Skocz do zawartości
rilax

Zawieszanie się kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z komputerem, tzn. podczas uruchamiania jakiejkolwiek gry lub filmu po ok. 3-10 sekundach pojawiają się na całym ekranie zielone pasy, a cały komp nadaje się tylko do resetu. Czasem nawet sam się zresetuje, ale zazwyczaj zawiśnie i nie ma żadnej reakcji. Po restarcie wywali czasem błąd cmos setting wrong. Poza grami i filmami wszystko działa normalnie, np. filmiki w necie chodzą jak zawsze.Czyściłem kompa wszystkimi skanerami jakie miałem pod ręką, wysprzątałem w miarę możliwości całą budę i na końcu sformatowałem system. Praktycznie od razu po formacie załączyłem film i ku mojej uciesze działał, jednak gdy zainstalowałem całą resztę sterowników, programów, directa itd. powróciło do patologicznego stanu <_< .Dodam, że nie przypominam sobie, żebym coś tam zmieniał ostatnio, ot samo się zrobiło :lol: . Tego kompa mam od dłuższego czasu i nigdy jakiś wielkich problemów z nim nie było. Testy wydajności Nvidii i Dxdiagu przechodzi bez zająknięcia się.

Konfiguracja:

Asus P5kr

Nvidia GF 8800 gt

Intel E6750 @ 2.66

2gb OCZ

Windows Xp z SC3

Zasilacz Chieftec

Proszę o jakieś sensowne porady :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec to CFT-500-A12S 500 W.

Obniżyłem taktowania. Dopiero za którymś podejściem, gdy już zjechałem z taktowaniami na prawie minimalne wartości, filmy zaczęły się nie zacinać. Z grami jest dalej problem, teraz po chwili wyskakuje błąd typu 'nie wysyłaj'. Więc w grafice leży pies pogrzebany? Problem z samą kartą, czy może coś z chłodzeniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z chłodzeniem? odczytaj temperatury np pod furmarkiem. Będzie poniżej 90 st. C czyli nie temperatury. Może pamięci nie wyrabiają na grafice? Obniż raz gpu a raz Vmem.

Pożycz od kogoś grafikę na testy.

Chieftec od Sirteca, hmmm... to model HPC-360W od sirteca wyrobił Chiftecowi markę w naszym kraju. Niestety są to chyba najgorsze zasilacza od Chieftec, nie umywając się do produktów Delty czy CWT. Takie jest moje subiektywne danie ;)

Ja zacząłbym od sprawdzenia na innym zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W furmarku temperatura dochodzi do 89 stopni.Gdy poobniżam taktowania osobno to nic nie daje. Przed chwilą obniżyłem wszystko na minimalne wartości i gry zaczęły normalnie chodzić, jednak nie wiem czy to jest w ogóle jakieś wyjście..

Postaram się załatwić jakiś inny zasilacz, ale szybko to nie nastąpi. Jakieś inne wyjście istnieje? :lol:

A tak w ogóle to dzięki za odzew :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi