Skocz do zawartości
Delfin95

Komputer z polecanych za 2050 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję zakup zestawu z polecanych na listopad za 2050 zł z pewnymi zmianami:

AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 499 zł

Płyta Główna: MSI 870-C45 235 zł

Pamięć RAM: GoodRam 2x2GB 1333MHz 230 zł

MSI GeForce GTX 460 Cyclone OC 768MB 635 zł (http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=30221)

Dysk Twardy: Samsung 500GB F3 139 zł

Samsung SH-223C 90 zł

Fortron FSP460-60GHN 169 zł

Cooler Master Elite 330 (black)

Razem 2146 zł

Pisałem już w komentarzach do zestawów, ale chcę się jeszcze czegoś dowiedzieć.

Pytania:

1. Obawiam się, czy zasilaczowi wystarczy mocy i czy nie zmienić go na o 20 zł droższego Fortrona FSP500-60GHN 500W 80 Plus ( Fortron FSP500-60GHN 500W 80 Plus - 179zł : Esc.pl )

2. Zmieniłem kartę graficzną z Gainward GeForce GTX 460 768MB, podobno obecna nie obciąży bardziej zasilacza. A czy mogę w ogóle zmienić tak karty?

3. Z zestawu wyrzuciłem dodatkowe chłodzenie, dlatego że nie będę raczej podkręcał procesora, a ten, który kupuję ma od razu wiatrak (w komentarzach odpowiedziano mi, że mogę nie kupować), poza tym dodatkowe chłodzenie kosztuje 135 zł, a mi zależy na cenie.

4. Dobrana obudowa zmieści zestaw (podobno tak :] )?

Nie chciałbym, aby cena zmieniła się i pozostała w granicach około 2150 złotych.

PS.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś zastrzeżenia, to proszę pisać :)

post-177449-0-74063400-1288886251_thumb.jpeg

Edytowane przez Delfin95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakiej rozdzielczości grasz ? Jak mniejszej niż 1680x1050 to ta karta Ci starczy w wersji 768MB Jak masz dołożyć 20 zł do zasilacza to czemu nie. Ta dodatkowa moc zawsze się przyda. Mimo wszystko ja bym na Twoim miejscu pomyślał nad zmianą chłodzenia i podkręceniu tego procesora. Zawsze to dodatkowa moc niedrogim kosztem. No i cisza też jest istotna. Co do obudowy to zwyczajna obudowa midi, więc czemu by miała nie pomieścić ? ;) Pytania co najmniej dziwne, ale patrząc na wiek (nie bierze tego do siebie!) to zrozumiałe.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chłodzenia, to może zrobię tak, że jeśli pomyślę o podkręcaniu, to wtedy dokupię to chłodzenie, bo chyba na obecne aplikacje moc procesora mi wystarczy.

Gram na razie w rozdzielczości 1440x900, więc w kwestii grafiki nie będzie problemów :) To zmieniać kartę na OC Cyclone, którą podałem w zestawie, czy wziąć tę słabszą z polecanych? Zawsze te pare / pare dziesiątych klatek na sekundę więcej :D

PS.

"Pytania co najmniej dziwne, ale patrząc na wiek (nie bierze tego do siebie!) to zrozumiałe. "

Jeszcze nie znam się na tyle na komputerach, żeby samemu decydować o doborze komponentów, a poza tym ponad 2 tysiące złotych, to jednak dla mnie dużo pieniędzy i chcę się we wszystkim upewnić :]

Edytowane przez Delfin95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica będzie niewielka. Kwestia kilku klatek między tym Gainwardem, a MSI Cyclone bez podkręcania obu kart. Czyli na domyśłnuych zegarach. Ale Cyclone ma inną zaletę. Ma lesze chłodzenie i dłuższą gwarancję. Gainwardy/Pality mają 24 miesiące. A m.in. MSI mają już 36 miesięcy. Także chyba warto. Tą kartę spokojnie możesz podkręcić nawet do 900 mhz na GPU (domyślnie 725 mhz). Także tu już będzie więcej klatek ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi