Delfin95 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 (edytowane) Witam. Planuję zakup zestawu z polecanych na listopad za 2050 zł z pewnymi zmianami: AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 499 zł Płyta Główna: MSI 870-C45 235 zł Pamięć RAM: GoodRam 2x2GB 1333MHz 230 zł MSI GeForce GTX 460 Cyclone OC 768MB 635 zł (http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=30221) Dysk Twardy: Samsung 500GB F3 139 zł Samsung SH-223C 90 zł Fortron FSP460-60GHN 169 zł Cooler Master Elite 330 (black) Razem 2146 zł Pisałem już w komentarzach do zestawów, ale chcę się jeszcze czegoś dowiedzieć. Pytania: 1. Obawiam się, czy zasilaczowi wystarczy mocy i czy nie zmienić go na o 20 zł droższego Fortrona FSP500-60GHN 500W 80 Plus ( Fortron FSP500-60GHN 500W 80 Plus - 179zł : Esc.pl ) 2. Zmieniłem kartę graficzną z Gainward GeForce GTX 460 768MB, podobno obecna nie obciąży bardziej zasilacza. A czy mogę w ogóle zmienić tak karty? 3. Z zestawu wyrzuciłem dodatkowe chłodzenie, dlatego że nie będę raczej podkręcał procesora, a ten, który kupuję ma od razu wiatrak (w komentarzach odpowiedziano mi, że mogę nie kupować), poza tym dodatkowe chłodzenie kosztuje 135 zł, a mi zależy na cenie. 4. Dobrana obudowa zmieści zestaw (podobno tak :] )? Nie chciałbym, aby cena zmieniła się i pozostała w granicach około 2150 złotych. PS. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś zastrzeżenia, to proszę pisać :) Edytowane 4 Listopada 2010 przez Delfin95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 (edytowane) W jakiej rozdzielczości grasz ? Jak mniejszej niż 1680x1050 to ta karta Ci starczy w wersji 768MB Jak masz dołożyć 20 zł do zasilacza to czemu nie. Ta dodatkowa moc zawsze się przyda. Mimo wszystko ja bym na Twoim miejscu pomyślał nad zmianą chłodzenia i podkręceniu tego procesora. Zawsze to dodatkowa moc niedrogim kosztem. No i cisza też jest istotna. Co do obudowy to zwyczajna obudowa midi, więc czemu by miała nie pomieścić ? ;) Pytania co najmniej dziwne, ale patrząc na wiek (nie bierze tego do siebie!) to zrozumiałe. Edytowane 4 Listopada 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delfin95 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 (edytowane) Co do chłodzenia, to może zrobię tak, że jeśli pomyślę o podkręcaniu, to wtedy dokupię to chłodzenie, bo chyba na obecne aplikacje moc procesora mi wystarczy. Gram na razie w rozdzielczości 1440x900, więc w kwestii grafiki nie będzie problemów :) To zmieniać kartę na OC Cyclone, którą podałem w zestawie, czy wziąć tę słabszą z polecanych? Zawsze te pare / pare dziesiątych klatek na sekundę więcej :D PS. "Pytania co najmniej dziwne, ale patrząc na wiek (nie bierze tego do siebie!) to zrozumiałe. " Jeszcze nie znam się na tyle na komputerach, żeby samemu decydować o doborze komponentów, a poza tym ponad 2 tysiące złotych, to jednak dla mnie dużo pieniędzy i chcę się we wszystkim upewnić :] Edytowane 4 Listopada 2010 przez Delfin95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 (edytowane) Różnica będzie niewielka. Kwestia kilku klatek między tym Gainwardem, a MSI Cyclone bez podkręcania obu kart. Czyli na domyśłnuych zegarach. Ale Cyclone ma inną zaletę. Ma lesze chłodzenie i dłuższą gwarancję. Gainwardy/Pality mają 24 miesiące. A m.in. MSI mają już 36 miesięcy. Także chyba warto. Tą kartę spokojnie możesz podkręcić nawet do 900 mhz na GPU (domyślnie 725 mhz). Także tu już będzie więcej klatek ;) Edytowane 4 Listopada 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...