDR3 2000 Viper II Sector5 CL8-8-8 (2 x 2GB) +3DM (PVV34G2000LLKB) w Morele.net

Pamięć G.Skill F3-12800CL8D-4GBTD w Morele.net

Pamięć G.Skill F3-12800CL9D-4GBRL w Morele.net

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw imo bez sensu, ale nie wiem jakie zastosowania masz dla niego ;)

Z bardziej wymagających zadań to kompiluję (..a jak programista jest "w transie" to każda sekunda na wagę złota). Od czasu do czasu zagram w jakąś superprodukcję typu World of Goo. Miło by było też oglądnąć jakiś film w lepszej jakości. Jednym słowem pierwszy lepszy komputer za 1k zł sprosta moim OBECNYM wymaganiom. Pytanie powinno brzmieć jakie zastosowania BĘDĘ miał dla niego za 2-5 lat :) Jak 10 lat temu ładowałem kasę w Tualatina i ST6 też były pytania "po co mi taki potwór", a ja tego dziadzia dopiero teraz na bardzo zasłużoną emeryturę odsyłam ;-)

Zdecydowałem się na AMD, bo łudzę się, że wyjdzie jeszcze mocniejszy procek na tą podstawkę i za X lat kupię go za grosze żeby zyskać odrobinę wydajności. Zauważyłem, że Intel jest strasznie niestabilny pod tym względem i co proc to nowa podstawka.

Z tego co czytałem, to powinienem bez problemu wyciągnąć z kontrolera pamięci w tym procku 1600MHz. Warto pchać się w pamięci 2000MHz? Różnica między CL8 a CL9 jest znacząca w tej konfiguracji? Wybaczcie lamerskie pytania, ale jestem tak jakby wyrwany z innej epoki ;-)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kocham tę grę! World of Goo roxi, powinni dostać Nobla za pomysł i wykonanie :D

Szczerze? Wolałbym kupić 955 czy i5 a reszte wrzucić na lokate i za rok złożyć znowu nowy sprzęt "średnio" wydajny. W tej branży kaszty dodatkowy % wydajności kosztuje coraz więcej niestety, więc tak kosztowne inwestycje przeradzają się w głupotę. Znacznie lepiej jest inwestować w obudowę, monitor, myszki klawy czy zasilacz :P Wszystko przemija, racja, ale sockety to już zupełnie inna bajka. Na jesieni wyjdzie Bulldozer a Ty zostaniesz z najdroższym high-endem ... poprzedniej generacji. Jeśli już to zmień mobo, bo o ile pamiętam testy to Formula często przegrywa z tańszymi płytami, a jej ogromne właściwości OC to 8MHz więcej :P Tak serio to zwyczajnie nie warto. Jeśli coś wyjdzie z tej serii (Thuban) to pójdzie i tak nawet na ASRocku za 200zł, a jeśli wypuszczą coś nowego (np. jakiś Thuban po tuningu) to Asus jak zwykle pewnie to oleje bo się skupia na nowych podstawkach i ASRock wyda bios na nowe procki a Asus za 700 zł "nie będzie obsługiwał" ;P Obudowa homemade rozumiem z oknem? :lol:

@edit

Popatrz w ten test, ja wiem że tam są tylko dwie wartości tj 1333 7 i 1780 9, ale to już daje pogląd ;) Ogólnie na AM3 jest to duży przyrost jeśli chodzi o taktowania i czasy dostępu. Ale.. no właśnie, ale to nie ma skłaniać do kupowania cl8 czy 1600 tylko do kupna dobrego ramu. Przykładowy najtańszy Goodram 1330 CL9 bez problemu osiągnie 1600 i wyżej bo to te same pamięci są.

http://pclab.pl/art41568-10.html

ps. http://www.gskill.com/products.php?index=214 :twisted2:

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"crazyelk" tak trzymaj. Pierwsze moje podkręcanie i od razu 4Ghz na 6 fizycznych rdzeniach, a to tylko na programie Asusa. Co do pamięci to brał bym Pamięć Patriot 4GB DDR3 2000 Viper II Sector5 CL8-8-8 (2 x 2GB) +3DM (PVV34G2000LLKB) w Morele.net

U mnie się nie mieszczą przez wiatrak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi