Esper Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2010 Witam, mam podstawowe doświadczenia z programowania w C/C++ ale chciałbym się czegoś dowiedzieć o bazach opartych na SQL. Jednak totalnie nie mam pojęcia od czego zacząć. W internecie znalazłem kilka książek, ale opinie na ich temat są bardzo rozbieżne. Możecie coś polecić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 Na początek rzuć okiem tutaj: PHP - Wikibooks, biblioteka wolnych podręczników Wprawdzie książka dotyczy PHP, ale SQL jest tam dość przystępnie opisany. Na podstawy będzie, a potem sam wybierzesz czego potrzebujesz. Można też tutaj: Podstawy SQL - Bazy danych I - apohllo.pl Ewentualnie tutaj (jeśli angielski nie jest Ci obcy): MySQL :: MySQL 5.0 Reference Manual Książek wg mnie nie ma sensu kupować, bo SQL to dość prosty temat a dokumentację i opis każdej funkcji masz w Sieci. Przy pisaniu programów i tak siedzimy przed kompem, a kod łatwiej skopiować ze strony niż z książki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esper Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 Dzięki za pomoc, jak się z tym zapoznam i będę widzieć czego chcę więcej to pewnie znów się odezwę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 (edytowane) Wg mnie warto przejrzeć sobie ważniaka (raczej ćwiczenia niż wykłady - chyba że interesują Cię roll-out i jak napisać własny język bazy danych) : Bazy danych - Studia Informatyczne i jakąś stronę wydziałową (nieskromnie wrzucę storne wydziałowa z mojej uczelni) : Serwis zespołu TPD (na uczelnianą baze danych się nie dostaniesz, ale możesz przeklikiwać wszystko z domu - na swojej, baza danych do zaimportowania jest dana) + zainstalować MySQL (możesz zainstalować samego, albo np jako XAMPP - zintegrowane z php do tworzenia stron internetowych) i wklepywać wszystko w trakcie przeglądania slajdów. [MySQL raczej ze względu na zgodność z kursem, bo potem często i tak korzysta się z czegoś innego] Edytowane 6 Listopada 2010 przez Thomas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...