Skocz do zawartości
Gość

Czcionka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam (chyba) bardzo dziwny problem. Zainstalowalem pewien wygaszacz, ktory wymaga czcionki z kodem Matrixa, ale jej nie wykrywalo. Pogrzebalem w fontach i usunalem niektore niepotrzebne. Windowsowa przegladarka fontow (FONTVIEW.exe) mi nie dziala, wiec zainstalowalem sobie alternatywe. Wlaczam kompa dzien pozniej, patrze, a tu mi wszystko, co bylo napisane w MS Sans Serif zniklo. Font jest na dysku, w katalogu C:windowsfonts, ale go nie wykrywa. Skopiowalem go z CD Windowsa- tak samo. Czy ktos ma pomysl na rozwiazanie tego problemu? Uniwersalne rozwiazanie (format) odpada. Z gory thx za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czcionki poza folderem FONTS maja swoje wpisy w rejestrze oraz win.ini czy system.ini.

Skopiowanie czcionki do w/w foldera to nie wszystko.

Skopiuj ten font do jakiegos katalogu. Wybierz Panel Sterowania -> Czcionki -> Zainstaluj nowa czcionke i wkaz ten katalog.

Powinno ja zobaczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zniklo: menu kontekstowe, pasek adresu itd. czyli napisy systemowe. W zamian dostalem czcionke MS Serif, a ona jest obrzydliwa i diabelnie mala lub duza (7 i 20 pkt sa dostepne- 7 za male, 20 za duze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozumiem, najpierw usunąłeś niechcący MS Sans Serif, Win wprowadził MS Serif, po czym Ty zainstalowałeś Sans Serif z powrotem. I nie można po prostu ponownie wybrać MS Sans Serif we właściwościach ekranu? Nie masz jej na liście?

Co do wielkości. :? Ja mam większy wybór wielkości przy Serif i przy Sans Serif (przy obu to samo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz tak zrobilem, ale zostala tylko czcionka glowna- do wyswietlania nazw plikow, adresu w przegladarce i zakladek (m.in.). Przeszukalem caly panel sterowania i troche w rejestrze ale nie znalazlem tego czego szukalem, czyli glownej czcionki systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te elementy ktore sa dostepne w Win ME zmienilem, ale czesc napisow systemowych jest niezmienialnych (przynajmniej dla mnie). A ten screen powyżej jest zrobiony przy rozmiarze czcionek 115% zeby w ogole sie dalo cos odczytac. I nadal nie wiem jak to naprawic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, a jak u Ciebie wygląda win.ini?

[FontSubstitutes]Helv=MS Sans SerifTms Rmn=MS SerifTimes=Times New RomanHelvetica=ArialSystem,0=System,238Fixedsys,0=Fixedsys,238Small Fonts,0=Small Fonts,238MS Sans Serif,0=MS Sans Serif,238MS Shell Dlg,238=MS Sans Serif,238MS Serif,0=MS Serif,238Arial CE,238=Arial,238Arial CE,0=Arial,238Arial Cyr,204=Arial,204Courier New CE,238=Courier New,238Courier New CE,0=Courier New,238Courier,0=Courier New,238Courier New Cyr,204=Courier New,204Times New Roman CE,238=Times New Roman,238Times New Roman CE,0=Times New Roman,238Times New Roman Cyr,204=Times New Roman,204Helvetica,238=Arial,238Helvetica,0=Arial,238Times,238=Times New Roman,238Times,0=Times New Roman,238

Czy ta linijka MS Shell Dlg to nie będzie właśnie to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi