Skocz do zawartości
Gothi

Zesputy dysk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pewien problem od dluzszego czasu mam problemy z dyskiem twardym na poczatku komputer ledwo sie wlaczal(trwalo to jakas 1h zanim sie wlaczyl).Ten problem akurat to byla wina bad sectorow poniewaz mialem ich okolo 2 tysiecy,lecz wszystkie naprawilem programem HDD Regenerator.Komputer teraz chodz sprawnie,lecz gdy odpalam jakakolwiek gre mam np 20fps i nie da sie kompletnie grac.Zeskanowalem dysk programem HD Tune ponizej zamieszczam zdjecie.Czy ten dysk jest jeszcze mozliwy do naprawy czy nadaje sie juz tylko do wyzucenia??Z gory dziekuje za pomoc;)Dołączona grafika

Edytowane przez Gothi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast programu HDD Regenerator powinieneś użyć MHDD. Możesz po zapoznaniu się z tym programem sprbować dokonać naprawy dysku - nie masz wiele do stracenia. Odczyt SMART który podałes nie zachęca do przechowywania żadnych danych na tym dysku. Postaraj się podać więcej informacji - m. in. czy dysk hałasuje, dokładny skan z "kwadracikami" lokalizującymi rozmieszczenie bad sectorów - czy są koło siebie czy też nie; ważne by poobserwowwać czy bad sectorów w czasie przybywa.Na czym dokładnie polegałą ta naprawa? Czy postawiłeś po tej naprawie system na nowo? Czy dysk jest na gwarancji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast programu HDD Regenerator powinieneś użyć MHDD. Możesz po zapoznaniu się z tym programem sprbować dokonać naprawy dysku - nie masz wiele do stracenia. Odczyt SMART który podałes nie zachęca do przechowywania żadnych danych na tym dysku. Postaraj się podać więcej informacji - m. in. czy dysk hałasuje, dokładny skan z "kwadracikami" lokalizującymi rozmieszczenie bad sectorów - czy są koło siebie czy też nie; ważne by poobserwowwać czy bad sectorów w czasie przybywa.Na czym dokładnie polegałą ta naprawa? Czy postawiłeś po tej naprawie system na nowo? Czy dysk jest na gwarancji?

Dysk pracuje troche glosniej niz wczesniej slychac takie dziwne tykanie.Zeskanowalem bledy HD tunem,lecz nie wykazal zadnego bledu, wszystkie kwadraciki byly zielone.Naprawa polegalo tylko na zeskanowaniu i usunieciu bad sectorow HDD Regeneratorem.System po naprawie został postawiony na nowo i niestety juz nie jest na gwarancji.Sprobuje uzyc programu MHDD bo w sumie jak juz Pan mowil nie mam nic do stracenia.Jest jeszcze jakis sposob?Jezeli nie to chcialbym zapytac jakie dyski polecacie do 150zl o minimalnej pojemnosci 400gb.Zastanawialem sie nad tym Samsung SpinPoint HD502HJ F3 500GB (3.5", SATA/300, 7200 rpm, 16MB cache),lecz nie jestem pewny czy to dobry wybor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepokojące odgłosy mogą świadczyć o uszkodzeniu mechanicznym co kwalifikuje dysk do wymiany, choć jeśli są to odgłosy takie jak normalnie przy odczycie to po takiej naprawie może tak być. Ja proponuję poobserwowwać czy przybywa bad sectorów - jeśli tak to w połączeniu z tymi odgłosami wskazuje to na mechaniczne uszkodzenie i dysk się d nieczego nie nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDD Regenerator mógł jeszcze bardziej zaszkodzić niż pomóc - ten program to niezły syf robi zamiast pomagać .

Tak jak ktoś wcześniej powiedział :

Diagnoza - HD Tune - opcja Error Scan w trybie pełnego skanu albo spod dosa MHDD - 2xF4 i lecisz ze skanowaniem .

Co do naprawy - przy takiej liczbie badów nie ma za bardzo co naprawiać , do tego dysk ma masę innych błędów nie tylko te co są na żółto i czerwono - także 0D , BB , oraz C3 .

Nie wiem czy zerowanie + remapowanie w MHDD pomoże - jak co to spróbuj , w MHDD wciskasz raz F4 - dajesz Erase delays na on , znowu F4 i leci zerowanie badów , potem znowu F4 - tym razem opcja Remap na ON , F4 dla potwierdzenia .

Można też spróbować samej komendy ERASE - w tym przypadku wyzeruje (?) cały dysk a nie tylko bady .

Jeżeli dysk ma jeszcze gwarancję to lepiej zanieś go do serwisu .

Skonsultuj się też z kolegą Kwazor

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi